Przedstawiony sposób tworzy nową encje typu Switch do której można zastosować własne ikony które będą zmieniały się wraz ze jej stanem.
Dla mnie nie jest to optymalne rozwiązanie, wolałbym zmienić ikonę (oczywiście wraz z jej stanem) dla istniejącej już encji.
Materiał źródłowy:
Tak jak wspomniałem na podstawie istniejącej encji tworzymy nową, efekt jest jak niżej.
Ta u góry (Łazienka) to bazowa encja, na podstawie której tworzymy wirtualną encje z podmienioną ikonką (ta na dole Light)
i tak samo dla wyłaczonego światła.
W tym przykładzie użyłem ikonek do darmowego pobrania z:
ich format to plik .png o wymiarach 512x512 @32bit/121dpi
Opis:
Na bramce, w folderze AIS:
w pliku configuration.yaml robimy wpis:
switch: !include switch.yaml
tworzymy plik switch.yaml i dodajemy do niego następując wpis
następnie w kodzie podmieniamy: light.incan_lazienka = nasz encja bazowa, na podstawie której tworzymy wirtualną encje, jak widać występuje 4 razy, więc podmieniamy wszędzie /local/img/big-light.png - adres naszej ikony OFF z galerii na bramce AIS /local/img/light-bulb.png - adres naszej ikony ON z galerii na bramce AIS
O galerii więcej informacji tutaj:
Zapisujemy, sprawdzamy konfiguracje i uruchamiamy bramkę ponownie.
“icon_template:” to parametr w którym definiujemy jakie ikony będą wyświetlane w interfejsie naszej bramki, a dokładnie wskazujemy to w lini “mdi:”.
Przechodzimy do strony https://materialdesignicons.com/tag/home-automation gdzie wyszukujemy interesującą nas ikonę, po kliknięciu w wybraną przez nas ikonę pojawi się nowe okno z którego kopiujemy nazwę danej ikony.
W “entity_picture_template:” definiujemy ścieżkę do naszych ikon.
Umieszczając ikony w galerii ścieżka do naszych ikon to: /local/img/nazwa_ikony.png
w/w przykładzie jest inna: /local/icon/nazwa_ikony.png
Dlaczego taka różnica, ponieważ swoje ikony umieściłem w nowo utworzonym katalogu o nazwie “icon”.
Uważam że w galerii powinny być umieszczone fotki które “cieszą oko” a ikony do nich nie należą.
Procedura:
Na komputerze z windowsem tworzymy folder o nazwie “icon” w którym umieszczamy nasze ikony.
Łączymy się z bramką za pomocą programu np: WinSCP i otwieramy katalog “www” do którego kopiujemy wcześniej utworzony na komputerze folder “icon”.
Na oficjalnej stronie z ikonami do HA jest zakładka “Advancer Export”, dzięki której możemy dostosować kolorystyczne ikony do naszych potrzeb, pobrać je i umieścić na naszej bramce.
platform: template
covers:
door1:
friendly_name: ‘BRAMA 1’
device_class: door
open_cover:
service: cover.open_cover
entity_id: cover.brama_wjazd
close_cover:
service: cover.close_cover
stop_cover:
service: cover.stop_cover
value_template: “{{is_state(‘cover.brama_wjazd’, ‘open’)}}”
icon_template: >-
{% if is_state(‘cover.brama_wjazd’, ‘open’) %}
mdi:gate-arrow-right
{% else %}
mdi:gate
{% endif %}
witam stworzyłem plik cover wkleiłem ten kod do niego i nadal mam stare ikonki pomoże ktoś? Może ten kod ma być wklejony do config.yaml
Czy to normalne, że nie mogę zmienić ikony midi?
Czy należy coś zmienić ręcznie w konfiguracji bramki aby zmieniały się ikony dedykowane?
Na przykład dopisać adres strony Material Design Icons - Icon Library - Pictogrammers w pliku customize.yaml?
Czy po podaniu nazwy ikony np midi:fan muszę zrestartować serwer?
Dodaję na pasku widoku midi:fan ale bez rezultatu.
Dzięki Tomasz. Jednak zmęczenie materiału o tej porze w piątek nie sprzyja modernizacji HA, zwłaszcza jak się równolegle robi inne rzeczy. Na przykład przy stawianiu Win bez sterowników.
Więc polecam tą stronę Material Design Icons • Iconify gdyż po prostu wystarczy skopiować fragment który jest w cudzysłowie zaczynający sie od “mdi…” I od razu wkleić do ha
Bardzo proszę o podpowiedź gdzie mam błąd. Otóż mam w pliku switch.yaml wpisy, za pomocą których steruję bramą wjazdową i garażową. Chciałem pozmieniać ikony na swoje i w pliku covers.yaml dodałem odpowiednie wpisy.
Efekt jest taki, że widzę swoje ikony jednak sterowanie nie działa. Poniżej wpisy w pliku switch.yaml oraz cover.yaml