Witam, zakładam nowy temat dotyczący pomiaru energii, a że głownie zainteresowani są prosumenci takie też hasło w temacie
No to zaczynamy:
Posiadam instalację PV z loggerem, który dane wysyła do chmury Solarman, mam też licznik zdalny od Energa i aplikację Mój licznik w której widzę z kilkugodzinnym opóźnieniem pobór i oddanie na każdy dzień. Niby dużo, ale dalej za mało. Brakuje informacji, czy w danym momencie wprowadzam energię do sieci, czy pobieram, bo pomimo, że na Solarman wskazuje, że mam produkcję np. 2kW to działająca pralka i suszarka całą tę energię zużywa i w takim momencie włączenie grzałki bojlera jest nieopłacalne. Dodatkowo w mój licznik nie ma rozbicia na fazy, a to druga bardzo ważna rzecz, bo na jednej fazie mogę wprowadzać energię do sieci, a na 2 kolejnych pobierać.
Czaiłem się na licznik Eastron SDM630, który posiada protokół modbus, ale to co znalazłem w sieci to połączenie kablem licznika z np RPI do USB-Słabe. Niby coś było z ESP8266 i konwersja na mqtt, ale to też dodatkowe połączenia + zasilanie itd.
Parę dni temu na facebooku zauważyłem, post z 3 fazowym licznikiem energii Zamel MEW-01 i info, że jest soft na którym można przełączyć protokół z Supli na mqtt. Priv na forum Supli do pZygmunta z nr GUID modułu i soft wgrany.
Jak na moje to oprócz Shelly 3M, który jest większy i droższy to jedyne takie urządzenie na rynku. Zajmuje tylko 2 miejsca DIN w szafie, posiada otwierane przekładniki prądowe, przez co nie trzeba przecinać obwodu i łatwo się integruje.
Licznik pokazuje zużycie energii, oddanie do sieci energii i wiele więcej co widać na scr. i to na każdą fazę
Tak to wygląda na brokerze mqtt
To tyle z zachwalania, a teraz konkrety. Aplikacja Supli pokazuje fajne wykresy jak np. bilans wektorowy
czy arytmetyczny
Mile widziane wpisy dotyczące prezentacji danych tak jak już opisał to @bartik22 WIP Integracja MQTT SUPLA - #186 przez bartik22
Proszę moderatora o przeniesienie wpisu
Może jeszcze kilka zdań o samym prosumencie i rozliczeniu o którym teraz jest tak głośno, bo Rząd chce zmienić rozliczenie na mniej opłacalne do odbiorcy końcowego.
Nowelizacja ustawy o Odnawialnych Źródłach Energii z 2016 roku zdefiniowała status prosumenta oraz wprowadziła system wsparcia dla prosumentów w postaci opustów, który obowiązuje od 1 lipca 2016 roku.
W dniu 1 września 2019 roku weszła w życie kolejna nowelizacja ustawy o OZE. Rozszerza ona dotychczasową definicję prosumenta.
Zgodnie z obowiązującymi regulacjami prosument jest odbiorcą końcowym, wytwarzającym energię elektryczną wyłącznie z odnawialnych źródeł energii na własne potrzeby w mikroinstalacji (do 50 kW), pod warunkiem, że w przypadku odbiorcy końcowego niebędącego odbiorcą energii elektrycznej w gospodarstwie domowym, nie stanowi to przedmiotu przeważającej działalności gospodarczej (art. 1. p.1 Ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o zmianie ustawy o OZE). ).
Zgodnie z powyższym, prosumentami mogą stać się mali i średni przedsiębiorcy pod warunkiem, że wytwarzanie energii elektrycznej nie będzie stanowiło głównego przedmiotu ich działalności gospodarczej.
Sprzedawca, z którym prosument zawarł umowę, dokonuje rozliczenia ilości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci elektroenergetycznej wobec ilości energii elektrycznej pobranej z tej sieci w zależności od mocy instalacji PV
-
większej niż 10 kW – w stosunku ilościowym 1 do 0,7 ;
-
nie większej niż 10 kW – w stosunku ilościowym 1 do 0,8 .
czyli jeżeli mamy instalację poniżej 10kW i wprowadziliśmy do sieci 100kWh, to w wirtualny magazynie do odebrania mamy 80kWh, jeżeli instalacja ma 10kW lub więcej to do odbioru będziemy mieli 70kWh.
Czas na odbiór tej energii jest równy 12 miesięcy od daty jej wprowadzenia do sieci (wirtualnego magazynu).
Kolejny temat to bilansowanie:
- Obecnie w Polsce stosowane są przez OSD statyczne liczniki energii elektrycznej, które mogą rejestrować przepływ energii elektrycznej w dwóch kierunkach według poniższych metod:
- „metoda algebraiczna” – niezależne rejestrowanie poboru i oddania energii elektrycznej dla każdej z faz dla podstawowego okresu pomiarowego „T” licznika energii elektrycznej oraz zapisanie zużycia do osobnych rejestrów licznika dla kierunku pobór (1.8.0) i oddanie (2.8.0) po zakończeniu okresu pomiarowego „T”
- „metoda wektorowa” – sumowanie poboru i oddania energii elektrycznej dla faz dla podstawowego okresu pomiarowego „T” licznika energii elektrycznej oraz zapisanie do osobnych rejestrów dla kierunku pobór (1.8.0) i oddanie (2.8.0) po zakończeniu okresu pomiarowego „T”
W przypadku:
a) „ metody algebraicznej ” rejestracji pomiaru, dla podstawowego okresu pomiarowego „T” licznika, licznik energii elektrycznej zarejestruje poniższe wartości:
2 kWh energii elektrycznej pobranej z sieci (faza L1) - rejestr (1.8.0),
2 kWh energii elektrycznej oddanej do sieci energetycznej (z faz L2 i L3) - rejestr (2.8.0)
W przypadku:
b) „ metody wektorowej ” rejestracji pomiaru, dla podstawowego okresu pomiarowego „T” licznika, licznik energii elektrycznej zarejestruje poniższe wartości jako wynik sumowania poboru i oddania dla faz L1, L2 i L3:
0 kWh energii elektrycznej pobranej z sieci - rejestr (1.8.0),
0 kWh energii elektrycznej oddanej do sieci energetycznej - rejestr (2.8.0)
Tu od razu chcę zauważyć, że w większości liczników w Polsce mamy bilansowanie algebraiczne - @bartik22 na terenie Energa-Operator 100% jest takich liczników
No i jeszcze bilansowanie godzinowe, które wejdzie w życie przy rozliczaniu prosumentów z dniem 01.01.2022. To bilansowanie będzie odbywało się nie na liczniku, a w systemie bilingowym i wyglądać będzie tak:
- na jednej fazie w ciągu godziny pobrałeś 1kWh, na drugiej fazie oddałeś 1kWh i na trzeciej fazie pobrałeś 1kWh=po zbilansowaniu wyjdzie, że pobrałeś 1kWh
- przez 30 minut pobrałeś 2kWh, przez kolejne 30 minut oddałeś 2kWh=po zbilansowaniu wyjdzie, że nic nie pobrałeś i nic nie oddałeś.
No i to by było na tyle na wstępie
Teraz ja czekam na ciekawe patenty na prezentację danych przynajmniej jak w Supli, ale na pewno będą jeszcze lepsze.
Zapraszam do kontynuowania tematu.