Jak odpalić pi-hole na bramce?

Głupi ja (albo nie?), założyłem że jak odpalę integrację to ona zrobi “wszystko” tak, jak w przypadku node-red i będę mógł legansko dodać sobie nowy widok do Jolki w którym będę pihole’ował.
Tymczasem odpalenie integracji prosi o adres hosta/ip- jak znam zycie chodzi mu o adres urzadzenia na którym leży pi hole.

I tu się nastwarza PYTANIE:
Jak zrobić, żeby zainstalować pi-hole na bramce?
niby umiem wywołać komende w konsoli:
curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

ale on tam krzyczy - nie jesteś rootem, bądź rootem! Mogę być? Jak?

Czy to się da w ogóle zrobić nei krozystając dodatkowo z raspberrego? Tak bardzo chciałbym uniknąć dokładanie kolejnego urządzenia do “infrastruktury”.

Pi-hole podobno już jest “przestarzałe”.
Teraz preferuje się adguard:

1 polubienie

To jest niezwykle ciekawe info! Czy jest ci wiadomo, jak sie zabrać za zrobienie tak, żeby faktycznie działało? :wink:

Nie próbowałem na bramce AIS. W Home Assistant Supervised jest jako Add-On:

Ale takową instalację HA mam jedynie jako testową pod Linuxem w Docker. Odpalone jest to na cienkim kompie HP T620. Nie pracuje u mnie jako serwer tylko jako komputer w warsztacie do prac hobbystycznych.

Wlasnie widze ze jest modul i widzialem tez instrukcje :

1. Ensure your Home Assistant device has a static IP and static external DNS servers!

chyba ogarnalem

1. Search for the “AdGuard Home” add-on in the add-on store and install it.

Znajduje modul w bramce i pyta o adres serwera dokladnie tak, jak modul pihole

1. Start the “AdGuard Home” add-on.

No wlasnie poniewaz nie ma “serwera” to nie da sie tu dotrzec - dobrze mysle ?
Wszystko co dalej nie moge sprawdzic bo tam nei docieram.
NA upartego moge postawic sobie adguarda na laptopie ale znow- nie chcialbym meic go wlaczonego cala dobe. Czuje w kosciach ze da sie to jakos odpalic na Jolce :stuck_out_tongue:

4. Check the logs of the “AdGuard Home” to see if everything went well.
5. Click the “OPEN WEB UI” button and log in with your Home Assistant account.
6. Ready to go!

Można by spróbować. Ale w tej kwestii jestem ostrożny.
Jest wersja do postawienia na mini komputery jak nasze bramki.
Linux ARM:

W takiej kwestii jak zarządzanie bezpieczeństwem sieci przez bramkę trzeba by poznać opinię zespołu AIS.
jolka - może macie już na ten temat zdanie.
W kwestii instalowania i uruchamiania serwera DNS na bramce i jak ma się to do współdziałania np z menedżerem procesów PM2.

Czy ktoś testował AdGuard Home?

Tak, dzisiaj skonfigurowałem HA, więc śmiało pytaj.

Instalowałeś na bramce AIS?

Nie, jestem zwolennikiem odciążania Jolki :slight_smile:

1 polubienie

To podpowiedz gdzie, na czym masz to postawione? Czy zapora sprawdza się w codziennym użytkowaniu domowym?

Jak widać odrzuca około 10% zapytań, więc ilość reklam się na pewno zmniejszyła do tego stopnia, że żona mnie kiedyś zapytała czemu na WiFi vs LTE jest różnica w ilości reklam.
Wcześniej miałem PiHole, ale ograniczałem ilość sprzętu i przerzuciłem się około pół roku tremu na AdGuarda. Mam go postawionego na osobnej maszynie(NUC) w dockerze, na której mam też inne usługi, np. NodeRed.

Z PiHole miałem też problem żeby skonfigurować przez UI specyficzny adres - mój usecase to: chciałem aby inwerter zamiast do Chin słał dane do mojej lokalnej maszyny.

Rozumiem, że integracja z HA daje jedynie możliwość oglądania statystyki i podstawowych przełączników jak powyżej na Twoim zrzucie? Czyli zamiast odpalać GUI Adguard masz podgląd przez HA. Popraw mnie jeśli się mylę.

Tak, w sumie to nie zaglądam do AdGuarda zbyt często. Może raz na miesiąc robiąc aktualizacje docker’ów. Ale teraz z HA widzę sens korzystania z switchy.

A gdyby tak jednak zapragnąc zainstalowania na jolce? Jest to mozliwe?

Pewnie podobnie jak NodeRed, ale ja nie czuję się na siłach żeby próbować samemu to robić, ani tym bardziej doradzać.

Myślę podobnie. Coraz bardziej skłaniam się do pomysłu postawienia własnego serwera domowego, a Jolka niech robi swoje. Tylko nie wiem jakie darmowe oprogramowanie na niego wybrać. Tak aby mieć dostęp do archiwum plików, AdGuard, testowego HA Supervisor, NodeRed i co tam jeszcze po drodze wyjdzie.
Może Debian i docker…

Node byl dosc prosty któregoś dnia spróbuję

Czy ktoś w swojej domowej sieci używa AdGuard?

edit:
Doprecyzuję pytanie, czy ktoś używa zainstalowanego AdGuard czy innego serwera DNS na bramce AIS?

@Stravi już wcześniej opowiedział o zaletach tego rozwiązania. Ja już jestem do niego przekonany, pozostaje wybór urządzenia na którym to postawić. W planach wymiana routera i samoróbka serwera NAS w oparciu o OpenMediaVault.

Podlinkuję fajny przewodnik:

Tak, mam u siebie AdGuard