Formatowanie karty SD

Zigbee 1.25.1 1.25.1
AIS HA 2022.5.5 2022.5.5
Android 3.0.1 3.0.1
Linux 22.03.01 22.03.01

Ten szybki okres co 10 sek jest do analizy zużycia niemalże w czasie rzeczywistym i tego nie chcę zapisywać do historii. Natomiast historia powinna przechowywać dane z dłuższym odstępem czasu (np. 1..10 min). Dlatego nie chcę zmieniać tych 10sek.

Chwilowo ograniczyłem bazę danych:

Nie piszę dużo, ponieważ dopiero zdobywam doświadczenie :wink:

Jaki to model bramki? W jakim stanie została zakupiona? Wersje oprogramowania masz bardzo archaiczne. Moja DEV3 zatrzymała się na ostatniej (stabilmej) Androidowej wersja systemu Ola:

Działa do dziś w tamtej konfiguracji z takimi ustawieniami bazy danych:

Z historią 10 dni zapisywaną na wew. pamięć, która w DEV3 wynosi 128GB i chyba te eMMC jest lepsze od karty SD.

Baza tej historii wynosi obecnie u mnie 15GB i jest to duża ilość różnych sensorów i zdarzeń.

System Information

version core-2023.1.3
installation_type AIS HA
dev false
hassio false
docker false
user u0_a44
virtualenv false
python_version 3.10.6
os_name Linux
os_version 4.9.113
arch armv7l
timezone Europe/Warsaw
config_dir /data/data/com.termux/files/home/AIS
Home Assistant Community Store
GitHub API ok
GitHub Content ok
GitHub Web ok
GitHub API Calls Remaining 5000
Installed Version 1.32.1
Stage running
Available Repositories 2084
Downloaded Repositories 25
Dashboards
dashboards 6
resources 22
views 31
mode storage
Recorder
oldest_recorder_run 4 maja 2025 12:17
current_recorder_run 4 maja 2025 12:17
estimated_db_size 15564.97 MiB
database_engine postgresql
database_version 14.2

Mam DEV3 . Zastanawiam się nad przejściem na HA z Supervisor. Jednak nie wiem, czy dalej będę mógł korzystać ze zdalnego dostępu (darmowego), który teraz oferuje mi AIS.

Nagraj Armbiana na kartę SD i będziesz mógł sam sprawdzić czy jeszcze działa ten AddOn

Swoją drogą wykupienie domeny na rok, która umozliwia postawienie własnego tunelu Cloudflare, to koszt ok. 15zł. Polcam od OVH

1 polubienie

Ok, znów jestem, niestety krucho z czasem.
Czyli w HA niemożna nagrywać do Historii z mniejszą częstotliwością niż dane przychodzące z czujników?

W tak starej wersji bez kombinacji nie można.
(to jest przyczyna dla której zdecydowanie polecam się pozbyć AIS przez zwrot do sprzedawcy i zainteresować się najzwyklejszym HA instalowanym choćby w formie systemu operacyjnego HAOS-generic na mini-PC).

Aktualne wersje HA (generalnie używające bazy sqlite3 co nie wymaga żadnej konfiguracji) mają wbudowane funkcje statystyk długoterminowych, które jak na razie są w stanie przechowywać dane historyczne dowolnie długo (z godzinną rozdzielczością, a jak pisałem gdzieś wyżej najstarsze dane statystyczne mam z 2021 roku) pewnie to się kiedyś zmieni (bo się nie da zmieścić nieskończonej ilości danych w bazie danych o skończonej wielkości).

Póki co spójrz na to - cała baza ma u mnie koło 4.5GB

Jakkolwiek można to obejść… i… przecież opisałem jak to zrobić - tworzysz nowy sensor o takiej częstotliwości aktualizacji jaka Ci pasuje (w dodatku te dane mogą być sensownie obrobione filtrami takimi jak średnia czy mediana), a oryginał puszczasz w nicość…

Co do zmiany na jakiś miniPC, to ideą kupienia DEV3 było niskie zużycie energii elektrycznej (4W) i chęć połączenia z małym akumulatorem zabezpieczającego zaniki sieciowe.

Szopen, niestety nie wiem jak krok po kroku stworzyć taki sensor i go skonfigurować. Gzie można to znaleźć w sieci, bo nie wiem co wpisać googlowi.

1. Przyznaję, że różnica między 4W (jak rozumiem ten tv-box który stanowi DEV3 tyle bierze), a ~10W (moc pobierana przez NUCopodobne konstrukcje, oczywiście jeśli wybierzesz coś energooszczędnego, ale nie o wydajności zduszonej do zera, bo są i takie które zmieszczą się i w 5W ale nawet wrogowi nie będę polecał takich konstrukcji) jest nieco ponad dwukrotna, ale różnica między czymś co działa, a czymś co nie działa to tak jak między 0, a 1 - nieskończenie wiele razy więcej, czyli ten dwukrotnie większy pobór mocy jest do przyjęcia, bo ogólne właściwości użytkowe są wciąż nieskończenie większe…

2. Szukaj po tym forum zaczynając od najstarszych tematów (to będą miesiące nauki, ale osiągniesz swój cel), moim zdaniem jednak będzie to czas stracony jeśli spojrzysz na to pod kątem użytkowym, bo projekt AIS jest obecnie martwy, a rozwiązania wzięte żywcem z HA są sprzed kilku lat, co przy obecnym tempie rozwoju HA jest jak cofanie się do epoki kamienia łupanego.

3. Jednak nauka tego wszystkiego spoglądając pod kątem edukacyjnym jest w porządku (będziesz sobie dobrze radził z najtrudniejszymi rzeczami w HA oraz posiądziesz dziś raczej zbędną wiedzę o Androidzie), ale z tego co piszesz wynika, że nie chcesz się uczyć… Edukacyjnie ta walka ma sens, użytkowo już niestety nie, forum jest martwe, bo przytłaczająca większość użytkowników AIS albo się przesiadła na HA albo utknęła na jakiejś wypracowanej w swoim czasie konfiguracji i na tym musi poprzestać… Jeśli kupiłeś używkę, to niech jej były właściciel Ci pomoże.

4. Google tu wiele nie pomoże, bo większość z rozwiązań jest dzisiaj nieaktualna, pokazałem wyżej jak się cofać w czasie - możesz używać oficjalnej dokumentacji HA, tylko musisz się cofać w czasie do okolic kwietnia 2022 roku (bo AIS HA miał chyba jakiś miesiąc czy 2 poślizgu względem mainstreamowego HA).

5. Tu nawet moderatorów już chyba nie ma, bo cała nasza dyskusja jest centralnie nie na temat, a jakoś nikt nie podzielił tego wątku…

Który miniPC polecasz? Oczywiście ze średnią pobieraną mocą 10W :slight_smile:

Polecam konstrukcje z Intel N100. Obecnie w promocji:

Na tym kanale masz solidne testy mini PC i cienkich klientów. Link do odcinaka z tym modelem:

Autor podaje zawsze zużycie prądu oraz mierzy głośność. W IDLE ten model ma 7,2W.
Mój obecny mini PC ( Orbsmart AW-13) z HAOS pobiera 6,5-7W i oparty jest na Intel N5100.
Podobnych konstrukcji jest dość sporo na rynku.
Czasem zdarzają się okazję na sprzęt z pasywnym chłodzeniem.

1 polubienie

Wygląda to rozsądnie.
A jak ze stabilnością systemu? Jednak to Windows. Ma watchdoga?

Jaki Windows? Instalujesz co chcesz, jeśli chcesz mieć łatwe życie sugeruję HAOS-generic (będziesz miał takiego odpowiednika AIS = sprzęt dedykowany dla HA, wielu byłych użytkowników innych rozwiązań dziękowało mi za wskazanie takiego kierunku), jeśli kupisz coś niezgodnego (z HAOS-generic), to większość używa wirtualizacji HAOS-ova w proxmoxie, ale istnieją też inne rozwiązania (ale sugeruję co sugeruję, nie bez powodu).

Watchdoga? - Ty decydujesz o tym jak ma pracować oprogramowanie (HA i HAOS dają pewne możliwości, na cuda nie licz).

Sam preferuję pochodzenie z Tajwanu, Hong-Kongu czy Malezji od kontynentalnej ChRL, oczywiście za pochodzenie się płaci (więc by kupić coś “markowego” to trzeba szukać raczej starszych modeli z 2 ręki, ale jest to wykonalne by się zbliżyć do chińskiego pułapu cenowego).

Ja od 6 lat używam podobnych komputerków na celeronkach J3455 (konkretnie to NUCe pod marką intela produkowane przez… PEGATRON, czyli de facto oddział Asusa), i z całym stadem prądożernych akcesoriów USB mieszczę się w 10W
Ale najbardziej rozbudowaną instalację w najbliższych dniach przerzucam w końcu na model z i3-10110U (który pracuje w instalacji testowej już ponad rok, stąd wiem, że mimo deklarowanych parametrów TDP cały komputer średnio pobiera mniej niż sam procek mógłby przy maksymalnym obciążeniu, więc też wiem, że w konfiguracji z dwoma ssd to też okolica <10W).

Oba te moje modele (NUC6CAYx i NUC10I3FNxx) mają chłodzenie półpasywne, co w praktyce przy mocno rozbudowanej instalacji HA z wieloma Dodatkami i tak daje absolutną ciszę, bo wentylatory stoją…

Ale umówmy się czas nie stoi w miejscu, wydaje mi się, że sensownym kierunkiem jest sugerowany N5100 ewentualnie N100 (N150 nie jest wystarczająco lepszy by był realną konkurencją dla N100)
https://www.cpubenchmark.net/compare/6304vs5157vs4331vs3573vs2875

Dla mało rozbudowanej instalacji nawet te celeronki J3455 (lub coś do nich podobnego) są wystarczające, ale jak zapragniesz więcej i więcej, to ich wiek da znać o sobie…

A tak z innej beczki jeśli jesteś otwarty na trochę samodzielności - wady i zalety jak innych SBC, plus jest taki, że ten model ma 8GB RAM i istnieje dla niego gotowy obraz HAOS (w wydaniach dla SBC, tu konkretnie jest to haos_odroid-m1s-<ver.ver>.img.xz )

główny minus to konieczność sprowadzenia z Korei (bardzo droga przesyłka i obsługa celna), ale te SBC można kupić i w PL w znanych sklepach z elektroniką dla hobbystów (Botland, Kamami), w moim ulubionym czeskim sklepie
https://rpishop.cz/498837/odroid-m1s-s-8gb-ram-bez-io-headeru/
oraz tam

https://smartbob.pl/pl/serwery/11-home-assistant-orange-pi-4gb-ram-64-mmc.html
(komplet z obudową, tu edycja - podpytałem i ten sprzedawca ma obecnie tylko 2 sztuki w wersji 4GB, więc polecam się dobrze zastanowić czy to warte zachodu, bo RAM z gumy nie jest, a możliwości rozbudowy nie ma)

główna wada to cena
oraz dla niektórych dość skomplikowana metoda instalacji systemu na eMMC (który jest dość mało pojemny 64GB co na start wystarczy, ale gdyby kiedyś miało braknąć, a może przede wszystkim gdybyś chciał zadbać o jego długowieczność, sugeruję rozszerzenie konstrukcji o ssd m.2 nvme)

główny minus - egzotyka, ale ekipa HA/HAOS nie od dzisiaj współpracuje z Hardkernel (producentem Odroidów) - nawet pierwszy wypust Nabu Casa, czyli HA Blue, to był zrebrandowany Odroid N2+