Może czas na issue, bo widzę, że tego zgłoszonego wcześniej nikt palcem nie dotknął (ani autor, na co szczerze mówiąc liczyłem, ani żaden z użytkowników, których jak podejrzewam jest niezerowa ilość…)
oprócz tego zawsze można zajrzeć tam, ale moim zdaniem Frankfurt i Warszawa powinny działać OK
Jakaś awaria jednak chyba wystąpiła. Po restarcie tunelu na wszystkich moich bramkach nigdzie tunel nie wstał. Dopóki nie restartowałem to tunel działał. Najgorsze jest to, że nie ma żadnej informacji co się dzieje…
Cały czas tunel mi działał bez najmniejszych problemów, nawet 10 minut temu. Popatrzyłem się w logi, uruchomiłem ponownie i wyskoczył taki sam FATAL jak u ciebie… Także dołączam do grona niedziałającego tunelu
No i jak skrobniecie nowe issue tak dla porządku? Czy to po prostu koniec tego rozwiązania?
(obecne problemy cloudflare są związane z billingiem, nie wiem na jakim koncie to było uruchomione, ale pewnie na płatnym)
Jest jak w tytule, ale niezależnie czy usługa wykorzystuje płatne konto czy darmowe, tak samo podlega billingowi ze strony cloudflare (biorąc pod uwagę deklarację “dla każdego” pewnie jednak bazuje na koncie darmowym, ale i tak ktoś musi nim zarządzać).
A pytanie czy AIS ponosi jakieś koszty z tego tytułu jest jak najbardziej uzasadnione.
Natomiast deklaracje clouflare wyglądają mniej więcej tak
Chyba nadszedł czas na samodzielne ogarnięcie tunelu i zarządzanie nim. Ja wykupiłem dostęp do własnej domeny ponad dwa lata temu, na długo przed tym gdy AIS ogłosiło przejście na Armbiana. W haśle "Darmowy tunel z własną nazwą subdomeny dla każdego” nie ma żadnej ściemy ale jest jeden problem, domeną i tunelem zarządza, a raczej zarządzał, właściciel domeny paczka.pro. Koszt własnej, sprawdzonej usługi to ok. 15zł na rok, więc nie widzę w tym momencie innego dla Was wyjścia jak przejście na własny tunel, ewentualnie inną metodę zdalnego dostępu.
Tak się składa, że dziś otrzymałem jako administrator swojego konta taką wiadomość od CF:
Podbijam to podejście. Również mam domenę od 2 lat i tunel cloudflare stawiam samemu.
W tym miejscu mogę też napisać że korzystam bezboleśnie od dłuższego czasu z bramki AIS Pro z armbianem.
Oczywiście, że się z Wami zgadzam. Chodzi mi tylko o to po co pisać darmowy tunel…dla każdego jak już nie działa? Projekt AIS a raczej jego wsparcie został widzę porzucony na dobre. Jesteśmy jakby nie patrzeć współtwórcami tego systemu. Pomagaliśmy w jego tworzeniu zgłaszając różne problemy i sugerując dodatki. Teraz jesteśmy sami. Jestem z projektem prawie od samego początku i mam niesmak po tym co się stało i się dalej dzieje, a raczej nie dzieje… Nawet taka prosta rzecz jak tunel AIS Cloudflare… szkoda.
Poza tym wypadałoby chociaż poinformować, że tunel przestanie działać, a nie zostawić wielu z nas na lodzie bez zdalnego dostępu. Trochę potrwa zanim odzyskamy dostęp, bo to trzeba skonfigurować.
W końcu działa ten tunel czy nie bo po aktualizacji proxmox potrzebuje chyba wygenerowania nowego certyfikatu, chyba i nie wiem jak to zrobić dla …paczka.pro
Wejdź w linka z posta o 2 oczka wyżej i zobacz - jeśli widzisz, że wyszczególniona część linków nie działa tzn. nikt w AIS się tym nie zajął = chyba już wiesz co.
Właściwie nie wiadomo co będzie dalej, ale należy przyjąć zawsze jako prawdopodobny najczarniejszy scenariusz.
A więc? może na forum autor nie zagląda (przynajmniej jako zalogowany użytkownik), ale w inne miejsca już raczej tak, a skoro pojawiła się aktualizacja, to jest to próba usunięcia problemu (aktualizacja wersji cloudflared to chyba pierwszy krok z kilku potrzebnych dla usunięcia problemu - to by załatwiało kwestię najstarszego aktywnego issue).
Nie mam w tej chwili dodatkowej testowej instalacji by zobaczyć jak się zachowuje czysta instalacja Dodatku, ale chyba czekamy na wersję 0.1.15
edit
albo na publikację obrazu otagowanego 0.1.14 bo taki po prostu nadal nie istnieje na żadną wspieraną platformę
Sądząc po ilości pobrań, użytkowników jest przynajmniej kilkuset (o dziwo każda platforma sprzętowa ma sporo pobrań) więc i tak się dziwię, że tu taka cisza.
Cisza bo problem chyba nie dotyczy wszystkich. U mnie AiS Cloudflared działa cały czas prawidłowo. Potwierdzam dzisiejszej aktualizacji nie można zainstalować.