Bezprzewodowy odczyt licznika gazu Metrix G4 UGT (AI-Speaker - Home Assistant)

Ja mam dwa, oba zamontowane bezpośrednio przed kotłami CO/CWU dzięki czemu instalacja jest prozaicznie prosta. Są teraz elastyczne przewody ze stali nierdzewnej do gazu więc cała operacja to 0,5 h z kawą włącznie.
Kupowałem używane po 65 zł na OLX kilka lat temu i działają do dziś.

1 polubienie

Zazdroszczę, ale u mnie instalacja podlicznika (którą biorę cały czas pod uwagę, jeśli chcę mieć automagiczny pomiar) jest bardzo skomplikowana technicznie :frowning: A to wiąże się z kosztami, rozwaleniem kawałka łazienki i fochem Małżonki przynajmniej paromiesięcznym, z obietnicą wypomnienia tego faktu przez co najmniej do końca życia.

5 polubień

Chyba, pozostaje zamontować oryginalny impulsator i jak coś to: “nie znam się, nie wiem, zarobiony jestem”.

1 polubienie

Ale mam stary licznik, bez takiej możliwości. A wymienić też nie chcą.

Panowie podpowiedzcie proszę jak włączyć panel ENERGY?

Zapis w configuration.yaml i dostosowanie encji.

1 polubienie

@Cezary.K dzięki wielkie za pomoc. Wszystko działa.

1 polubienie

Jest problem z tym rozwiązaniem. Otóż w chwili kiedy np. licznik zlicza impulsy z licznika gazu, a dojdzie do restartu bramki to tracimy kilka odczytów. W przeciągu tygodnia zauważyłem różnicę 1m3 gazu. Nie jest to doskonałe rozwiązanie i moim zdaniem lepsze byłoby na jakimś module np. Wemos i Tasmota. Nie tracimy odczytów bo Tasmota liczy sobie impulsy nawet jak bramka się restartuje. Wiadomo tracimy bezprzewodowowść, ale przynajmniej odczyty są zachowane. Znalazłem jeszcze jeden błąd w konfiguracji automatyzacji, moim zdaniem zapis “on” i “off” powinny być zamienione, bo po restarcie bramki dolicza nam jeden impuls i tym samym zmienia się stan licznika.

Masz rację. Tylko dlaczego ma dochodzić do restartów bramki? Zabrzmiało jakbyś ją restartował cyklicznie i celowo.
Co do automatyzacji to @Tomasz z tym przypadkiem coś powinien wiedzieć :wink: jako jej autor i mając podobny przypadek i rozwiązanie w tym temacie:

@Cezary.K Do restartu dochodzi jak zainstaluje się aktualizacja, a w tym czasie jest pobór gazu. Chodzi o to, że trzeba pilnować kiedy zrobić restart bramki aby nie było poboru gazu.

Z Tasmota masz rację, licznik działa niezależnie od HA. Często jednak nie ma możliwości zasilania ESP w skrzynce gazowej czy jej pobliżu. ESP nie radzi sobie z oszczędzaniem energii i jego zasilanie bateryjne nie wychodzi nawet najlepszym np Shelly.

@Cezary.K Tu się zgadzamy, ja na szczęście licznik gazu mam w swojej piwnicy i podpięcie zasilania nie stanowi dla mnie żadnego problemu. Wskazania licznika gazu przez bramkę to dla mnie dość istotna sprawa, bo muszę raz na miesiąc podawać stan licznika. Czasem jestem na dłużej poza domem i dokładne wskazania wypadałoby mieć.

Chwila, chwila… czy zrobiłeś pomocnika counter tak jak w pierwszym poście opisał @Tomasz?

U mnie tak to wygląda po 2 tygodniach:

1. Faktyczne wskazanie licznika:
    image
  2. Licznik na bramce
    image
    różnica 0,09 w okresie dwóch tygodni jest na moje potrzeby jak najbardziej do zaakceptowania.
    Restart bramki robię regularnie, a trwają one max 3 minuty więc jak widać nie mają dużego wpływu na odczyt. A ostatnio sporo grzebałem i dodawałem więc trochę ich było.

Jak pisze @Cezary.K to rozwiązanie przy restarcie nie daje dodatkowego impuls do licznika a nawet jakby dawało to jeden impuls to tylko 0,01m3.

Kryterium wyboru tego rozwiązania było brak zasilania w skrzynce z gazem, stąd zigbee.
Jak na razie dla mnie działa powyżej oczekiwań.
Jak chcesz to zrób na Tasmocie i pokaż jak Ci wyszło :wink: i po sezonie grzewczym porównamy różnice odczytu.

PS przy Tasmocie może nie być przez kilka godzin prądu i będzie też rozbieżność, oczywiście można dać UPS ale bez przesady…

1 polubienie

Zrobiłem sobie taki miernik jak w pierwszym poście. Zamiast Sonoff użyłem Aqara. Odległość od skrzynki 10m. Mam na zewnątrz extender. Sygnał w deconz jest zielony 166/255. Widzę, że są sygnały zliczane jednak mam wrażenie, że gubi impulsy. Po jednym dniu różnica około 2m3. Coś jest nie tak. Może temperatura ma wpływ na prace Aqara? Jest - 5 u mnie. Chyba, że to jeszcze coś innego.

to ewidentnie coś nie tak

U mnie ostanie noce było blisko -8 i wskazania OK
image

Przejrzyj historie i dziennik i zobacz czy jednak nie zrywa połączenia:

1 polubienie

Czujnik zigbee nie ma stałego połączenia, nie będzie tego w logach. Gubi pakiety.

2 polubienia

Przesyłam mapkę sieci. Sygnał do gazomierza stabilny. Nie wiem czemu ale gubi pakiety niestety.
Zamówiłem Sonoffa z instrukcji z pierwszego postu jednak patrząc na mapę mam wrażenie, że problem jest między extenderem (jest on za oknem) a Conbee 2. Może ktoś ma jakieś sugestie ?

Co do zgłoszenie do gazowni. Wysłałem zapytanie przez formularz kontaktowy na ich stronie. p 2 tygodniach dostałem odpowiedź:

"W odpowiedzi na Pana zapytanie w sprawie możliwości zamontowania nadajnika impulsów NI-3 Metrix Apator do gazomierza G4 Metrix Apator, w celu rejestracji zużycia gazu w gospodarstwie domowym informujemy, że udzielamy zgody na zamontowanie nadajnika impulsów NI-3 Metrix Apator do przystosowanego gazomierza G4 Metrix Apator, zgodnie z dokumentacją techniczno-ruchową nadajnika impulsów NI-3 Metrix Apator. Koszty zakupu nadajnika impulsów NI-3, jak i montażu oraz koszty naprawy oraz wymiany gazomierza w przypadku jego uszkodzenia podczas montażu nadajnika NI-3, pokrywa w całości Klient.

Jednocześnie Polska Spółka Gazownictwa (PSG) zastrzega sobie prawo, jako właściciel układu pomiarowego, do wykonywania wszelkich czynności eksploatacyjnych, w tym modernizacji układu pomiarowego, czego skutkiem może być konieczność demontażu i odłączenia nadajnika impulsów z gazomierza. Ponowne udostępnienie danych pomiarowych Klientowi, będzie możliwe po dostosowaniu układu pobierającego impulsy z wystawionymi warunkami technicznymi i udzieleniu zgody przez PSG, Oddział w Gdańsku."

Szybko i sprawnie.

2 polubienia

http://www.apator.com/uploads/files/Produkty/Pomiar_gazu/nadajnik-impulsow-ni-3-dtr.pdf

W dokumentacji nie ma nic specjalnego, więc chyba i ja napiszę… dzięki z informację.