:ais: Darmowy tunel z własną nazwą subdomeny dla każdego

To, że nie jest aktualizowany to oczywiste ale można to zrozumieć i wytłumaczyć jakoś. Ale to, że porzucili forum i użytkowników to już niebywałe jest. I przykre.

Pozdrawiam,

Nie narzekaj, zawsze ktoś może wyjąć wtyczkę z prądu dla tego serwera i nic już z tego forum nie zostanie. Niebywałe, że ktoś ma takie pretensje, ja z nikim umowy nie zawierałem i zawsze będę wdzięczny za projekt AI-SPEAKER, który był wyjątkowy.

2 polubienia

Skoro co chwilę ktoś tu im na głowę “wylewał pomyje”, to ja się nawet nie dziwię.
Być może pewne kwestie nie były jasno określone od początku założenia projektu AIS i uznawaliście to za projekt czysto komercyjny, który będzie trwał wiecznie, ale jak widać nie było to możliwe (jakkolwiek “deweloperskość” projektu była moim zdaniem wystarczająco zaznaczona, bo sam się nie zdecydowałem na to rozwiązanie właśnie wiedząc, że raczej nie będę w stanie dać wystarczającego wkładu pracy od siebie, a mając HA już wiedziałem, że może nie być łatwo).

Jakkolwiek autorzy/właściciele nadal utrzymują wszystkie hostingi tam gdzie są wymagane (może to niewielkie pieniądze, ale z pewnością nie zero!) w tym w tej usłudze (bo nie opiera się ona wyłącznie na Cloudflare! mimo, że w praktyce “dla każdego” oznacza dziś 1000 użytkowników, ale nie wiem jakie warunki dawało Cloudflare wcześniej).

3 polubienia

Od 23 sierpnia dodatek AIS Cloudflared przestał działać, nawet się nie uruchamia ;(.

Zakup własną domenę za kilkanaście złotych na rok (polecam OVH) i korzystaj z tunelu CF dalej.

Gdybyś czytał logi, wiedziałbyś dlaczego.

Jakkolwiek podsumowując sytuację - można już zapomnieć o “subdomenach” w paczka.pro

@moderatorzy

Jeśli jest tu jakiś moderator, to poproszę o modyfikację pierwszego posta z informacją, że to wszystko już nieaktualne.

@Cezary.K

Jeśli masz czas i chęci na skrobnięcie tutoriala to zapraszam, skoro została jakiś czas temu przekroczona liczba 1000 tuneli, to chyba użytkowników było mnóstwo.

Swoją drogą koszt utrzymania domeny *.ovh na 10 lat to nieco poniżej 150zł co daje miesięczny koszt na poziomie 1.25zł

Na początek polecam każdemu obejrzenie przewodnika na YT, w którym “Admin” wyjaśnia jak to wszystko działa. Film jest trochę nieaktualny od strony graficznej interfejsu Zero Trust po stronie web UI Cloudflare. Ale pokazuje dokładnie jak poradzić sobie z domeną, a to jest kluczowe dla każdego kto chce korzystać z tunelu.

https://youtu.be/0dD6Au57i0k

Poniżej link do kolejnego poradnika, jak to wygląda po stronie OVH:

https://youtu.be/3dHc1HY0HjE

Kolejny poradnik, tym razem dla niecierpliwych i nie chcących zrozumieć jak to działa:

Zachęcam do zagłębienia się w temat, bo rozwiązanie umożliwia zdalny dostęp do różnych usług w domowej sieci po nazwach subdomen. Wówczas możemy łatwo operować szybkimi linkami typu z2m.mojadomena.pl, kamerapodjazd.mojadomena.pl, router.mojadomena.pl, i co tam sobie jeszcze za nazwy nie wymyślimy, a pod każdą link do strony na przykład zigbee2mqtt, domowego rouera, kamery itd.

Ale UWAGA dopełnieniem zdalnego dostępu jest konieczność skonfigurowania zabezpieczeń w sekcji access i tu metod jest sporo. Minimum to włączenie 2FA.

3 polubienia

Mam jeszcze dodatkowo uruchomiony dostęp po Tailscale. Jak to przytacza @szopen “w razie Niemca” :face_with_hand_over_mouth:

1 polubienie

Mam zakupioną domenę w OVH już od kilku miesięcy :wink: i na dwa tunele równolegle leciał mój HA, tylko niektóre moje urządzenia korzystały z domeny paczka.pro :slight_smile:. Domena i Cloudflare z funkcją Zero Trust bardzo przydatne w homelabie - polecam.