WIP (work in progress) Integracja z MQTT SUPLA
Nie mogę wklejać img na forum SUPLA dlatego dodam je tu, żebu pokazać na forum SUPLA…
Nie mogę wklejać img na forum SUPLA dlatego dodam je tu, żebu pokazać na forum SUPLA…
a tu link do tematu na forum supla Natywne wsparcie dla MQTT - Strona 7 - supla.org
Czy w integracji mqtt z supla będzie widać też czujniki temperatury itd?
Mam stacje pogodowa na supla oddalona o 30km i fajnie by było widzieć ją w asystencie.
To pytanie do SUPLA.
My robimy most MQTT, który spina komunikację pomiędzy brokerami MQTT. Jeżeli SUPLA “przetłumaczy” komunikację z SUPLA na MQTT dla wszystkich swoich urządzeń to wszytko będzie działać.
Rozumiem.
Niestety nie korzystam z bety więc czekam na oficjalną integracje. Gdyby coś przestało działać w domu moja Żona mogła by mnie zabić
Wiem bo ja zadałem pytanie na forum supli
@jolka znów wołają cię na forum supli abyś coś sprawdziła odnośnie współpracy
Już poprawili i proszą o sprawdzenie
Ale co ma to wnieść? W Supli bede widział swoje urządzenia po MQTT
Odwrotnie. W AIS będziesz widział urządzenia Supli. No jak ktoś by w drugą stronę się migrował to
Sam mam jeden moduł u Żony w firmie na Supli do włączania z harmonogramu pieca gazowego + ręcznie jak np są dni wolne czy jest większy mróz i chętnie bym go widział w AIS. Do swojej bramki nie chcę się łączyć bezpośrednio tasmotą, bo za duża awaryjność. Mogę ja nie mieć internetu, a może w firmie nie być. W takich przypadkach Supla się sprawdza.
Chcesz powiedzieć że w końcu będzie można przekaźniki , rolety sterować z AIS ? Bo jak do tej pory to działa mi tylko sterowanie bramą z AIS Supla. Cały czas walcze w domu z pytaniem czy przełączniki światła zrobić na supli / sanoff / czy hue dimmer. Aktualnie mam 30 żarówek z hue ale moja żona ma konwencjonalne podejście bo włącznik musi być.
Tak - wszystko co masz na supli teraz będziesz mógł zobaczyć w AIS. Swoją drogą jeżeli główną bramką jest AIS to Suplę sobie raczej daruj. bez sensu żeby komunikacja z modułu Supli wychodziła poza sieć lokalną do chmury Supla tam się konwertowała na mqtt i wracała do Twojej bramki AIS (możesz też postawić swoj serwer Supli to eliminuje chmurę). W wyjątkowych sytuacjach ok np. masz już moduły Zamel Supla i nie chcesz ich rozklejać, aby zmienić soft na AIS, lub tak jak ja gdzieś daleko jeden moduł bez bramki AIS. Jeżeli głównym serwerem inteligentnego domu ma być AIS to idź w w coś co od razu działa po MQTT. Shelly, sonoff a najlepiej to chyba zigbee2mqtt. Zigbee ma taką przewagę, że nie musisz wgrywać softu. Wyciągasz z pudełka i działa. Chcesz mieć przyciski do włączania, a masz kilka włączników w ramce to montuj do puszek moduły zigbee z TUYA (jak dla mnie najlepsza opcja). Masz pojedyńczy włącznik, to montuj od razu włącznik z klawiszami też od TYUA. Przyciski są fizycnze i dotykowe Są też moduły do rolet, bram itd.
https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20210120021717&SearchText=tuya+zigbee
Tak kupiłem właśnie DEV2 a Dev1 komuś zrobie tylko słyszałem i czytałem opinie że zigbee zigbee nie równe. Tuya nie wymaga swojego mostka ?
TuyaZigBee hubJest koniecznością: hub ZigBee jest koniecznością, która łączy się z przełącznikiem wiele innych inteligentnych produktów ZigBee i realizuje całe połączenie twoich inteligentnych urządzeń domowych. Po prostu dodaj swoją bramę do aplikacji, a następnie dodaj przełącznik do bramy w aplikacji do normalnego użytkowania. (Uwaga: bramka bezprzewodowa nie znajduje się w pakiecie)
Jak zmusić włącznik żeby kupując 3 przyciskowy
pod przyciskiem
1- włacz swiatlo salon
2. wyłącz światło salon
3. - uruchom scene na wyłącz cały parter.
Zamiast bramek kilku producentów typu Tuya, HUE itd robisz jeden koordynator systemu na oprogramowaniu zigbee2MQTT i łączysz wszystko w jednym miejscu jedną integracją z HA.
Lista wspieranych urządzeń na stronie projektu:
Więc możesz je zintegrować z bramką AIS.
O Zigbee2mqtt zobacz sobie ten temat. TO co Ty cytujesz to wiadomo, że każdy ma swoją bramkę, żęby sprzęt który sprzedają mógł zadziałać po wyjęciu z pudełka i trochę więcej zarobić, ale praktycznie wszystkie wszystkie moduły z zigbee działają na zigbe2mqtt i wtedy oryginalna bramka od TUYA jest niepotrzebna.
Wyjmując z pudełka działa tak, że klikasz klawisz 1 właczasz światło, klikasz jeszcze raz klawisz 1 wyłączasz światło. Chcesz klawiszem 2 też wyłączać to robisz automatyzację że gdy stan klawisza 2 jest z off na on to klawisz 1 zrób off. Scena na klawisz 3 działą tak samo - gdy klawisz 3 zmienia sięz off na on to uruchom scenę.
Ja np mam włacznik z 3 klawiszami, gdzie jeden mam podpięty kablem pod lampę na suficie, drugim uruchamiam przez automatyzcję żarówkę zigbee z Ikei z jasnością 100%, a trzecim z jasnością 1%.
Czyli mogę pozbyć się bramki z HUE i zrobić to na cc2531 bezpośrednio “logując” ją ? a co zrobić włącznikami świateł też mogę je wykorzystać ?
O jakich włącznikach mówisz? jak są na tej liście to wykorzystasz zigbee2mqtt.io | 📘 Zigbee2mqtt documentation