Po podłączeniu jolka mówi że jakiś tam moduł został podłączony ale nie mogę go włączyć skanować w poszukiwaniu urządzeń itd. Czy ktoś mógł by mi z tym pomóc ? Czytałem kilka tematów o bt po usb ale nic mi nie pomogło.
Chyba trzeba coś doinstalować przez cmd bo u mnie jest podobnie z
Jolka też mówi że dodano urządzenie xyz ale nic poza tym nawet po restarcie bramki nie widzę w opcjach zakładki bluetooth aby móc się połączyć z głośnikiem bluetooth
a jeśli będziesz widział, że masz jakieś urządzenie BT na USB to możesz też spróbowac to bluetoothctl
powyższa komenda to tryb interaktywny (więc wypada wyjść po użyciu)
ale można go też odpalić “z palca” - więcej info: bluetoothctl --help
W Androidzie nie jest tak łatwo przekazać urządzenia USB dla Termux.
Należy pewnie szukać informacji o takiej możliwości na forach z Termux związanych.
Ja ćwiczyłem z rtl_433 aby przekazać stick USB z RTL283X dla Termux i dane dla brokera MQTT.
Do tego posłużyła aplikacja na Androida, uruchamiana skryptem.
dziękuje ale to chyba za wysoka szkołą lotów jak dla mnie.Kurcze proxy esp32 ładnie mi wykrywa termometry po bluetooth ale nie może wejśc w ingerencję z Ble custom components.
Przedchwilą własnię instalowałem jakieś pakiety i bramka przeszła pełen restart nawet nie wiem od czedgo zacząc czy mam kopiuj wklej w konsole czy jakoś inaczej
ESP32 jeśli działa jako proxy EBP to nie wykrywa nieczego, to HA się zajmuje rozpoznaniem sprzętu BLE i jego obsługą (proxy przekazuje surowe dane).
Jeśli poczekasz cierpliwie, to zapewne obsługa iNode w końcu kiedyś się pojawi w systemowej integracji w HA (w sumie może nawet niedługo? bo jak dotąd pojawiały się już niedopracowane integracje i jedyny problem z nimi jest taki, że poprawiane są nie częściej niż raz na miesiac, więc może faktycznie lepiej, aby obsługa póki co była tylko w Komponencie niestandardowym, bo wtedy aktualizacje są możliwe w dowolnym momencie).
@Cezary.K
Problem jest zupełnie inny, tj. znacznie bardziej rozbudowany, tylko @Medykkforek nie podał wszystkich szczegółów.
EBP współpracuje z systemową obsługą Bluetooth w HA, a ta nie ma obsługi iNode.
iNode natomiast jest obsługiwane przez PBM, który nie współpracuje z EBP.
no tak ale rownież mi chodzi o [ble custom components](https://github.com/custom-components/ble_monitor) podczas próby instalacji integracji mam takie coś
Nie udało się wczytać interfejsu konfiguracji: {"message":"Invalid handler specified"}
Ktoś mi na github odpisał mi tak
Looks like Bluetooth isn't installed correctly or not accessible by HA. Are you using Docker?
Hard to tell what is wrong exactly, but the instance that is running HA, should be able to access the Bluetooth dongle. Most people with similar issues have not given Docker access to the Bluetooth dongle.
oraz
It still looks like your installation is missing some Bluetooth stuff.
OSError: dlopen failed: library "libc.so.6" not found
Not sure, but you might try to disable the Bluetooth adapter in the BLE monitor settings, if you only use ESP32 to forward data to BLE monitor.
BTW. I don’t know what sensors you have, but it might be worth to use the core HA integrations in combination with ESPHome Bluetooth Proxy, in stead of BLE monitor.
O widzisz, ja nie mam tego sprzętu, ale jest jak widać inna droga niż ta którą kojarzę (trochę obłożyłem poprzedniego posta linkami).
Jakkolwiek zupełnie nie kumam polityki firmy Elsat - gdyby wsparli tworzenie oficjalnej integracji w HA otworzyłby się im globalny rynek na iNode, każdy przespany ruch tego typu jest przecież na ich niekorzyść - integracja działającego w oparciu o tą samą technologię Ruuvi Tag ma już 100 użytkowników mimo, że integracja w kanale stabilnym HA jest zaledwie od paru dni.
OMG spróbujesz wgrać
a próbowałeś to co sugeruję od paru dni?
W ogóle czytałeś to?
tam masz repo, za pomocą którego można zrobić bramkę kompatybilną z PBM na bazie ESPHome