📰 Aplikacja z dokumentacją AI-Speaker - PWA

Dokumentacja AI-Speaker jest PWA (Progressive Web App / Postępowa aplikacja webowa)

Czyli uruchamiana tak jak zwykła strona internetowa, ale umożliwiająca stworzenie wrażenia działania jak natywna aplikacja mobilna (lub aplikacja desktopowa).

Audyt strony z dokumentacją

Instalacja strony z dokumentacją

1. wchodzimy przeglądarką na adres https://ai-speaker.com
  2. w pasku adresu klikamy “plusik”
  3. instalujemy/dodajemy stronę jak aplikację

Uruchomienie

• po instalacji, strona z dokumentacją powinna pojawić się w aplikacjach w naszym systemie
    image

• i powinna działać w oknie przypominającym aplikację natywną w systemie:

Korzyści

• zwykle wygodniej jest otworzyć aplikację poprzez kliknięcie ikony na ekranie startowym, niż przez wpisywanie adresu w przeglądarce
  • możliwość zainstalowania aplikacji na 5 miliardach urządzeń :wink: (tyle jest na świecie urządzeń podłączonych do sieci, które mają przeglądarkę)
  • działa offline - nawet wtedy, gdy nie jesteśmy podłączeni do sieci
  • ładuje się szybko (300% szybciej niż strona webowa) nawet przy wolnych połączeniach typu 3G

Koncepcja i historia

2007

Koncepcje PWA opisał po raz pierwszy podobno Steve Jobs w 2007 roku gdy przedstawił wizjonerski pomysł aplikacji internetowych (podczas premiery iPhone’a), sami zobaczcie:

2015

W 2015 Google dodał tego typu aplikacje do Chrome

2018 - 2020

Alibaba/AliExpress, Forbes, Twitter, Uber i Asystent domowy :wink: mają już aplikację webowe PWA!

Microsoft wraz z Google pracują nad tym, żeby PWA były lepiej obsługiwane w Windows, co pozwoli na instalowanie aplikacji Android (które mogą być PWA) na Windows.
Wygląda na to, że te rozwiązania mogą się upowszechnić bardziej i to już niebawem… pożyjemy i zobaczymy.

2 polubienia

Dla zaspokojenia ciekawości, jakiej dystrybucji Linux używa SZ.P. araczkowski?

to SZ.P. Kolego :slight_smile: jest Mint https://linuxmint.com/
klon Ubuntu, który jest klonem Debiana… zresztą wszyscy w firmie mamy na laptopach i desktopach jakieś pochodne Debiana, nie ze wzglądów jakiś mocno dogmatycznych ale z bardzo pragmatycznych - żeby żyło się łatwiej :slight_smile:

Tak mnie zmylił ten pasek nawigacji w pionie. Przez chwilę miałem tę przyjemność zaczynać przygodę z Linuxem w miętowej wersji. Ale od chwili premiery Ubuntu 20.04 pokusiło do jego zainstalowania i miło się na nim pracuje. Ale wciąż kusi aby powrócić do Minta. Nawet ciężko wskazać konkretny powód tęsknoty. Pop prostu ma to coś i to chyba jest ergonomia, bo większych przewag nie zdążyłem poznać.
Zachęcam wszystkich do poznania Linuxa…

1 polubienie

Ja używam w Edgu coś podobnego :wink:
do tego ustawiłem autostart razem z uruchomieniem Windowsa, fajna sprawa bo od uruchomienia systemu pierwsze co widzę do Asystent domowy.

2 polubienia

Właśnie wykonałem aktualizację Linux Mint do wersji 20.1 w której to mamy PWA z pudełka dla różnych przeglądarek i super usprawnienia w innych obszarach. Stabilny system ze wsparciem LTS, gorąco polecam każdemu kto chce zacząć przygodę z Linux`em.

Pliki czy katalogi dodajemy do ulubionych, bramka po FTP widziana w standardzie Linux`a.

W docker oczywiście testowy HA:

2 polubienia

Czekam na oficjalne wydanie pod Linux`a. Beta już jest…

edit:
Skusili sprawnym tłumaczem, po testuję… Microsoft Edge DEV pod Linux`em - takie czasy.

Czas zacząć zabawę z NR (z tłumaczem może będzie łatwiej)

1 polubienie