Braki w bramce - świeżak pyta

Witam, właśnie odpaliłem nowo zakupioną bramkę.
Brakuje mi przede wszystkim HACS i edytora plików tak jak miałem to postawione w HA.
Brakuje mi dostępu do custom_components nie mogę znaleść tego folderu,
Mam dodaną integrację ESP Home, jednak brakuje mi odczyty z czujników pod ESP podłączonych nie wiem jak to naprawić.
Proszę o pomoc.
Dziękuję

1 polubienie

Właśnie robiłem wg tego poradnika, ale otrzymuję w konsoli tylko to:
$ curl -sfSL https://hacs.xyz/install | bash -

INFO: Trying to find the correct directory…

INFO: Found Home Assistant configuration directory at ‘/data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS’

INFO: Changing to the custom_components directory…

INFO: Downloading HACS
i koniec niestety

Tego tematu o edytorze nie widziałem wcześniej.
Jutro na spokojnie poczytam.
Dzięki za pomoc

Mam moduł ESP32, do niego podpięty czujnik htu21, w jaki sposób dodać go do AI ?
Moduł został wykryty (wcześniej pracował na HA) i dodany, pojawiły się encje, niestety nie wyświetlają temperatury i wilgotności.
Kolejne pytanie gdzie wpisać konfigurację od LYWSD03MMC w HA wpisywało się w plik konfiguracyjny ESP w fileeditorze, a tutaj ?
Dziękuję za pomoc

@miastek - witamy na forum. Jeko, że masz doświadczenia z HA w dodatku z Supervisor, uważam, że powinieneś przeczytać na początek dokumentację AIS. Trochę różnic jednak jest więc nie ma sensu każdego Twojego wpisu linkować do dokumentacji czy tematów z FAQ.

A co masz wgrane do modułu ESP32?

Masz usługi takie jak SSH, FTP oraz wbudowaną konsolę.
W katalogu AIS masz konfigurację HA:
/data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS
W dokumentacji przewodniki jak i co wykonać.
Przeczytaj aby poznać różnice i wiedzieć jak się zabezpieczyć.
Ważne abyś zrozumiał architekturę systemu, bo to nie supervisor z HA w kontenerze.
P.S.
Może niedługo założysz temat Dodatki w bramce okiem świeżaka po HA

Dzięki bardzo za pomoc, widzę właśnie że są dość duże różnice.
Mam lekturę na wieczór w takim razie.
Poinformuje Was o efektach

Testując HA do ESP32 wgrałem soft z tej strony

Szkoda że nie wiesz, że wgrałeś ESPHome. Możesz poszukać informacji na tym forum używając
obraz

Będziesz musiał dalej sobie wgrywać z innego miejsca niż bramka AIS. Czyli możesz przygotować ESP32 na w dodatku (AddOn ESPHome) i z niego wgrywać skompilowany tam plik bin do ESP.

Na bramce AIS dodajesz przez integrację z GUI samo urządzenie (węzeł ESPHome) do asystenta domowego podając jego adres IP.
obraz

Masz rację Cezary, wgrałem ESPHome, i mam też taką integrację w AIS, niestety po dodaniu encji do ekranu głównego mam coś takiego
obraz
W HA było można dodać czujniki z ręki poprzez edycję pliku konfiguracyjnego ESP.
Nie wiem gdzie tego tutaj szukać.
Przepraszam za pewnie banalne pytanie, ale zmiany są jednak dość duże.

Pokaż plik konfiguracji, tego modułu to pomożemy. Dane wrażliwe zmień lub ukryj. Jest jakiś powód dla którego status czujników jest nieznany…
Używasz do komunikacji z HA w konfiguracji ESPHome platformy MQTT czy API?

Jest jakaś przewaga używania integracji EspHome zamiast EspHome over MQTT? Bo ta druga na pewno nie ma takich problemów :slight_smile:

Podeślę konfiguracje jak wrócę wieczorem do domu.
Kurde Panowie piszecie do mnie niezrozumiałym językiem, dopiero co zaczynam przygodę z AIS :wink:

Ja nie wiem czy MQTT lepsze, bo jak postawiłem jeden moduł z ESPHome do połączenia z Mi Flora i BME280 w maju, to jeszcze nie zaglądałem. Nawet nie sprawdzam czy bateria nie siadła. Czujnik wbity w ziemi wczoraj odgarniałem spod śniegu. Nieprzerwanie raportuje 8 miesięcy bez zająknięcia. Stabilne jak skała z tym ESPHome choć na skraju zasięgu wi-fi.

Jak zaczynasz, to dobrze jest się przedstawić i uprzedzić na jakim etapie jesteś. Twoje pierwsze wpisy nie wskazywały na świeżaka w HA a w AIS…
Miło, że jest kolejna osoba z samo zacięciem :+1:
Jeśli opiszesz swoje doświadczenie, to i nam będzie łatwiej dobrać przekaz. Odrób pracę domową z dokumentacji AIS, to sporo się rozjaśni. Nie martw się będzie łatwiej niż z czystym HA :grimacing: :crossed_fingers:

wejdz na moduł po IP i sprawdz na www, czy widzisz temperaturę i wilgotność. Jezeli masz Esp Home na HA to możesz tam wejść w logi i zobaczyć, czy jest w ogóle pomiar. Jak na moje to albo zły kod w pliku yaml, albo przerwa w obwodzie czujnika.

1 polubienie

Witam, poniżej mój plik konfiguracyjny “vroomble.yaml”

esphome:
name: vroomble
platform: ESP32
board: esp-wrover-kit

wifi:
ssid: “Miastek_WiFi”
password: “xxxxxx”

Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails

ap:
ssid: “Vroomble Fallback Hotspot”
password: “XluxxxxxxmDkn”

captive_portal:

Enable logging

logger:

Enable Home Assistant API

api:
password: “xxxxxxx”

ota:
password: “xxxxxxx”

web_server:
port: 80

Enable Bluetooth scanning for this ESP32

esp32_ble_tracker:

i2c:
sda: 21
scl: 22
scan: True
id: bus_a

sensor:

• platform: htu21d
    temperature:
    name: “Temperatura wody”
    humidity:
    name: “Wilgotność na piecu”
    update_interval: 20s

Stravi zrobił mi czujniki z esp32 nodemecu.Jezeli byś chciał to moglbym Tobie pomóc w.tym.O to efekt pracy stravi

1 polubienie

I jeszcze jak byś podpinal płytkę esp32 nodemecu pod USB do komputera to trzeba podać dodatkowe zasilanie albo kondensator pod nóżki VIN i GND bo tak płytka będzie się co chwilę restartować ( może być ładowarka od wkrętarki od 7 do 9 V

1 polubienie

Chyba mylisz waty W z woltami V. Myślę, że łatwiej dla początkujących będzie dokupić parę drobiazgów.
Proponuję przy zakupach płytek dorzucić do koszyka warsztatowe minimum:

Podczas wgrywania oprogramowania najważniejsze jest zasilanie płytki oraz przewody USB.

@miastek a możesz wrzucić logi z ESPHome podczas uruchomienia modułu?
Nie ocenimy tak wklejanego tekstu co do wcięć i spacji. Ale jak mieś ten sam czujnik z ESP32 działający w HA to musi działać na bramce AIS. U mnie nawet równolegle…Więc zastosuj się do rad @Cino111 .