Panowie czy jest możliwość pogodzenia tych dwóch rzeczy? na jednym tunerze dvb? czy trzeba posiadać dwa osobne urządzenia?. Nakłądkę Apator162 odczytuję poprzez Wmbusmeters , obecnie doszedł mi EMOS-E6016 na rtl_433.
Home Assistant 2023.6.2
Supervisor 2023.06.2
Operating System 10.3
Raspberry pi 4 64
Tuner DVB-T-FM-DAB 820T2&SDR Niebieski
Z tego so się orientuję, odpowiedź brzmi nie. Musisz mieć dwa dongle lub dongla DVB-T pod rtl_433 + ESP z CC1101 dla ESPHome i dodatek @_Szczepan .
Dodatkowo nakładka Apatora działa na 868MHz a Emos na 433,92 MHz.
Nie umiem tego skonfigurować, więc możliwe, że jest to trudne lub niewykonalne, natomiast sam rtl_433 z pewnością daje się konfigurować do pracy siekanej na różnych częstotliwościach, wiem bo sam z tego kiedyś korzystałem - to działa w ten sposób, że dla każdej ze skonfigurowanych częstotliwości jest tworzone okno czasowe, każde okno czasowe jest równej długości (dla 2 odległych częstotliwości są 2 okna po 50% czasu, dla 3 po 1/3 itd.), więc taki sposób pracy ma sens tylko gdy nasłuchiwane urządzenia nadają przynajmniej parę razy na minutę (bo okno czasowe musi być na tyle długie by załapało się chociaż parę odczytów z nasłuchu, a czas przełączania i stabilizacji pracy parametrów odbiornika jest niezerowy).
Z drugiej strony wmbusmeters może pracować używając zewnętrzna instalację rtl_433 (co czyni konfigurację potencjalnie możliwą, ale ja się nie czuję na silach by w tym pomóc).
Więc pewnie łatwiejszym rozwiązaniem jest użycie dla stacji pogodowej rozwiązania na bazie sdr i rtl_433, a dla wmbusmeters zorganizowania odbiornika np. na CC1101. (tak jak to wyżej zasugerował @Cezary.K ).
Też już miałem kupić ten czujnik ale z uwagi na RF433 wstrzymałem się bo przypuszczałem, że nie ogarnie się tego na tym samym urządzeniu co odczyt licznika wody. Lepszym rozwiazaniem jest czujnik pogodowy pracujący na 868MHz
Nie napisze, bo to jest technicznie awykonalne - strumień danych uzyskiwanych z tunera dvb-t/sdr jest w stanie niemal zapchać magistralę USB2, a do obróbki potrzeba też mocnego procesora i sporo RAMu, więc tunera sdr jeszcze długo nie podepniemy do rozwiązań MCU.
Dlatego rozwiązania, które istnieją wykorzystują specjalizowane wąskopasmowe tunery np. CC1101 (ten to wręcz nadajnik-odbiornik zajmujący się samodzielnie modulacją i demodulacją w takich standardach jakie akurat są potrzebne).
A to co już istnieje wykorzystuje tylko wybrane biblioteki z rtl_433 służące do rozkodowania już zdemodulowanego przekazu.
Nie maiłem na myśli podpinania tunera DVB-T pod ESP ale właśnie CC1101 czy SX127X.
Że się da to zrobić udowodnił @NorthernMan54 w swoim projekcie rtl_433_ESP, który linkowałem powyżej. Chodzilo mi o przeniesienie tej pracy do współpracy w ESPHome i łączeniu z HA po API. Podobnie jak to wygląda w przypadku projektu Szczepan’s esphome custom components.
@szopen - myślę, że to co napisałeś powyżej dotyczy wmbusmeters, mam uruchomiony oprogramowanie rtl_433 na bramce DEV3 z donglem SDR i zasobów zużywa naprawdę niewiele, nawet bez filtrowania dekoderów.