Hejka!
Pomyślałem że po prostu założę nowy temat, bo Darek już stabilny a ja dalej z tym samym
Anyway, od początku:
Próbuję zintegrować bramkę z SUPLA-MQTT-AIS. Usunąłem wcześniejszą integrację zanim zacząłem robić cokolwiek (ale nie restartowałem wtedy bramki).
Dodać do mqtt się dodaje jak trzeba, widzę przypływające dane z supli:
Udało mi się też połączyć z MQTT na bramce zanim uruchomił się bridge do supli, wyglądało to tak:
Czyli wszystko cacy, są dane są aktualizowane, bramka uruchamia się dalej.
Tylko że kieidy w końcu odpali się Homeassistant (w drugim oknie jestem do niego zasubskrybowany) ściąga on tylko dane z zigbee2mqtt, drzewko supli olewając kompletnie:
Próbowałem zrozumieć wartości które muszę wysłać do HA żeby dodał prawidłowe encje, ale przy ~25 urządzeniach to trochę masakra żeby wszystkie ręcznie ustawiać
Dodałem integrację na moje konto w supli na chwilę do dema, z takim samym skutkiem, jedyne co to teraz mam logi debug ze swojej bramki z całego zajścia: log.zip (624,3 KB)
Z tego co zapytałem na forum supli to oni nie wysyłają nic ponad minimum danych w mqtt, więc nie ma mowy o żadnym discovery - to HA musi się postarać i poszukać, a z tego co widzę to mój się coś do tego nie kwapi…
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Spróbuj utworzyć nowe konto.
Raz miałem przygody na supli wlasnie przez serwer. Wszyscy twierdzili że jest ok.
Wystarczyło nowe konto i nagle jest wszystko ok
Pamiętajmy że są rzeczy które się “filozofa” nie śniły.
Utworzyłem, dodałem jeden jedyny czujnik temperatury na GUI-Generic 1.4.3 - nic, dalej go nie widzi (w supli i MQTT na bramce jest OK).
Zresetowałem bramkę do fabrycznych, zaktualizowałem do Darka, dodałem to testowe konto (svr50, v 2.3.27) - dalej nic.
EDIT: co ciekawe, po resecie i aktualizacji do Darka pierwsze co zrobiłem to dodanie integracji SUPLA AIS MQTT, i o ile supla w MQTT się pojawiła, to nie ma topicu homeassistant:
SUPLA była taka miła (dzięki Przemek ), że dodała na naszą prośbę możliwość pytania o urządzenia i ich status. Dodamy takie funkcjonalności pod przyciskiem w aplikacji.
Podepnę się pod temat, są to moje początki z MQTT i supla, zrobiłem integrację z supla po MQTT mam dwie encje które ukazały się jako binary sensor (brama i furtka) nadają takie informację jak w zdjęciach, co zrobić aby przekształcić je w switch a najlepiej w cover?
sam tego nie przekształcisz, chyba że wgrasz do urządzenia soft AIS-Tasmota
To SUPLA powinna odpowiednio przedstawić urządzenia via mqtt discovery jako cover a nie sensor, będą się wtedy dodawać jako bramy / furtki i będą działały komendy głosowe otwórz / zamknij
Ja tam guru nie jestem, ale jak wyklikałem na bramce integrację AIS SUPLA MQTT to przełączniki i światła same się pojawiły w zakładce przegląd… W konfiguracja → integracje AIS SUPLA MQTT mam tylko jedno urządzenia - MQTT bridge, cała reszta urządzeń i encji pokazała się w integracji MQTT (miałem ją wcześniej dodaną). Może tej tobie brakuje?
ps. też mam konto w supli na srv24
Cześć @jolka coś wiadomo co w temacie
Podpinając się pod wątek: też macie SBW-02 tylko encje czujnik otwarcia ? Nie dodało Cover-a ani żadnej innej encji. Że tak spytam tam ma być to było w planie ?
Widzialem ,
ale to wygląda że dobrze dodał sensor otwarcia bo działa otwarte / zamknięte tylko nie ma encji do covera. WIem że się kontaktowaliście z Suplą stąd taki temat.
HA nie obsługuje suplowej bramy wjazdowej ani furtki. Ja brame wjazdową ustawiłem na supli jako garażową i się pojawiła. A furtkę to wpisałem w configuration regułkę która podpowiedział pzygmunt na forum Supli i też smiga. Wpis jako udawana furtka.
Przerzuciłem z aplikacji działa otworz / zamknij
Encja cover się dodała pokazuje stan otwarcia ale przyciski góra stop dol nie reagują.
Gdzie to na forum supli ta regułka była żeby dodać ?