Node Red a HA 2023.06... powiadomienia głosowe ⚰

Od aktualizacji AIS do Oli padły mi powiadomienia głosowe sterowane z Node Red :frowning:
Może komuś też i znalazł rozwiązanie? Brakuje mi tego bardzo :frowning:

Call-service error. module 'homeassistant.helpers.device_registry' has no attribute 'async_get_registry'
|ais  | 2023-08-25 20:41:17.279 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.websocket_api.http.connection] [1865756600] module 'homeassistant.helpers.device_registry' has no attribute 'async_get_registry'
3|ais  | Traceback (most recent call last):
3|ais  |   File "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/homeassistant/components/websocket_api/commands.py", line 205, in handle_call_service
3|ais  |     await hass.services.async_call(
3|ais  |   File "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/homeassistant/core.py", line 1912, in async_call
3|ais  |     task.result()
3|ais  |   File "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/homeassistant/core.py", line 1952, in _execute_service
3|ais  |     await cast(Callable[[ServiceCall], Awaitable[None]], handler.job.target)(
3|ais  |   File "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/homeassistant/components/ais_ai_service/__init__.py", line 2746, in async_mob_notify
3|ais  |     dev_registry = await hass.helpers.device_registry.async_get_registry()
3|ais  |   File "/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/homeassistant/loader.py", line 1050, in __getattr__
3|ais  |     value = getattr(self._module, attr)
3|ais  | AttributeError: module 'homeassistant.helpers.device_registry' has no attribute 'async_get_registry'

Niestety, w internetach nic sensownego, naprawiającego ten problem nie znalazłem. Rozszerzenie HA do NR mam najnowsze, ale nie tak jak HA 2023.06…

Problem jest w ais_ai_service
Sam próbuje to rozwiazac.
Problem jest w tym że async_get_registry jest deprecated ale jak zmieniam na async_get to dostaje inny błąd.
File “/data/data/com.termux/files/usr/lib/python3.10/site-packages/homeassistant/components/ais_ai_service/init.py”, line 2746, in async_mob_notify
dev_registry = hass.helpers.device_registry.async_get()
TypeError: async_get() missing 1 required positional argument: ‘hass’
@jolka problem jest Wam znany?

Wiem, że są inne gorące tematy, ale brakuje trochę tych powiadomień.
@jolka czy coś Wam wiadomo nt. tego problemu?

O jakich powiadomieniach mówicie?
żeby w głośniku podpiętym pod bramkę mówiło powiadomienie?

jeśli jest media playerem to tak:
image

jeśli aplikacją mobile to tak:
image
image

Przyjrzę się temu, bo to całkiem inne rozwiązanie niż do tej pory.
Oczywiście to chodzi na HA przy AIS?

w każdym chodzi:
image

usługa to nazwa aplikacji mobilnej

U mnie w obu przypadkach zarówno tablet jak i telefon milczą w 16 językach… :frowning:

obraz

obraz

Zrób dokładnie tak samo jak ja mam:

najpierw nod funkcji

msg.payload =
{
    data:
    {

data:{
        ttl: 0,
        priority: "high",
        tts_text: "Uwaga wykryto człowieka",
//        channel: "alarm_stream_max"
}
}
}
return msg;

raz z chanel alarm raz bez

potem nod call service
image

urzadzenie wybierz z rozwijanej listy

i drugie

msg.payload =
{
    "data":
    {
        "message": "jakis tekst"
    }
}
return msg;

i tu tez wybierz z listy
image

Bez zmian. Jedyny widoczny efekt po stronie urządzeń to wyskakuje okno media playera na tablecie ale słychać tylko ciszę. Co najgorsze, to nie zamyka automatycznie okna playera i nie wraca do apki AIS :frowning:

Hmm, pytanie czy mam TTS zainstalowany…

Sprawdź ustawienia powiadomień, czy nie masz cichych.
Zainstaluj standardowa aplikacje HA i sprawdź czy zadziała

To trochę roboty, a czasu mało… może by tak @jolka przyjrzeć się temu? Moja Lepsza Połowa już mnie co dzień męczy o powiadomienia głosowe :frowning:

Z czym roboty? Zainstalowanie aplikacji to jakaś minuta, zalogowanie się 30 sekund

Zainstalowałem HA na telefonie i dziś rano usłyszałem, że brama wjazdowa zamknęła się, choć nie słyszałem, żeby się otwierała. Ale nie wiem, która apka dała głos, bo zainstalowane mam teraz obie, ale w NR nie zmieniłem jeszcze przekierowania na nową apkę…

To pytanie dodatkowe, czy w takim przypadku da się sterować głośnością komunikatu?

No to sam sobie odpowiedziałeś, która zadzialała :slight_smile:

Oczywiście
zwieksz głośność

msg.payload =
{
    data:
    {

data:{
        media_stream: "music_stream",
        command: 100
}
}
}
return msg;

OK, ale jakoś nie umiem tego umieścić we właściwym miejscu flow…

Daj przed nodem z komunikatem

Tutaj masz komendy jakie mozesz wysyłac przez notify

1 polubienie

Czyli na tablecie też zainstalować HA i wysyłać nie do media player AIS tylko do urządzenia mobilnego tak jak na telefon?

W aplikacji AIS to również działa, sam to sprawdziłeś na telefonie.
Na tablecie czemu miało by nie działać.

Jeszcze uwaga, dodawaj zawsze

bo w zależności od androida powiadomienia moga przychodzić z opóźnieniem, albo po włączeniu ekranu, z tym dopiskiem powinno byc zawsze natychmiast

edit.
rozumiem że na tablecie masz również tą samą wersję aplikacji ais? czyli ais dom mob, a nie ais dom panel. Jeśli panel i nie zadziała to co wyżej, to odsyłam do poprzednich sposobów:

1 polubienie

No właśnie na tablecie mam ais-dom panel.

No to potestuj najlepiej API
Albo zainstaluj mob
Masz dużo opcji