Hej
Chciałem zapytać jak byście widzieli podłączenie czujnika wagi do HA.
Czujnik nacisku :
Chciałbym stworzyć automat który pokaże kiedy mam zejść do pieca i napełnić zasobnik.
Myślałem coś o podpięciu czujnika do : ESP8266 NodeMCU v3 ale nie wiem jak powinien wyglądać soft. Może już ktoś coś takiego zrobił ?
Hej wszystkim,
Mam już potrzebny sprzęt, aby taka konfiguracje i rozwiązanie stworzyć.
Urządzenia :
Moduł WIFI ESP8266 NODEmcu V2 - CP2102
Miernik nacisku HX711
Czujnik nacisku YZC-516C (300 KG)
Problem polega na wgraniu oprogramowania Tasmota na NodeMcu, wszystko podłączone i flash przez : Tasmota-PyFlasher-1.0 - rezultat poniżej
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266EX
Features: WiFi
Crystal is 26MHz
MAC: 48:3xxxxxxxxxxx
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 4MB
Erasing flash (this may take a while)...
Chip erase completed successfully in 13.8s
Flash params set to 0x0340
Compressed 616304 bytes to 434281...
Wrote 616304 bytes (434281 compressed) at 0x00000000 in 38.6 seconds (effective 127.6 kbit/s)...
Hash of data verified.
Leaving...
Staying in bootloader.
Firmware successfully flashed. Unplug/replug or reset device
to switch back to normal boot mode.
Niestety po wgraniu softu nie mogę się z nim połączyć. aby ustawić moduł. NIe ma widocznej sieci wifi.
Dodatkowe pytanie: chciałbym podłączyć jeszcze pod ten moduł jakiś mały ekranik który pokazywał by mi stan przy piecu (a nie tylko w AIS). Nie wiem czy dobrze myślę z podłączeniem :
D0 i D1 → HX711
D2 i D3 → IC2 LCD
Jak ustawić, aby odczyt z czujnika wagi był przekazywany do AIS i na ekranik (do AIS rozumiem przez odczyt czujnika z Tasmota ale czy ekranik tez będzie widoczny w AIS ?)
Od pewnej wersji Tasmota od AIS jest z tym problem. Poniżej link z opisem moich obserwacji.
Najprościej połączyć się po kabelkach z ESP, użyć jakikolwiek monitor portu szeregowego i z konsoli wpisać Backlog ustawiający nazwę sieci i hasło.:
Hej
Mam problem z podłączeniem HX711 do nodeMCU z wgranym oprogramowaniem Tasmota. Niestety nie wiem co wybrać przy konfiguracji modułu na GPIO. (brak opcji jak ponizej)
Do tego mam podłączony LCD I2C ale również nie ma tam pozycji do wybrania :
Prawdopodobnie wgrałeś niewłaściwy plik bin. Obecnie biblioteki Tasmota urosły na tyle, że są dzielone na kategorie zależnie od zastosowania sprzętowego, np tasmota-display.bin; tasmota-sensors.bin.
Myślę, że wgrać na początek sensors, następnie aktualizacja przez OTA i dograć display. Jeśli coś nie idzie pomiędzy aktualizacją dołożyć mimimal.
Tak zgaduję…