AIS-Tasmota - Switch/button

@Cezary.K mam wlaczone wykrywanie i topic i ustawiony na Dom a po restarcie bramki urządzenie nie pojawia się.
(Problem wystąpił po około sobie)
Więc sam nie wiem co jest grane. Dopiero restart urządzenia pomaga.
Problem mam taki że po wgraniu tasmoty z ota AiS nie mogę ustawić sieci wifi przez komendy.
A esp8266 nie rozgłasza sieci.

Zgadza się - Tasmota od AIS tylko czasem się rozgłasza. Dlatego wpisuję z palca w monitorze portu szeregowego Backlog ustawiający nazwę sieci i hasło.
Backlog SSID1 NazwaTwojejSieciWiFi; Password1 TwojeHasloWiFi

Następnie mamy taki obraz:

W konsoli widzimy, że próbuje nawiązać połączenie z AIS-dom na porcie 1883

Pozostaje dokończyć konfigurację MQTT podając identyfikator naszej bramki w polu klient:

W logach po restarcie ESP już widać, że połaczenie z bramką jest:

Bez restartu bramki, moduł pojawia się po chwili na liście urządzeń AIS

Robiłem to.
I pomimo podania poprawnych danych moduł się nie łączy.
To nie moje pierwsze wgrywanie tasmoty więc jestem zdziwiony.
Zaczynam zastanawiać się nad tym czy nie ma ktoś wersji 8.5.1 bo resztę urządzeń mam z tą kompilacja. A tam problemu nie było.

Udało mi się i zadziałało:

Witam.
Mam prośbę, zaprogramowałem moduł wemos d1 mini tasmotą i wszystko poszło bez problemu. Chciałbym go dodać do naszej Joli i sterować takim urządzeniem https://allegro.pl/oferta/arduino-modul-16-kanalowy-przekaznik-5v-avr-10a-10960864644 ale nie wiem czy się da i jak ustawić wemosa.

W tym switchu masz dla każdego relay’a pin do wysterowania, czyli potrzebujesz 16 wolnych GPIO w płytce, x tego co pamiętam to wemos ma coś koło 10 wolnych pinów.

Będzie ciężko, tak jak napisał @Stravi, zbyt mało wolnych GPIO w D1 mini.
Powinieneś celować w coś co ma na pokładzie ESP32

Przy takiej ilości przekaźników potrzebne będzie solidne zasilanie 5V. Sprawdź czy ten moduł można wysterować sygnałem z GPIO 3,3V, ponieważ takie będą po stronie ESP. Polecam większe płytki z mocniejszym stabilizatorem napięcia. Na przykład takie jak użyłem w tym projekcie:

obraz

EDIT:
@kindziol - osobiście brał bym płytkę z przekaźnikami na 12V. Łatwiej będzie to zasilić wraz z płytka ESP32. Ta jaką zaproponowałem, ma możliwość zasilania 12V. Tylko koniecznie należy sprawdzić czy sygnał sterujący przekaźnikami może być 3,3V.

Jeśli chodzi o samo esp to użyje dwóch mini bo takie posiadam. Proszę tylko o ustawienie esp. Chciałbym po do daniu do Joli były jako przełączniki.

Tak bym to ustawił:

• Nie użwywaj GPIO0 - jeśli nie musisz,
  • podobnie jak TX czyli GPIO1
  • RX czyli GPIO3 - w razie wielkiej konieczności można ale nie zalecam

8 przekaźników na ESP8266 w standardowym wydaniu Tasmota to max.
20 przekaźników na ESP32…
Pozostaje połączenie mas (GND) obu ESP - koniecznie wykonaj.

1 polubienie

Hej,
Każde GPIO ustawiasz jako przekaźnik z kolejnym numerem.

To u mnie ustawiona płytka z ośmioma przekaźnikami do sterowania podłogówką.

Dodatkowo w Tasmota w Konfiguracja->Inne konfiguracje, możesz ustawić nazwę dla każdego przełącznika i po integracji od razu będziesz miał nazwany każdy z przełączników :wink:

2 polubienia

Dzięki bardzo. Ale po podaniu połączenia z płytką przekaźników od razu są załączone, nie mogę nimi sterować.

Jaka dokładnie jest płytka przekaźników, czy sterowanie jest stanem wysokim, czy niskim? Padaj dokładny link lub foto…

1 polubienie

Cezary.K napisał:

• …RX czyli GPIO2 - w razie wielkiej konieczności można ale nie zalecam

ale na screenie Rx jest pod GPIO3 ustawione.

Masz rację - literówka (cyfrówka), już poprawiam… :man_facepalming:

To jest dokładnie taka płytka.

Nic z opisu oferty nie wynika, więc za Ciebie trochę poszperam w internetach. Masz napisane na płytce "low level trigger " oznacza, że sterowanie jest stanem niskim. Szukając dalej… zasilanie optoizolatorów na wejściu płytki ma być 5V - z ESP jest 3,3V!

Ta płytka nie jest przewidziana do współpracy przy sygnałach sterujących 3,3V. Jest szansa, że pomimo tego napięcie 3,3V wystarczy do tego aby wysterować transoptor (optoizolator).
Sprawdź to empirycznie podłączając 3,3V zamiast 5V i podłączając GND. Podaj na pin wejściowy, dla któregoś z przekaźników 3,3V i stwierdzisz czy zmienia się stan przekaźnika. Jeśli nie zadziała, to masz kilka wyjść.

• zakupić prawidłową płytkę ze sterowaniem 3,3V

• Zgodzie ze sztuką podłączyć GPIO 3,3V przez tranzystor sterujący (po jednym na każdy kanał w płytce), Pozwoli to na zmianę poziomów z 3,3V na 5V. Coś w tym guście:

obraz

• wybrać z innych trudniejszych rozwiązań, których nie przytaczam…
1 polubienie

Ja korzystam z tego rodzaju płytek:
https://allegro.pl/oferta/modul-8-kanalowy-przekaznik-5v-10a-avr-arm-arduino-8048591677?fromVariant=8048591677

Posiadają zworkę którą łączą napięcie sterowania przekaźników z napięciem sterowania transoptorów.
Po wyjęciu zworki można podpiąć osobne zasilanie na JD-VCC i GND zasilając przekaźniki oraz złącze z wejściami IN1-8 podając napięcie sterowania na GND i VCC z ESP8266.

U mnie to tak działa.

I skoro na jedno ESP możesz podłączyć tylko 8 przekaźników to najlepiej nie łączyć płytek.
Łatwiej coś wymienić jak się popsuje.

2 polubienia

Witam. Dziękuje za podpowiedzi. Brakuje mi troszkę czasu ale w wolnej chwili wszystko jeszcze raz sprawdzę.
I już wszystko wiadomo. Znalazłem płytkę przekaźników, którą mogę sterować stanem wysokim. Po podłączeniu wszystko działa.

Nie musisz zmieniać płytek tylko ze względu na logikę sterowania. W Tasmota jest opcja zmiany logiki przez wybranie np “Przekaźnik_i”.
Dopiska i oznacza odwrócone działanie. Dotyczy to też innych typów komponentów, przy których masz taki wybór. Wszystko, to jest opisane w dokumentacji i wystarczy ją przeczytać… przynajmniej w części którą chcesz zastosować, zamiast wymieniać sprzęt.

Dzięki za podpowiedź. Wieczorem potestuję.
Niestety ale nie śmiga. Po zmianie, którą podałeś jest tak samo. Czy podam sygnał z gpio (3,3v) czy z masy przekaźnik się zamyka. Nie ma możliwości sterowania. Tak jak pisałem wyżej, zmieniłem płytkę przekaźników z możliwością sterowania sygnałem wysokim i wszystko śmiga. Czyli taką płytką, która jest sterowana sygnałem niskim nie mogę wysterować z pozycji esp.
Dziękuję za pomoc

1 polubienie