Node-RED -> jak dodać?

Czyli działa, więc o co chodzi? Masz w NR widoczne encje? Restartowałeś NR i AIS? Jak masz NR gdzieś w Dockerze to musisz zrestartować kontener.

Tutaj przy kopiowaniu trzeba uważać na cudzysłów - mnie się wkopiował ten nieco inny - po ręcznym poprawieniu działa :slight_smile:

1 polubienie

Potwierdzam, przy kopiuj-wklej z instrukcji należy ręcznie poprawić cudzysłowy.

Właśnie zauważyłem że jak ręcznie zmieni się cudzysłowy to działa a czy da się jakoś podpiąć pod tryb nocny bramki aby dodać dodatkowe funkcje w node-red np.: jak na bramce włączy się tryb nocny to uzbroi się alarm a jak się wyłączy tryb nocny to alarm sie rozbroi itp.

Przed chwilą również szukałem tych informacji. W node-red można się odwołać do trzech encji:
input_boolean.ais_quiet_mode - > Tryb nocny ON-OFF
input_datetime.ais_quiet_mode_start - > Start trybu nocnego
input_datetime.ais_quiet_mode_stop - > Koniec trybu nocnego

1 polubienie

Mam problem gdyż w ustawieniach NR nie wyświetla mi się servis say_it. Nie ma też połączenia z HA.

Sprecyzuj czy to są twoje początki z Node-Red. Czy wygenerowałeś i dodałeś token. Czy skonfigurowałeś w Nod-Red serwer AiS (HA). Czy restartowałeś bramkę i Node-Red?

Zainstalowałem NR, uruchomiłem i podczas próby odpalenia poprzez http://192.168.68.150:1880/ pojawia się pusta strona, chociaż w karcie przeglądarki jest tytuł “NODE-RED”.

Screen z instalacji:

Czy jesteś już na binarkach z Termux? To podstawowe pytanie, bo przejście na Termux zmienia drzewo katalogów i komendy opisywane w tym poście są już nieaktualne.
Zmienia się w ścieżkach katalog /pl.sviete.dom/ na /com.termux/.

1 polubienie

Nie przechodziłem na Termuxa i póki co nie mam takiego zamiaru ze względu na możliwe problemy.

Edit: Po kilku restartach bramki wszystko działa. :slightly_smiling_face:

Jak będzie wyglądała instalacje i uruchomienie tego na home assistant z supervisor?

Naciskając install

1 polubienie

Zaktualizowałem dev 3 do najnowszej wersji na kanale Alfa (2023.11.0) i ponownie zainstalowałem Node-RED. Mam problem z połączeniem wtyczki HA z asystentem.

Próbowałem nawet zmienić domyślny port 1880 na 1888, modyfikując wpis:

uiPort: process.env.PORT || 1880

na:

uiPort: process.env.PORT || 1888

w pliku /data/data/com.termux/files/home/.node-red/settings.js

Niestety wciąż ten sam problem z portem. Ktoś coś?

Z logow wynika, że chcesz uruchomić Node-REDa na porcie, na którym coś już dziala (port in use), sprawdź uruchomione pocesy na bramce.

1 polubienie

Wiem, co sugeruje błąd, ale nie mam pomysłu jak go naprawić. Jaki bym port nie ustawił to zawsze ten sam komunikat.

1 polubienie

Może spróbuj jakoś pobrać starsza paletę czy jak to zwą tutaj Wtyczka bo najnowsza paleta do ha działa tylko z grodniowym wydaniem ha (którego AIS jeszcze nie wydał) bo u mnie po aktualizacji do 0.62 mam status łączenie (pod nodami od ha) i też nie działa u mnie sterowanie ha przez nr

Problem został rozwiązany, a sam błąd sugerujący “port w użyciu” to ślepy zaułek. :slightly_smiling_face: Chcąc nie chcąc mając HA, zwłaszcza w wersji z nakładką Ai-Speaker musiałem nauczyć się, iż błędy, które sugeruje np. terminal często są jedynie konsekwencją innego kluczowego problemu. Tak było i tym razem …

Prawdziwym problemem, co zresztą wcześniej sugerował @Szamotuly2004 jest brak kompatybilność najnowszej wersji Node-RED oraz pakietu / wtyczki Home Assistant z najnowszą wersją systemu AIS. Wynika to z faktu, iż mimo korzystania z najczęściej aktualizowanego kanału tj. ALFA jądro systemu Ai-Speaker czyli Home Assistant nigdy nie jest wystarczająco świeże, aby współdziałać z najnowszymi dodatkami. Powodem jest oczywiście to, że zanim nowa wersja HA zostanie dostosowana i wstępnie przetestowana przez zespół AIS na ich autorskich bramkach to między czasie wypuszczane są nowsze wersje Home Assistanta.

Jeżeli zaktualizowałeś/aś swój system Ai-Speaker i Twoje automatyzacje Node-RED przestały działać koniecznie przeczytaj ten wpis!

Opieram się na najnowszej wersji Paweł systemu AIS, który bazuje obecnie na Home Assistant Core w wersji 2023.11.0 (informacje te znajdziesz w Ustawienia → AIS ustawienia bramki AIoT → Oprogramowanie bramki)

Instalacja Node-RED w wersji 3.1.2:
Korzystając z domyślnego polecenia bez wskazania wersji, zainstaluje nam najnowszą wersję (obecnie jest to niekompatybilna z AIS Paweł wersja 3.1.3), dlatego w poleceniu musimy dopisać @ wraz z numerem interesującej nas wersji.

npm i -g --unsafe-perm node-red@3.1.2 && termux-fix-shebang /data/data/com.termux/files/usr/bin/node-red

(podczas instalacji mogą pojawić się różne błędy w konsoli, ale nie należy się nimi przejmować)

Następnie uruchamiamy Node-RED komendą

node-red

i przechodzimy do instalacji kompatybilnej wersji pakietu HA / node-red-contrib-home-assistant-websocket.

Instalacja Home Assistant WebSocket w wersji 0.59.0:
Wersja 0.59.0 jest najnowszą kompatybilną wersją z HA 2023.11, dlatego jak poprzednio wklejamy komendy wraz ze wskazaniem wersji.

cd ~/.node-red
npm install node-red-contrib-home-assistant-websocket@0.59.0

i restartujemy

pm2 restart node-red

Konfiguracja połączenia z asystentem jak i autostart wyglądają identycznie jak opisała @Celina na początku wątku.

Instaluje od zera dwie bramki i na każdej NR. mam ten sam problem, gdzie NR nie widzi HA. Po trzech dniach walki teraz po waszym artykule dowiedziałem się, że to problem wersji. Czy AIS ma plan aktualizacji oprogramowania bramek by rozwiązać między innymi ten problem?

Jakie oprogramowanie instalujesz? Jeśli to z wersji pod Androida, to jest już projekt niewspierany. Jeśli natomiast pod Armbianem, to wówczas jest to oprogramowanie z wydań Home Assistant z Supervisor pod OS w postaci Linux. Więc AIS nic tu nie ma do rzeczy.

1 polubienie