U mnie tak się stało na jednej z instancji HA, po przewinięciu hosta tunel nie wstał.
Mówię o SYSTEMIE hosta, a nie o HA, przecież ten Dodatek działa sobie spokojnie we własnym kontenerze całkiem osobnym od HA i restart kontenera HA go nie dotyka (jak i nie dotyka żadnego innego kontenera Dodatku). Swoją drogą restart kontenera Dodatku też wystarczy abyś się pozbył tunelu, więc jeśli korzystasz to odradzam.
Na instalacji testowej już potwierdziłem, że po zerwaniu połączenia tunelu (by być precyzyjnym po restarcie Dodatku lub Sytemu) już się nie uruchomi ponownie.
W sumie może ujmę to tak - zadałem sobie minimum trudu by zrozumieć jak działa ten Dodatek, więc na podstawie tej wiedzy uważam, że jeśli dopuścisz do zerwania tunelu to już nie zestawisz go ponownie. (i mówię tu o Dodatku o którym jest TEN wątek, bo jak jest realizowany tunel na starych bramkach AIS nie wiem, ale podejrzewam, że jest to nieco inne rozwiązanie).
Mam też instalacje na których tunel nadal działa (“srogo wali błędami”, ale się nie położył, a to chyba dzięki temu, że to 2 instalacje na światłowodzie, na GSM u znajomego już leży i się nie podnosi), więc po prostu zajrzyj w logi by się przekonać po jak kruchym lodzie stąpasz.
Biorąc pod uwagę zmiany w Cloudflare, nawet jeśli utrzymamy tunel przy życiu tak długo, to jego kres nadejdzie 2 lutego 2025 (bo wtedy Cloudflare powinno ostatecznie zerwać połączenia ustanowione na starych certyfikatach).
Więc pozostaje czekać na reakcję autora dodatku AIS-Cloudflared (albo szukać alternatywnego rozwiązania jeśli dla kogoś to jest główny tunel).
Jest aktualizacja do 0.1.15 i niestety tunel u mnie padł:
FATAL: Failed to use subdomain: mojadomena, maybe somebody reserved it. Check the name and password.
s6-rc: warning: unable to start service init-cloudflared-config: command exited 1
U mnie podobnie. Ale jest postęp bo wcześniej nie można było przeprowadzić aktualizacji
[16:29:21] WARNING: ⠻⣿⣿⠏
[16:29:21] WARNING:
[16:29:21] INFO: Checking add-on config…
[16:29:21] INFO: Checking for existing certificate…
[16:29:21] NOTICE: No certificate found
[16:29:21] INFO: Checking the subdomain…
[16:29:21] NOTICE: Please wait for subdomain check in AIS
curl: (22) The requested URL returned error: 502
[16:29:22] FATAL: Failed to use subdomain: xxxxxxxxxxxxxxx, maybe somebody reserved it. Check the name and password.
s6-rc: warning: unable to start service init-cloudflared-config: command exited 1
/run/s6/basedir/scripts/rc.init: warning: s6-rc failed to properly bring all the services up! Check your logs (in /run/uncaught-logs/current if you have in-container logging) for more information.
/run/s6/basedir/scripts/rc.init: fatal: stopping the container.
Poprawione - zaktualizujcie tunel do wersji 0.1.15 .
Ok. źle odczytałem co to znaczy restart systemu. W logach u mnie było akurat czysto. Zauważyłem że pojawiła się wersja 0.1.15 więc testowo go zaktualizowałem. Co prawda po restarcie miałem błąd: “Failed to use subdomain: *****, maybe somebody reserved it. Check the name and password.” Ale po kilku próbach tunel wstał i działa. więc chyba autorowi udało się go naprawić. W logach aktualnie czysto.
Od momentu aktualizacji do v0.1.15 jakieś 8 godzin temu jest
10 pobrań dla architektury aarch64
i
29 dla amd64 (tu zafałszowałem o 1 w górę, bo byłem ciekaw czy po downgrade do v0.1.13 tunel nadał zadziała)
pozostałe platformy bez pobrań.
Czyli albo użytkowników jest mniej niż myślałem, albo większość nadal nie zauważyła nadchodzącego problemu (są na wygranej pozycji, bo teraz wystarczy aktualizacja).
@Sebastian Dzięki za poprawki.
Potwierdzam po aktualizacji do 0.1.15 - tunel działa i teraz mam dwa tunele bo sobie zrobiłem drugi na własnej domenie :). Mam dwa dodatki do tuneli:
Linki z serii https://www.ai-speaker.com/ords/f?p=100 też działają.
Dzięki za szybki update. Zaktualizowałem i działa
Potwierdzam po aktualizacji dodatku usunął porzedni tunel i wygenerował nowy.
Mialem już duck… ale wróciłem do clodflare ais.Smiga, dzieki.Kto to poprawił
.dzięki
Wciąż na karcieSD lub Pendrive ? Czy jest jakiś sposób na wgranie tego Armbiana na stałe na bramkę ?
Nie, zainstalowany na eMMC:
Dzięki tunel działa bez problemu. Tego mi brakowało w HA SV. Pozdrawiam zespół AIS i dzięki za dobrą robotę
Panowie działa ten tunel czy nie.
Już nie mam pomysłów.
AIS Cloudflared
Aktualna wersja: 0.1.15
[22:00:25] INFO: Checking add-on config…
[22:00:25] INFO: Checking for existing certificate…
[22:00:25] INFO: Existing certificate found
[22:00:25] INFO: Checking the subdomain…
[22:00:25] NOTICE: Please wait for subdomain check in AIS
[22:00:26] INFO: Subdomain OK
[22:00:26] WARNING: Creating tunnel: https://contour-clinic.paczka.pro
[22:00:26] INFO: Creating new certificate…
[22:00:26] NOTICE: Please wait for the AIS certificate
[22:00:26] INFO: AIS Authentication successfull!
[22:00:26] INFO: Checking for existing certificate…
[22:00:26] INFO: Existing certificate found
[22:00:26] INFO: Deleting old tunnel…
2025-03-07T21:00:27Z WRN Your version 2024.10.0 is outdated. We recommend upgrading it to 2025.2.1
there should only be 1 non-deleted Tunnel named contour-clinic
[22:00:27] INFO: Deleted old tunnel
[22:00:27] INFO: Creating new tunnel…
2025-03-07T21:00:28Z WRN Your version 2024.10.0 is outdated. We recommend upgrading it to 2025.2.1
failed to create tunnel: Create Tunnel API call failed: Failed to create tunnel: code: 1045, reason: You have reached the maximum number of 1000 active tunnels for your account. If this high number of tunnels is expected, reach out to Cloudflare support.
[22:00:28] FATAL: Failed to create tunnel.
/run/s6/basedir/scripts/rc.init: warning: s6-rc failed to properly bring all the services up! Check your logs (in /run/uncaught-logs/current if you have in-container logging) for more information.
/run/s6/basedir/scripts/rc.init: fatal: stopping the container.
Pomocy
Żadne darmowe konto nie jest z gumy, na moje oko został osiągnięty ten limit
To nowa instalacja, czy używałeś tego od lat?
całkiem nowa no i te znaki trzeba
To zapewne już nie będzie działać - został osiągnięty limit konta Clouflare - 1000 subdomen.
Możesz odinstalować, bo projekt od dawna nie jest rozwijany. Nie chcę się wypowiadać za autorów, ale jak widać nie jest aktualizowany na bieżąco więc nawet dla dotychczasowych użytkowników któregoś dnia może przestać działać.
Jako rozwiązanie zastępcze masz cloudflared na własnej domenie (musisz ją mieć), albo chmurowe VPNy zerotier i tailscale (dostępne w HA jako Dodatki)
wielkie dzięki pozdrawiam