Korzystam z integracji history stats która zliczania np. ile razy dzień włączyły się grzejnik.
- platform: history_stats
name: Ile razy wlaczylo sie Ogrzewanie Grzejniki
entity_id: switch.ogrzewanie_grzejniki
state: 'on'
type: count
start: '{{ now().replace(hour=0, minute=0, second=0) }}'
end: '{{ now() }}'
Zauważyłem, że każde ponowne uruchomieni bramki powoduje dodanie jednego włączenia do licznika.
Dzieje się tak tylko gdy switch.ogrzewanie_grzejniki jest włączony.
Czyli tak: switch.ogrzewanie_grzejniki włączony, history stats pokazuje, że dzisiaj uruchomiono grzejniki 2 razy, w między czasie “bawię” się bramką, uruchomiłem 3razy ponownie bramkę i na liczniku już widzę że grzejnik dzisiaj uruchomiły się 5 razy.
Jak to obejść ?
Domyślam się że problem jest w momencie inicjalizacji sensora podczas uruchamiania HA, sensor przyjmuje wartość “unknown”, następnie jest przywracana wartość sprzed restartu “on” co przez “history_stats” jest interpretowane jako zmiana stanu.
Czy ten switch jest stworzony przez template?
Zapewne musisz stworzyć licznik zmian z “off” na “on”, aby ignorować zmiany z “unknown”.
Ale abstrahując od tego - czy taka informacja ile razy się włączyło ogrzewanie jest miarodajna?
Czy nie lepiej policzyć jak długo było włączone ogrzewanie?
Ja mam zrobione dwa liczniki na wczoraj i dzisiaj - zerowane codziennie o 6 rano:
Czy jest możliwość zdefiniowania nieskończonego czasu pracy urządzenia?
Powyższe ustawienie usuwa czas przekraczający 5 dzień (tak jak jest ustawiona baza danych PostgreSQL).
Rejestracji historii nie ustawie na tak długi czas.
Czy poniższe ustawienie będzie działać dłużej niż czas ustawiony w historii?
Nie mam zamiaru zwiększać długości rejestracji bazy danych (purge_keep_days).
Szukam sposób rejestracji czasu pracy encji, która będzie dłuższa niż czas ustawiony w historii.
Tak, aby po restarcie (wyłączeniu zasilania) czas się nie kasował.
Udało ci sie rozwiązać problem potrzebuje zrobić licznik czasu włączenia klimatyzacji który będzie zliczał czas włączenia dzienny,tygodniowy,miesięczny i roczny i zastanawiam się własnie jak to zrobić
Niestety, obecnie mam bazę danych z pamięcią do 30 dni i wszystkie liczniki mam dzienne lub miesięczne. Nie mam żadnego licznika czasu pracy urządzenia powyżej 30 dni. Nie udało mi się znaleźć rozwiązania.