Formatowanie karty SD

Cześć,
W jakim formacie powinna być karta SD do zapisu bazy danych historii?

Teraz mam sformatowaną w Windowsie i DEV3 pokazuje logi:

The following integrations and platforms could not be set up:

* [recorder]
* [history]
* [logbook]

Pozdrawiam.

Nie znam AIS, ale w ciemno stawiam na ext4 (zapewne można to zrobić z samej bramki, ale jeśli chcesz użyć komputera…)

https://gparted.org/liveusb.php

nie skasuj sobie dysku systemowego z Windowsem.

Jaką komendą sformatować SD w DEV3?

Sformatuj do fat32 i będzie ok

1 polubienie

Teraz sprawdziłem że na SD jest FAT32 i dodane pliki i katalogi przez DEV3.

Chyba źle konfiguruje zapis zdarzeń systemu.
Jak to zrobić poprawnie?

Jak pisałem w powiadomieniach mam:

Invalid config
The following integrations and platforms could not be set up:

* [recorder]
* [history]
* [logbook]
Recorder
The recorder could not start, check the logs

Witam. Jak nic się nie zmieniło bazy danych na karcie sd nie da się zapisać aby to działało musi być EXT4 a nasz android nie widzi tego formatu !!!

Jeśli poprawnie działa tylko z ext4, to jaką komendą sformatować SD w DEV3? (nie mam Linuxa w domu, oprócz DEV3)

Nie jest to bezpośrednio dostępne z terminala (trzeba doinstalować pakiety z repozytorium root-repo ), a nawet jak sformatujesz na ext4 to karta nie jest udostępniona w androidzie (można spróbować z ntfs lecz nie wiem czy będzie widoczna ), może ktoś podpowie jak to zrobić ponoć jest to błąd androida.

Cześć, mam problem z zapisem do historii. Na karcie SD (FAT32) szybko zapycha się plik dochodząc do 4GB. Niestety takie ograniczenie ma FAT32.
Jak można nagrywać większe pliki?
Czy bramka obsłuży inne formatowanie na SD? Jeśli tak to zrobić z poziomu bramki?

Ponieważ FAT32 nie obsługuje większych plików niż 4GB musisz zrewidować swoje podejście do bazy danych (może skrócić czas danych przechowywanych przez recorder do maksimum 3 dni, albo wykluczyć z zapisu zbędne sensory?).

Przepraszam za komentarz, ale to pytanie wygląda jakbyś spędził ostatnie kilka lat pod przysłowiowym kamieniem.
Czas świetności bramek na bazie androidowych tv-boxów się skończył, Android poszedł w inną stronę i stał się ślepą uliczką dla tego projektu.

Sprzęt (tv-boxy, na których bazowały bramki) nie jest też w głównym nurcie Armbiana, czyli potencjalna droga utrzymania wsparcia już nie AIS lecz HA też umarła (brak upartych i wytrwałych deweloperów, brak wsparcia producentów SoC i samego sprzętu).

A na dodatek główny nurt rozwoju HA/HAOS odcina się od wspierania instalacji typu Core i Supervised

Więc najwyższy czas na migrację na jakąś wspieraną instalację HA na innym sprzęcie, któremu wsparcie nie skończy się z dnia na dzień.

Niedawno kupiłem ten komputer i chcę go wykorzystać :slight_smile:

Z jednego czujnika mam przesyłane dane co 10 sek.
Czy w samej HA/AIS można zapisywać te dane do historii co 1 min? Czyli co ileś tam ramek przychodzących.

Nie wiem co masz na myśli pisząc

i czy pisząc

masz na myśli tv-boxa stanowiącego bramkę AIS

Ale najlepsze co możesz zrobić dla siebie, to jeśli to istotnie było niedawno (czytaj: po zakończeniu wsparcia), to go zwrócić na podstawie niezgodności z umową (jeśli kupowałeś w jakimś sklepie, a nie z 3 ręki, choć i wtedy jakaś rękojmia obowiązuje o ile umowa KS jej nie wykluczała).

Kupiłem AIS jakieś 2 miesiące temu i oddać nie mogę.
Dlatego ponownie się pytam:
Z jednego czujnika mam przesyłane dane co 10 sek.
Czy w samej HA/AIS można zapisywać te dane do historii co 1 min? Czyli co ileś tam ramek przychodzących.

Wyłącz logowanie czujnika i zrób template sensora z rzadszą aktualizacją który będzie logowany.

Niezgodność z umową, jak i rękojmia, działa 2 lata wstecz, w szczególnych przypadkach na rok (zakup na DG lub jawne ograniczenia w umowie KS, a wtedy w/g umowy, ale przy sprzedaży kosumenckiej nie da się wyłączyć tego prawa konsumenta).

A w kwestii rozmiaru bazy danych no nie ma szans by z jednym (czy nawet z kilkunastoma) często raportującym sensorem wyhodować bazę danych większą od 4GB w 2 miesiące, jeśli nie są ustawione jakieś absurdalne wartości dla rekordera.

Wada starych wersji HA (z którego roku masz wersję core?) jest taka, że optymalizacje bazy pojawiły się stosunkowo niedawno - ze 2 lata temu i AIS się na te optymalizacje raczej na 100% już nie załapało.

Dane co 10 sek pochodzą z miernika energii elektrycznej, oprócz tego mam kilka innych modułów.
Jak wyłączyć logowanie czujnika i zróbić template sensora?

Musisz kopać po tym forum, w niemodyfikowanym HA rozwój poszedł o lata świetlne do przodu i nawet template teraz ma inną składnię niż kilka lat temu (pomijam fakt, że obecnie szablon we współczesnym HA można wyklikać w GUI jako tzw. pomocnik) .
Możesz ewentualnie cofnąć się w czasie stosując archive.org ale nawet nie podałeś wersji core, więc strzelam w ciemno z cofaniem się w czasie
Template - Home Assistant

Dlatego tak systematycznie sugeruję pozbycie się problemu systemowo.

Abyś miał jakieś odniesienie do tego jak współcześnie działa baza danych w HA, to powiem że u mnie ma teraz 5GB i zawiera

• gęste dane z ostatnich 12+ dni (mam zwiększone purge_keep_days: 12 do mało sensownej wartości, standard w HA to bodajże 5, a w AIS bodajże 3)
  • statystyki długoterminowe sięgają dnia w którym zostały wdrożone w HA (sierpień 2021)
  • a sensorów generujących bardzo gęste dane (czyli co kilka-kilkanaście sekund) mam łącznie kilkadziesiąt i ich nie filtruję (natomiast filtruję takie które są w stanie wygenerować parę giga danych w kilka godzin, bo to by istotnie zabiło bazę)

taki przykład nieco od czapy (ale rekorder się aż tak nie zmienił, więc to powinno zadziałać nawet w prehistorycznej wersji) musisz tylko podstawić swoje sensory (tu akurat wykluczenia idą wildcardami, a jeśli chcesz listować “z palca” to podajesz listę wykluczeń)

recorder:
  exclude:
    # to completely exclude all Bermuda data from logs, add this domain section. Not
    # recommended, but might be good if you like *big* hammers.
    # domains:
    #   - bermuda
    entity_globs:
      # to filter specific sensors
      - sensor.*_distance_to_aska*
      - sensor.*_distance_to_back*
      # ...etc
      # or filter all the distance-to sensors
      - sensor.*_distance_to_*
      # The area sensors
      - sensor.*_area
      # The distance to closest area sensor
      - sensor.*_distance
    entities:
      - sensor.z_palca_1
      - sensor.z_palca_2
  purge_keep_days: 3 # tej wartości nigdy nie zwiększaj!

Mimo wszystko, chcę odbierać te dane tylko ze zmniejszonym ilościowym zapisem do historii.
Nie można jakoś zmniejszyć ilość zapisów (rzadszy zapis)?

No to musisz zrobić sobie nowe sensory, które będą zapisywane (zrobione z template), oryginalnych nie zmodyfikujesz (dlatego pokazałem jak puścić ich dane w /dev/null) chyba że sprawisz aby integracja źródłowa dostarczała dane rzadziej (nie dostarczasz wystarczającej ilości informacji by skutecznie pomagać - stosunek ilości twojego tekstu do mojego to powinno być 10:1 a nie 1:10), przykładowo jeśli to integracja na bazie ESPHome to sobie throttluj dane bezpośrednio w firmware ESPHome.

W ten sposób uzyskasz rzadszy zapis.

Ale uwierz mi jeśli chcesz (albo i nie), ale nie ma cudów by przy rozsądnych ustawieniach HA wyprodukować tak ogromną bazę w 2 miesiące. Dlatego stawiam w ciemno, że podniosłeś sobie purge_keep_days powyżej standardowej wartości (w ogóle czemu nie pokazujesz swojej konfiguracji, czasy szklanych kul dawno się skończyły…)

Zamiast template możesz filtrować dane (i do bazy zapisywać te filtrowane, ale oryginalnych NIE) ta dokumentacja w tej formie powinna jeszcze istnieć do końca roku 2025 (ale nie wiem w jakim stopniu pasuje do archaicznej wersji core - w razie czego cofnij się w czasie tak jak pokazałem wyżej)

Wszystko jest teoretycznie do rozwiązania, ale to forum jest już praktycznie martwe, a potrzebujesz rozwiązań sprzed kilku lat, więc jeśli sobie ich sam nie wykopiesz póki to forum istnieje, to będziesz się męczył z bezużytecznym sprzętem.

A tak z innej beczki ile dałeś za ten drogi przycisk do papieru?

Nie podajesz informacji, na jakim systemie działa twoja bramka AIS, jaki model masz tego urządzenia? Domyślam się, że jeśli mówisz o zapisie na karcie SD i perspektywie zakupu sprzed 2 miesięcy, to może chodzić o system HA z Supervisor pod Armbian’em. Jeśli tak, to udostępnij informacje o systemie HA:

Bez tej podstawowej informacji nie ma sposobu na dalsze podpowiedzi co jeszcze można z tym pudełkiem zrobić, bo używanie karty SD nie musi być koniecznością w każdym przypadku.