W związku z pytaniami na forum i priv wrzucam trochę informacji dla poczatkujących odnośnie encji.
PS jak mi kupel pół roku temu powiedział “encja” to zrobiłem
pozdro @Cino111 to przez Ciebie w tym siedzę
Wszystkie informacje są w odnośnikach proszę studiować
Jeżeli dodamy jakieś urządzenie do bramki AIS to encja automatycznie doda się do bramki, dotyczy to praktycznie większości urządzeń z softem AIS.
Niektóre encje trzeba dodać ręcznie w plikach na bramce. Poniżej opis jak to robić.
Co do zarządzania encjami na bramce to najlepiej dla każdego typu encji utworzyć osobny plik yaml
i w pliku configuration.yaml dodać wpis który będzie odsyłał nas do danego typu encji.
Jak się dostać do pliku configuration.yaml macie tutaj
Tu przykład dla encji light:
zrobić wpis w configuration.yaml light: !include light.yaml
utworzyć plik light.yaml i wrzucić do tej samej lokalizacji na bramce co configuration.yaml
Od teraz wszystkie encje typu light wrzucacie do light.yaml.
Tu przykład:
Tak samo robimy dla innych encji.
Oczywiście można wszystko trzymać w configuration.yaml ale zarządzanie bramką jest o wiele trudniejsze i nie wygodne. Tu przykład jak wtedy wygląda wpis w configuration.yaml dla light:
o której godzinie jest reset w sczytywaniu utility meter? bo ponoć następnego dnia zaczyna poprawie wyświetlać (po kilku h nadal mam 0 chyba że to wina integracji która rzadko się aktualizuje)
@Medykkforek wprowadzasz w błąd, Twoja rada nic nie zmienia. Bez znaczenia czy zapis jest w całości w configuration.yaml czy podlinkowany w nim do pliki include (na zewnątrz).
Plik configuration.yaml wygląda dobrze pod warunkiem, że masz wpisaną prawidłową encję sensora w mierniku utility_meter. Baza danych pompuje dane po pełnym restarcie systemu.
Źle zobaczyłem myślałem że template jest:
History:
utility_meter
O to mi chodziło myślałem że chce dołączyć do historii utility meter i nie zobaczyłem że ma cała historię dołączona
history:
include:
domains:
-utility_meter
A czy sensor w tym czasie zmienił wartość? Zwróć jeszcze uwagę czy sensor nie będzie pokazywał mniejszej wartości niż była, wtedy też będziesz miał wartość 0 w utility meter. Nie mam tej integracji, ale może jest w niej sensor, który podaje ilość zarażonych od początku pandemii, na nim chyba najprościej ustawić utility meter.
No dobrze - ale jak dodaję nowe gniazdo do AIS (z tasmotą) to w kreatorze dodawania mogę wybrać czy ma pełnić funkcję switch czy light? Mi standardowo dodało jako switch a generalnie chciałbym mieć wybór…