☁ AIS serwisy w chmurze hostowane przez Fosshost

To już oficjalne :cloud:

dostaliśmy hosting dla darmowych usłgug dla użytkoników bramek DEV

Fosshost hostuje takie OpenSource gwiazdy jak: Debian GNU/Linux, GNOME, Xfce, The Tor Project, IPFire, Xubuntu, Armbian, Linux Lite, Manjaro Linux, Deepin Linux, FreeCAD, F-Droid, Qubes OS, Serpent OS , Ubuntu Unity i od teraz … AI-Speaker :slight_smile:

To bardzo dobra wiadomość dla Was - dla użytkowników bramek AIS DEV!

Usługa hostowana, wymaga infrastruktury, wsparcia i czasu na jej utrzymanie. Nie chcemy wprowadzać abonamentu dla osób które są tak jak my pasjonatami i sami integrują urządzenia w swoim domu, nie udostępniamy żadnych Twoich danych stronom trzecim, nie rejestrujemy niczego co robisz, o co pytasz, nie sprzdajemy Twojego profilu - dlatego nasze usługi w chmurze to coś co było dla nas tylko kosztem.
Fosshost jest gwarantem, że te usługi będą działały i zostaną darmowe!

Dostaliśmy dużo więcej zasobów niż mamy teraz - planujemy wprowadzić nowe fajne rzeczy :slight_smile:

Dla AIS to ważny krok - przejrzystość

Mieliśmy ostatnio kilka sygnałów, że mamy dość niejasną sytuację, jeśli chodzi o nasze usługi i ich darmowość.
Klienci biznesowi nie chcą darmowych usług, bez gwarancji działania - oni wiedzą, że nie ma darmowych objawów i wolą zapłacić niż mieć niejasną sytuację.

My nie chcieliśmy, żeby klienci biznesowi sprzedawali nasze rozwiązanie i zarabiali na czymś co my sponsorujemy, dla społeczności. Jednocześnie potrzebujemy klientów biznesowych… to wszystko stało się zagmatwane :confounded:

Za klika dni dołączym do oferty wersję PRO i wszystko się rozjaśni :sun_with_face:

PS
AIS wesprze darowizną Fosshost :heart: nie zapomnimy tej wyciągniętej ręki

4 polubienia

:thinking: jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze, jak ma być “biznes” to muszą być pieniądze a żeby były pieniądze (stały dochód) to musi być subskrypcja (abonament), sorry ale tak to działa w obecnym czasach.

Zaczynam się bać co przyniesie bramka PRO chyba, że na bramce PRO będzie można “włączyć tryb DEV” wtedy nadal będą “darmowe usługi dla użytkowników bramek DEV” :smile:.

@macek - bramka ma być PRO nie PROD…

Myślę że to jednak jest różnica z tą jedną literką w zamyśle twórców.

Poprawione, dzięki za zwrócenie uwagi, nie należę do takich co mają z tym problem - “nic wielkiego się nie stało”. W pracy używamy skrótu PROD w odniesieniu do środowisk produkcyjnych - “PROdukcyjne” - stąd moje przyzwyczajenie (skrót DEV to u mnie - “DEVeloperskie”).
W ASI skrót PRO może (?) od “PROfesjonalna” :wink: .

1 polubienie

Czy można w jakiś sposób samemu zachostowac te usługi aby przywrócić wygasłe funkcje bramki?

Nie znam się, ale się wypowiem.

Jeśli umiesz pogrzebać w kodzie źródłowym i skompilować sobie całość oprogramowania (od tego co było uruchamiane na fosshoście jeśli w ogóle coś było, po sam wsad do bramki) to prawdopodobieństwo sukcesu rośnie, ale nie do 100% bo

1. nie wiem czy całość oprogramowania jest dostępna w repo projektu
  2. po tylu latach, to mogą być jakieś wygasłe zależności (i pewnie będziesz musiał odgrzebać jakieś stare commity czy branche) tj. stare wersje jakiegoś zewnętrznego oprogramowania mogą już nie być dostępne (nie wnikam w szczegóły, ale to bardzo rozległy obszar, ale głównie chodzi o pakiety z zewnętrznych repo), nie jest to bardzo częsty przypadek, ale mimo, że nie jestem programistą wielokrotnie spotykałem się z tym problemem; a Fosshost - skoro się tu przypiąłeś - nie działa od aresztowania jego CEO w 2022 roku (z przyczyn w ogóle nie związanych z Fosshost, ani ogólnie IT), przy czym ostatnie hostingi na nim wygasały mniej więcej w 2025/2026.
  3. Być może odwołania do serwisów zewnętrznych są dostępne jako wpisy w konfiguracji AIS, to o ile ona jest edytowalna (zazwyczaj takie rzeczy są edytowalne), to jeśli uruchomisz sobie te serwisy (odpowiednio skonfigurowane) na własnym hostingu, to oczywiście może się obędzie bez kompilowania wszystkiego.

Moje prywatne zdanie - nie ma to żadnego sensu, no chyba, że chcesz to robić, “bo możesz” (tj. bo umiesz, masz chęci i wolny czas by się tym zajmować oraz kasę na utrzymywanie prywatnego hostingu), ale chyba to nie jest ta sytuacja, bo byś już od dawna utrzymywał przy życiu stare modele bramek AIS samodzielnie wydając dla nich aktualizacje (tu jednak barierą nie do pokonania może być ich architektura sprzętowa, a konkretniej SoC, gdzie mimo, że procesor jest nieco na wyrost to dalszy rozwój blokuje konkretna bardzo ograniczona ilość RAMu wlutowana na płycie głównej i brak możliwości jej rozszerzenia…).

Świetne podsumowanie sytuacji z Fosshost w odniesieniu do SPOF wygenerowane przez AI.

Single Point of Failure (SPOF), czyli pojedynczy punkt awarii, to element systemu, którego uszkodzenie lub zatrzymanie powoduje paraliż całego projektu lub całej infrastruktury. Jeśli ten jeden element zawiedzie, nie ma żadnego systemu awaryjnego, który mógłby przejąć jego zadania.

• W przypadku Fosshost.org pojedynczym punktem awarii (SPOF) okazał się sam dyrektor, Thomas Markey. Tylko on miał dostęp do kont bankowych i serwerów. Gdy zniknął, cały projekt upadł, mimo że reszta zespołu chciała dalej pracować.
  • W infrastrukturze IT i sieciach SPOF-em może być np. jeden router, bez którego całe biuro traci internet, albo jedna baza danych, której awaria wyłącza całą aplikację bankową.

Aby unikać SPOF, w technologii stosuje się tzw. redundancję, czyli dublowanie krytycznych elementów (np. dwa źródła zasilania, dwa serwery, kilku administratorów z pełnymi uprawnieniami).