Witam.
Kiedy planowany jest ten dodatek. Obecnie otrzymuję taki komunikat.
To przekierowanie nie jest obsługiwane przez Twoją instancję Home Assistanta. Aby skorzystać z tego przekierowania, potrzebujesz integracji energy.###
Pozdrawiam
Witam.
Kiedy planowany jest ten dodatek. Obecnie otrzymuję taki komunikat.
Pozdrawiam
To może podlinkuję swój post, w razie dalszych problemów postaraj się napisać więcej szczegółów.
Dzięki pomogło. Jutro testy
Co robię nie tak?
Wpis w configuration.yaml dodany:
Dostosowanie encji,
restart ais i nadal brak możliwości wyboru encji dla zakładki enegrii:
Widoczne na liście jedynie te stworzone ręcznie dla gniazdek z AisTasmota:
utility_meter:
miesiac_cwu:
source: sensor.gniazdo_kotlownia_energy_total
cycle: monthly
miesiac_lodowka_kuchnia:
source: sensor.gniazdo_euro2_energy_total
cycle: monthly
rok_cwu:
source: sensor.gniazdo_kotlownia_energy_total
cycle: yearly
rok_lodowka_kuchnia:
source: sensor.gniazdo_euro2_energy_total
cycle: yearly
@Tomasz - to chyba jest tylko opcja…
Przy tym sensorze total z Tasmota nie mam wiersza gdzie mógłbym wpisać Last reset, jak widać na moich zrzutach powyżej.
Musi być last_reset bez tego nie zadziała
@Stravi linkował opis
Robisz to z ręki, wybierasz “wybierz atrybut do nadpisania” i wpsiujesz arribute name: last_reset
a w atribute value 1970-01-01T00:00:00+00:00
Proponuję zamiast
state_class: measurement
ustawić
state_class: total_increasing
będzie bardziej “prawilnie” i bez last_reset → LINK
Jako dodatek do statystyk… możemy sami opomiarować swoje urządzenia:
Posiadam bramkę “Xiaomi Mi Smart Home Gateway v2” którą mam dodaną przez integrację “Xiaomi Aqara Gateway”. Do niej dodane jest też m.in. gniazdo “Xiaomi ZNCZ02LM”. W atrybtuach encji dotyczącej gniazda mam m.in. atrybut “Power consumed”. Chciałbym uzyskać encję z wartością TOTAL w kWh (bez instalowania dodatkowych dodatków) aby móc ją dołączyć do pulptu “Energia”. W parametrach obecnej encji nie ma możliwości wyboru “Device class” typu “energy”. Czy możecie mi w tym pomóc ?
Pokaż wszystkie encje jakie daje to gniazdko.
Brakuje Ci encji mierzącą zużytą energie wyrażoną w kWh.
Najprościej będzie ją zrobić po przez:
Integration - Riemann sum integral - Home Assistant (home-assistant.io)
Czyli:
w sensor.yaml
dodać wpis:
- platform: integration
source: sensor.lodowka_power_consumed
name: lodowka_energy_kwh
unit_prefix: k
round: 2
po restarcie bramki pojawi się nowa encja
sensor.lodowka_energy_kwh
Następnie w ustawieniach DOSTOSOWYWANIE, dodaj do tej nowej encji dwa wpisy:
state_class: measurement
last_reset: 1970-01-01T00:00:00+00:00
i od teraz będziesz mógł dodać do energy
Dziękuje @Tomasz
Musiałem jednak zamiast source: sensor.lodowka_power_consumed
wpisać source: sensor.lodowka_load_power
ponieważ przy power_consumed
pokazywało zużycie na poziomie 2000 kWh a po zmianie są już wartości ok. 0,06 kWh. Przy okazji zmieniłem wartość state_class: measurement
na state_class: total_increasing
bez last_reset
i działa.
Aktualnie na wykresie miesięcznym widzę zużycie kilku tysięcy kWh co jest oczywiście nieprawdą. Czy można w jakiś sposób wyzerować tą wartość dla wskazanej encji aby rozpocząć pomiar od nowa ?
Czy do pomiaru zużycia energii można używać (na około) pomocników ? Posiadam radio aktywowane pomocnikiem typu przełącznik przez nr i nie wiem jak dodać je bo wyświetla się status jako nieznany
Edit: jak usunąć z integracji energy nie istniejącą już encje ?
W configuration.yaml dodałem wpis “energy:”. Po restarcie w powiadomieniach mam informację, że nie można skonfigurować integracji energy, sama zakładka energy nie pojawiła się.
Dostosowywania encji w wersji Leon też już nie ma, ale jak na razie to nie mój problem
Co robię nie tak?
To jest problem, bez dawniej dostosowania encji, teraz robionego w pliku yaml, encje nie dodadzą się do panelu Enargia.
EDIT
teraz doczytałem…
Jakieś logi są w HA?
W logach nie ma nic o “energy”.
Edit:
Ja wiem jak to wygląda, chcę pomocy a w logach nic nie ma, tylko faktycznie tam nic o energy nie ma. Są wpisy o problemach z uruchomieniem recordera, czasem niedostępność strony z pogodą ale to wszystko.
Edit2:
Ech, okazuje się że restart restartowi nierówny.
W sumie “nie mam nic do stracenia” więc wyłączyłem zasilanie bramki. Zawsze po takim spałowaniu bramka uruchamiała się z problemami, najczęściej nie wstawało zigbee. Tym razem uruchomiła się prawidłowo ale nadal bez zakładki energy.
Kiedy zapytałeś o logi pomyślałem aby uruchomić ją ponownie jak w pkt 2, wpisać w terminal pm2 logs i obserwować.
Olać to co pojawiło się w terminalu, bo pojawiła się zakładka energy.
Dlaczego akurat po tym restartcie???
Bo to pierwszy restart po odłączeniu zasilania???
Ja za głupi chyba na to
Encje z mev-01 (zainstalowany pod licznikiem energii) mają prawidłowe atrybuty, nie musiałem ich edytować. Teraz jeszcze muszę dodać mój inwerter Zeversolar i będzie ok.
Jak planujesz to zrobić? Też mam falownik Zeversolar
Spróbuję poprzez PVOutput jeśli otrzymam potrzebne dane od Zeversolar. Ale z tego co czytałem to potrafią być różnice w danych między samym inwerterem/Zevercloud/PVOutput czyli uzyskane dane będą orientacyjne.
W ostateczności zainstaluję następny monitor energii (MEV-01) pod samym inwerterem. No chyba że znajdę coś tańszego