Opiszę jak zdalnie steruje bramką AIS z komputera
Ja to robię za pomocą scrcpy: scr - screen cpy - copy czyli kopia ekranu.
scrcpy to jest aplikacja która pozwala na wyświetlanie i sterowanie urządzeniami z systemem Android podłączonymi przez TCP / IP. Program scrcpy działa na systemach GNU / Linux, Windows i macOS.
W ten sposób możemy sterować aplikacjami na bramce i widzieć jej obraz - to działa jak zdalny pulpit do bramki.
ADB
W dokumentacji AIS jest strona o ADB:
Instalujemy ADB na komputerze PC - w każdym systemie może być inaczej więc najlepiej poszukać w Google → Instalacja android adb na …
W systemie Debian wystarczy wpisać komendę:
sudo apt install android-tools-adb
Jak już mamy zainstalowane adb, to łączymy się z bramką po adb komendą:
adb connect ip-bramki
scrcpy
Instalujemy na PC program scrcpy, tu jest strona projektu i opis jak instalować ten program na różnych systemach:
w Debianie wystarczy komenda:
apt install scrcpy
łączymy się z bramką z scrcpy
jeżeli mamy jedno użądzenie połączone po adb to wystarczy wpisać w konsoli na PC:
scrcpy
jak mamy kilka bramek połączonych po adb (ja mam dev1 i dev3) to trzeba podać w scrcpy z którą bramką się chcemy łączyć, możemy łączyć sie z wieloma bramkami jednocześnie.
Komenda jest taka:
scrcpy -s ip-bramki
możemy też zmienić parametry obrazu:
--max-size 1024
--bit-rate 2M
to wszystko jest opisane w projekcie GitHub - Genymobile/scrcpy: Display and control your Android device
2 brakmki podłączone jednocześnie:
i teraz mogę oglądać 4K na DEV3
@jolka dodałem do dokuemntacji AIS na stronie z usługami działającymi na bramce informację, że na porcie 5555 działa ADB
robię push do AIS-WWW, mam nadzieję, że to OK
@sdsi opiszę jeszcze kilka programów które mam na bramce, ale ważne jest żeby połączyć się z bramką po ADB. Bo w ten sposób można pobierać programy z telefonu czy tabletu z Android, komendą: adb pull
i instalować je na bramce komendą: adb push
. Polecam instalację Android ADB na PC to się bardzo przydaje do komunikacji z bramką AIS.