Witam
Instaluję Node-Red (dokumentacja AIS) i doszedłem do etapu połączenia z AIS:
“Połączenie z Node-RED do Asystenta domowego” “Instalacja wtyczki do Asystenta domowego”
Po skopiowaniu komend
“cd ~/.node-red
npm install node-red-contrib-home-assistant-websocket” powinienem mieć coś podobne z obrazka podanego w pomocy. Ja natomiast mam komendę w konsoli:
bash: /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/bin/npm: /usr/bin/env: bad interpreter: No such file or directory
Zawartość katalogu .node-red:
$ ls -a
. … .config.json .config.json.backup .flows_localhost.json.backup flows_localhost.json lib node_modules package.json settings.js:
Zawartość katalogu nadrzędnego (nad node-red) to:
$ ls -a
. .ais .bash_history-23886.tmp .cache .node-red .pm2 .ssh .termux_authinfo NULL zigbee2mqtt
… .bash_history .bash_profile .config .npm .python_history .suroot AIS dom
Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie, lub chociażby nakierunkowanie na rozwiązanie problemu.
Dzięki za pomoc, ale dalej nie wiem jak to dodać tą wtyczkę, chyba mi czegoś brakuje. Nie mam w Menu pallette. Zakładam że menu to 3 poziome kreski w prawym górnym rogu. Przejrzałem chyba już wszystko w Node red i nieznalazłem ani pallete, ani install.
Tak,restartowałem po wielokroć, ale dalej mam taki obraz menu jak powyżej. Chyba node-red jest nie dla mnie. Żałuje bardzo. A może ktoś coś podpowie jeszcze?
Pozdrawiam
Robert
Chciałem zainstalować od nowa na tą starą wersje komendą:
npm i -g --unsafe-perm node-red && termux-fix-shebang /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/bin/node-red
ale mam taki komunikat:
$ npm i -g --unsafe-perm node-red && termux-fix-shebang /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/bin/node-red
bash: /data/data/pl.sviete.dom/files/usr/bin/npm: /usr/bin/env: bad interpreter: No such file or directory
Czyli kiszka. Jakiej komendy użyć w konsoli by to odinstalować?
Jak wpisze komendę w konsoli node-red to mam coś takiego:
16 Jun 19:44:49 - [info] Palette editor disabled : npm command not found
gdzie szukać tego NPM? chyba powinienem mieć to zainstalowane a chyba nie mam. Jak to doinstalować?
No i po problemie. Przeinstalowałem od nowa Jolkę i ponownie zainstalowałem Node-Reda, tym razem bezproblemowo. Mam pełne menu. Przy okazji: Gdy zainstalowałem od nowa Jolkę, wczytałem backup to Node-Red instalował sie z brakiem pełnego menu. Odwrotna kolejność: Node red a potem wczytanie backupu - wszystko OK.
Dziękuje wszystkim za okazaną pomoc.
A może znacie jakieś tutoriale do nauki Node-Reda? Oby po polsku
Pozdrawiam
Robert
Jako że również mam problemy z node-red postanowiłem nie zakładać nowego wątku tylko napisać tu.
Mój problem jest już na starcie, mianowicie po odpaleniu node-red na koniec wywala błąd:
1 Jul 22:03:30 - Error: Invalid URL: ws168.0.198:8081/api/websocket
Nie bardzo wiem jak to ugryść, a odinstalowanie i ponowne zainstalowanie nie wiele daje
Osobiście odradzam dalszą zabawę w instalację NR na Jolce. Szkoda czasu. Nawet jeśli będzie to działać to z czasem rozbudujesz na tyle system, że już nie będzie tak pięknie i będziesz szukać innego rozwiązania, a odinstalowywanie też nie jest prostą ścieżką i pewnie zostawia po sobie śmieci.
Proponuję na Jolce zostawić tylko to co ma fabrycznie wbudowane i jest support’owane, ewentualnie HACS, ale i z tym ostrożnie.
Generalnie przydał by się do zaawansowanych automatyzacji w wieloma zależnościami, np:
Sterowanie ogrzewaniem podłogowym, mam w całym domu podłogówkę i założenie jest takie że na mixerze od podłogówki są elektrozawory sterowane sonoffami (11szt dla 7 pomieszczeń), do tego pompka podłogówki sterowana sonoffem, i piec sterowany sonoffem, dodatkowo w każdym pokoju termometr. i teraz zależności jeżeli temperatura spada poniżej zadanej otwierana jest odpowiednia sekcja podłogówki, jeżeli temp przekracza zadaną sekcja jest zamykana, jeżeli w całym domu temp jest wyższa od zadanej, wyłączany jest piec i cała podłogówka.
Jakoś nie widzę tego na wbudowanych automatyzacjach i skryptach, ale może za mało wiem jeszcze
Więc Node-red wydawał się do tego idealny, jednak jak pisałem post wyżej, coś nie pykło mi przy instalacji
Nie neguje NR, bo sam go mam, ale postawionego poza Jolką.
Co do sterowania zaworami podłogówki w zależności od wskazanego termometru to Generic Thermostat, ustawiasz histerezę jaką chcesz, do tego Simple Thermostat i masz regulację temperatury z skokiem 0,1 stopnia, chyba że Twój termometr ma mniejszą dokładność. Automatyzacje pompy cyrkulacyjnej i pieca możesz zrobić w wbudowanych automatyzacjach, ale i w NR, kwestia tego czy na te potrzeby chcesz stawiać osobną maszynę - to już Twoja decyzja, ale j.w. odradzam stawianie NR na Jolce.