Dodatek Energy jak

Witam.

Kiedy planowany jest ten dodatek. Obecnie otrzymuję taki komunikat.

To przekierowanie nie jest obsługiwane przez Twoją instancję Home Assistanta. Aby skorzystać z tego przekierowania, potrzebujesz integracji energy.###

Pozdrawiam

To może podlinkuję swój post, w razie dalszych problemów postaraj się napisać więcej szczegółów.

1 polubienie

Dzięki pomogło. Jutro testy

Co robię nie tak?
Wpis w configuration.yaml dodany:
image

Dostosowanie encji,

restart ais i nadal brak możliwości wyboru encji dla zakładki enegrii:

Widoczne na liście jedynie te stworzone ręcznie dla gniazdek z AisTasmota:

utility_meter:
  miesiac_cwu:
    source: sensor.gniazdo_kotlownia_energy_total
    cycle: monthly
  miesiac_lodowka_kuchnia:
    source: sensor.gniazdo_euro2_energy_total
    cycle: monthly
  rok_cwu:
    source: sensor.gniazdo_kotlownia_energy_total
    cycle: yearly
  rok_lodowka_kuchnia:
    source: sensor.gniazdo_euro2_energy_total
    cycle: yearly  

Brak last_reset

@Tomasz - to chyba jest tylko opcja…
Przy tym sensorze total z Tasmota nie mam wiersza gdzie mógłbym wpisać Last reset, jak widać na moich zrzutach powyżej.

Musi być last_reset bez tego nie zadziała
@Stravi linkował opis

Robisz to z ręki, wybierasz “wybierz atrybut do nadpisania” i wpsiujesz arribute name: last_reset a w atribute value 1970-01-01T00:00:00+00:00

1 polubienie

Proponuję zamiast
state_class: measurement
ustawić
state_class: total_increasing
będzie bardziej “prawilnie” i bez last_reset → LINK

2 polubienia

Jako dodatek do statystyk… możemy sami opomiarować swoje urządzenia:

1 polubienie

Posiadam bramkę “Xiaomi Mi Smart Home Gateway v2” którą mam dodaną przez integrację “Xiaomi Aqara Gateway”. Do niej dodane jest też m.in. gniazdo “Xiaomi ZNCZ02LM”. W atrybtuach encji dotyczącej gniazda mam m.in. atrybut “Power consumed”. Chciałbym uzyskać encję z wartością TOTAL w kWh (bez instalowania dodatkowych dodatków) aby móc ją dołączyć do pulptu “Energia”. W parametrach obecnej encji nie ma możliwości wyboru “Device class” typu “energy”. Czy możecie mi w tym pomóc ?

Gniazdo1

Gniazdo2

Pokaż wszystkie encje jakie daje to gniazdko.

Domyślnie jest tylko jedna:

a z istniejących atrybutów utworzyłem dodatkowe:

Brakuje Ci encji mierzącą zużytą energie wyrażoną w kWh.
Najprościej będzie ją zrobić po przez:
Integration - Riemann sum integral - Home Assistant (home-assistant.io)
Czyli:
w sensor.yaml dodać wpis:

- platform: integration
  source: sensor.lodowka_power_consumed
  name: lodowka_energy_kwh
  unit_prefix: k
  round: 2

po restarcie bramki pojawi się nowa encja
sensor.lodowka_energy_kwh
Następnie w ustawieniach DOSTOSOWYWANIE, dodaj do tej nowej encji dwa wpisy:
state_class: measurement
last_reset: 1970-01-01T00:00:00+00:00
i od teraz będziesz mógł dodać do energy

1 polubienie

Dziękuje @Tomasz :+1:
Musiałem jednak zamiast source: sensor.lodowka_power_consumed wpisać source: sensor.lodowka_load_power ponieważ przy power_consumed pokazywało zużycie na poziomie 2000 kWh a po zmianie są już wartości ok. 0,06 kWh. Przy okazji zmieniłem wartość state_class: measurement na state_class: total_increasing bez last_reset i działa.
Aktualnie na wykresie miesięcznym widzę zużycie kilku tysięcy kWh co jest oczywiście nieprawdą. Czy można w jakiś sposób wyzerować tą wartość dla wskazanej encji aby rozpocząć pomiar od nowa ?

Czy do pomiaru zużycia energii można używać (na około) pomocników ? Posiadam radio aktywowane pomocnikiem typu przełącznik przez nr i nie wiem jak dodać je bo wyświetla się status jako nieznany

Edit: jak usunąć z integracji energy nie istniejącą już encje ?

bo cały czas mogę to dodawać mimo iż dawno już usunąłem to z plików yaml

W configuration.yaml dodałem wpis “energy:”. Po restarcie w powiadomieniach mam informację, że nie można skonfigurować integracji energy, sama zakładka energy nie pojawiła się.
Dostosowywania encji w wersji Leon też już nie ma, ale jak na razie to nie mój problem :slight_smile:
Co robię nie tak?

To jest problem, bez dawniej dostosowania encji, teraz robionego w pliku yaml, encje nie dodadzą się do panelu Enargia.

EDIT
teraz doczytałem…

Jakieś logi są w HA?

W logach nie ma nic o “energy”.

Edit:
Ja wiem jak to wygląda, chcę pomocy a w logach nic nie ma, tylko faktycznie tam nic o energy nie ma. Są wpisy o problemach z uruchomieniem recordera, czasem niedostępność strony z pogodą ale to wszystko.

Edit2:
Ech, okazuje się że restart restartowi nierówny.

1. Ponowne uruchomienie samego HA nie spowodowało pojawienia się karty (opcja w Konfiguracja → Kontrola serwera → Zarządzanie serwerem).
  2. Tak samo wyłączenie bramki (opcja w Konfiguracja → Ustawienia AIS Dom IoT → Zatrzymaj bramkę IoT ).

W sumie “nie mam nic do stracenia” więc wyłączyłem zasilanie bramki. Zawsze po takim spałowaniu bramka uruchamiała się z problemami, najczęściej nie wstawało zigbee. Tym razem uruchomiła się prawidłowo ale nadal bez zakładki energy.

Kiedy zapytałeś o logi pomyślałem aby uruchomić ją ponownie jak w pkt 2, wpisać w terminal pm2 logs i obserwować.
Olać to co pojawiło się w terminalu, bo pojawiła się zakładka energy.
Dlaczego akurat po tym restartcie???
Bo to pierwszy restart po odłączeniu zasilania???
Ja za głupi chyba na to :smiley:

Encje z mev-01 (zainstalowany pod licznikiem energii) mają prawidłowe atrybuty, nie musiałem ich edytować. Teraz jeszcze muszę dodać mój inwerter Zeversolar i będzie ok.

Jak planujesz to zrobić? Też mam falownik Zeversolar :slight_smile:

1 polubienie

Spróbuję poprzez PVOutput jeśli otrzymam potrzebne dane od Zeversolar. Ale z tego co czytałem to potrafią być różnice w danych między samym inwerterem/Zevercloud/PVOutput czyli uzyskane dane będą orientacyjne.
W ostateczności zainstaluję następny monitor energii (MEV-01) pod samym inwerterem. No chyba że znajdę coś tańszego :slight_smile:

1 polubienie