Crontab i ram dysk - dostęp

Hej,

Jakiś czas temu była dyskusja o integracji ze sterbox. Oczywiście świadom jej ułomności chcę maxymalnie przyśpieszyć bramkę.
W tej chwili co sekundę ze sterboxa pobieram output wszystkich stanów i zrzucam do pliku. Następnie poprzez file sensory odczytuje konkretny czujnik.
Wszystko się kręci, ale chciałbym output tych plików zrzucać na ram dysk. Zdarza się, że opracje IO powodują IO waity.
Edycja automatyzacji trwa strasznie długo, a dodatkowo mam problem z utility meter - możliwe, że to ten sam powód.

Potrzebuje dosłownie kilka kb z tej przestrzeni. Myślałem o tym, by stany zbierać przez skrypt za pomocą crona żeby samo ha nie naparzało ze swojego poziomu co sek do 3 bramek.
Niestety, sposobu komunikacji ze sterboxem nie zmienię, więc pozostaje wycisnąć tyle ile się da…

Czy jest jakiś supportowany sposób na zamontowanie tmpfs z dostępem dla zapisu przez usera i uruchomienie crona?

Pozdrawiam
Marcin

Mały update, cron nieaktualny - zrobiłem odczytawanie przez service pm2.

Ale nadal lepszym rozwiązaniem byłoby wrzucać output na ramdysk. Więc to pytanie aktualne. Jak mogę zrobić go dostępnego dla usera…

A więc kolejny update. Udało się rozwiązać tę kwestię.
Widać znaczącą różnicę w odczycie i zapisie stanów.
Dodałem wpis do montowania tmpfs do skryptu, który odpalany jest z pm2.