🎉 Home Assistant Supervised na DEV1 DEV2 i DEV-BT

Jak to czytać? Dobrze myślę że zajęte jest ok 10%?

Wolne (free) ok 10% pamięci RAM czyli ok 75MB czyli uruchomienie czegoś większego może wywalić system.

1 polubienie

sorry, wcześniejsza wiadomość się nie wysłała i wisiała do wysłania

tak,
już poprawiamy opis w poście

nie działa metoda “na wykałaczkę” trzeba:

1. uruchomić system Android
  2. włożyć kartę SD lub pendrive USB z systemem HA do slotu w bramce
  3. w konsoli na bramce wpisać:
su
reboot update

to jednorazowa akcja, od tej pory urządzenie podczas startu, będzie szukało aktualizacji systemu android na SD i USB, ale już nigdy go nie znajdzie :wink:
za to znajdzie inny system i go uruchomi
oczywiście jak nie będzie SD lub USB z HA to uruchomi się Android a jak będzie SD lub USB z HA to uruchomi się HA

połącz się z hostem na bramce (nie z kontenerem)

ssh root@ais-dom

i uruchom

htop

będzie więcej widać

Tak to wygląda u mnie.

najwięcej obciąża EMQX, może odinstaluj ten dodatek

i przejdz na Mosquitto

Dzień dobry,

DEV1 z tym obrazem to nie będzie działać dobrze - z powodu właśnie małej ilości pamięci. Zainstalowałem ten obraz na dev1 i w zasadzie zawsze po jakimś czasie bramka wiesza się (Kernel panic - na końcu Memory limit). Sprawdziłem też to na czystym obrazie serwerowym Armbiana - doinstalowując później docker i HA; to samo.

Uprzedzając - kara SD nowa (A1).

Pytanie - czy docker można ustawić (jak?) z określonym limitem pamięci do wykorzystania? Ew. co jeszcze ustawić? Dziękuję :slight_smile:

Pozdrowienia

P. S. Jeszcze zdjęcie. Tak więc nie powojujemy z nią z tą ideą.

Faktycznie pamięć na DEV1 może być niewystarczająca podczas korzystania z aplikacji zużywających dużo pamięci, takich jak docker.
Żeby poprawić działanie systemu, ,możemy utworzyć wirtualną partycję wymiany pamięci - swap.

Zaloguj się do systemu:

ssh root@[IP-BRAMKI]

Najpierw sprawdzamy ile mamy dostępnej pamięci swap komendą:

htop

następnie komendą armbian-swap zwiększamy pamięć, np do 3GB podając parametr 3:

armbian-swap 3

2 polubienia

@jolka - bardzo dziękuję. Ja z tym swapem pobawiłem się już wcześniej i generalnie to nic nie daje. Wydaje mi się, że Armbian wprawdzie odpali się na tej bramce ale i tak zawiśnie niebawem… Miało pamięci i tyle. dev3 chodzi stabilnie, dev1 niestety nie.

Ale dziękuję za chęci :slight_smile:

Myślę, że dev1 i głośnik to jest coś co warto kontynuować :sunny:

1 polubienie

Proszę o radę bo,
obraz zrobiłem na 124G i po uruchomieniu wywala mi że brakuje pamięci ?

Przeczytaj dokładnie cały niniejszy wątek. Dobrego dnia.

Chodzi mi o pamięć na SD i czytałem wątki ale coś mi nie idzie, loguję się na ssh ais-dom
po wpisaniu komendy armbian-tf 2 nie rozpoznano polecenia ?

Popieram propozycje!!! :+1:
Zrobić DEV1 i głośnik

Link do obrazu nie działa . Dziś chciałem przywrócić do życia mój dev2 ale na mega mam pusty folder

Dodam jeszcze że aktualizacje też nie działają ,ponieważ :

A) linki na powiedz.co nie działają -404 i przy próbie resetu servera pobiera pakiety do /home/AIS , /home/zigbee2mqtt /files/usr/lib jednak nie wszystkie

Mam jakiś obraz o nazwie

ais_dev1_dev2_dev-bt_lunar_5.15.127_server_2023.08.29.img.gz

Mogę udostępnić… ciekawe, że ja zarchiwizowałem sobie, chociaż nie potrzebowałem, a ktoś inny nie, pomimo, że używa.

Hehe jesteś chomikiem jak i ja, nawet nie wiedziałem, że mega umożliwia dostęp do kopii mimo braku oryginału (myślałem, że to coś na kształt symlinków), to jest chyba jedyna wydana wersja tego obrazu (póki temat był żywy zaglądałem na udostępniony dysk mega i raczej nie było nic nowszego).

Nie zmienia to faktu, że prawdopodobnie usunięto kluczowe pliki na powiedz.co więc stawiam, na to że tunel dostępu zdalnego nie będzie działał oraz pewnie sporo innych rzeczy.

Moim skromnym zdaniem czas na “postawienie krzyżyka” na tych starych tv-boxach.

Biorąc pod uwagę wymagania minimalne Ubuntu

wydaje się, że Linux Ubuntu na tych bardziej doposażonych tv-boxach jest dobrym kierunkiem, ale jak zwykle patrząc z boku widzę, że 25.04 to nie jest wersja LTS… więc znowu będzie to rozwiązanie dla hardkorowo zaawansowanych hobbystów, a nie dla “szarego człowieka z ulicy”.

Krótkotrwałość długoterminowego wsparcia robi się już przerażająca - od czasów względnej popularności komputerów osobistych standardem stało się 7 lat, jednak Ubuntu LTS ma obecnie tylko 4 lata wsparcia, a wersje LTS wychodzą co 2 lata.

Te obrazy Linuxa pochodzą z projektu, który wcześniej już linkowałem i są na bieżąco aktualizowane. Ale to nie zmienia faktu, że rozwiązanie jest niszowe.

GitHub - ophub/amlogic-s9xxx-armbian: Support for Armbian in Amlogic, Rockchip and Allwinner boxes. Support a311d, s922x, s905x3, s905x2, s912, s905d, s905x, s905w, s905, s905l, rk3588, rk3568, rk3399, rk3328, h6, etc. GitHub - ophub/amlogic-s9xxx-armbian: Support for Armbian in Amlogic, Rockchip and Allwinner boxes. Support a311d, s922x, s905x3, s905x2, s912, s905d, s905x, s905w, s905, s905l, rk3588, rk3568, rk3399, rk3328, h6, etc.

Nie wiem, nie mam, nie planuję, jakkolwiek reklama na powiedz.co mówi

System :penguin:

Ubuntu 25.04 (Plucky) – gotowy do działania.

A na sprzęcie Amlogic’a się już osobiście przejechałem kilka lat temu (w szufladzie leży SBC na bazie S912 któremu wsparcie skończyło się mniej więcej po roku używania i utknąłem na androidzie N z 2017 roku z powodu braku obsługi istotnej dla mnie wtedy karty rozszerzeń w nowszych wersjach, w obecnej chwili na mój sprzęt z szuflady jest dostępny andek P z roku 2020 choć połowa sprzętu na nim nie działa lub Ubuntu 18.04 czyli niewspierany od 3 lat…).

Dlatego w ogóle jestem zdziwiony oficjalnym wsparciem HAOS na Khadas VIM3, wprawdzie jest on na SoCu A311D co daje jakieś minimum nadziei, ale w obiecywane 7 lat i tak nie wierzę…

edit - no widzę nie zrozumiałem, miałeś na myśli obrazy Armbiana, na bazie których były te obrazy AIS HA Supervised z Mega, ale nie wiem czy to wiele zmienia, że są aktualizowane - eksperymentalnie pożyczyłem znajomemu do użytku z HA RPi4 w wersji 2GB RAM jakoś w sierpniu czy wrześniu 2023 - plan był na szybką migrację na x64, ale sprawa się przeciąga, a te 2GB RAMu właśnie powoli się staje kulą u nogi, bo gdy swap jest już w systematycznym użyciu, to nie wróży dobrze na najbliższe miesiące…

I na koniec ciekawostka - jednak nie wszystko nie działa z domeny paczka.pro

Pewnie wiele nie zmieni, ale jest nawet regularnie wydawana wersja z już preinstalowanym Homeassistant Supervisor dla przeróżnych pudełek, z S912 na liście.

Fajnie, to daje masę możliwości komuś kto w chce w tym siedzieć dogłębnie (w tym możliwość zdobycia sprzętu z 2 ręki za grosze).

OFF TOPIC

Ale dla mnie to kompletnie nic nie zmienia, nie mam dość czasu na taką zabawę, a może z tego wyrosłem? (ale jak znam życie, to byłoby jeszcze ze 100 kłód pod nogi w stylu innego bootloadera w tym SBC niż w typowych tv-boxach itp. itd.), może w ogóle wyrosłem z wszelkich SBC, bo jak dla mnie jednak jest za dużo zbędnej rzeźby (tu akurat piję do zwalonej konstrukcji chłodzenia w VIM2, bo to chyba było główne źródło decyzji o upchnięciu sprzętu w szufladzie + kilka innych konstrukcyjnych niedoróbek które zniechęciły mnie do szukania innego zastosowania niż pierwotne) i totalny brak standaryzacji czegokolwiek (w tym choćby obudów czy chłodzenia - każdy model SBC to inne rozwiązania). Jakkolwiek android z 2017 roku jest dziś nieużywalny, a na żaden inny system nie ma wsparcia dla wspomnianej wyżej karty rozszerzeń, dziś mi de facto sprzęt w tamtej konfiguracji już nie jest potrzebny, więc jedyne co mógłbym zrobić to właśnie na siłę szukać innych zastosowań, ale wtedy gdy jeszcze mi się chciało, to takich rozwiązań nie było.