Pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników i posiadaczy HACS. Biję się z myślami czy ryzykować i zainstalować ten dodatek czy jest to faktycznie zbyt niebezpieczne dla konfiguracji bramki. Wiem że nie jest zalecana instalacja a chętni którzy się zdecydują, tracą support od AIS. Niestety rzeczy które siedzą mi w głowie nie jestem w stanie zrobić ze standardowych kart dlatego rozważam takie ryzyko jak instalacja:)
Jakby to wyglądało w praktyce gdybym chciał tylko stworzyć swoje karty (o dowolnych ikonach i rozmiarach) bez bardziej skomplikowanych konfiguracji i modyfikacji?
Czy jakbym zaryzykował i faktycznie coś “zepsuł” to wystarczy odinstalować dodatek HACS czy nie jest to takie proste naprawić potencjalne szkody?
Jeżeli masz na myśli card-moda to możesz go zainstalować ręcznie inne customowe dodatki zresztą także.
Powiesz mi coś więcej? Nie wiem jakim cudem coś takiego mi umknęło
może temu że HA to nieskończona kopalnia wiedzy w której ciągle błądzę 
Ale ten mod pochodzi z HACS
HACS to taki sklep z aplikacjami. Większość z nich możesz dodać ręcznie. Wiesz jak kopiować pliki na bramkę?
Korzystam z WinSCP do tego
No to bajecznie.
Tu skopiuj sobie card-moda pobranego z githuba.
W dashboards naciskasz trzy kropki w prawym górnym rogu wybierasz zasoby i dodajesz zasób.
Wychodzisz i masz card-moda. Masz tu przykład poniżej że działa.
Dzięki!
Od jutra działamy 
Podobnie jak Ty @boskikak miałem długi czas obawy co do instalowania HACS ale obecnie nie wyobrażam sobie mojego HA bez tego komponentu. Wielkich zagrożeń nie widzę, a co do supportu to w chwili obecnej społeczność tego forum daje wieksze wsparcie niż zespół AIS. Samo zainstalowanie HACS daje UI dla zarządzania repozytoriami i aktualizacje z przycisku, a to jest spore ułatwienie przy utrzymaniu tych komponentów i śledzeniu zmian.
1 polubienie
A jest jakaś różnica między wgrywaniem bezpośrednio plików niestandardowych na bramke tak jak podpowiedział mi @jszkiela, a między tym jak zainstaluje HACS i będę sobię pobierał te komponenty które mnie interesują? Bo docelowo chyba wychodzi na to samo czy się mylę?
Tak będzie taki sam efekt. Tylko właśnie gorzej utrzymywać/aktualizować każdy komponent z osobna. Moim zdaniem lepiej mieć HACS, który ułatwia serwis niż go nie mieć. Ryzyko jest tylko w przypadku niesprawdzonych nowości lub nieutrzymywanych repozytoriach/dodatkach gdzie zachodzą zmiany w HA a tworca/autorzy dodatku nie idą za nimi. Jeśli w miarę śledzisz rozwój projektów i samego HA, to można informacje o problemach wyłapać. Osobiście dodatkowo mam testową instancję HA i na niej najpierw robię próby, aktualizacje samego HA i zapoznanie z nowościami. System, który pracuje w domu uaktualniam zawsze sporo później.
4 polubienia