Pirog
26 Listopad 2023 11:50
1
Witam,
chciałbym spróbować zainstalować czystą wersję Home Assistant Supervised na DEV3 (bez AIS). Czy bramka to obsłuży? którą procedurę instalacyjną powinienem wybrać? Czy procedura instalacji na Ondroid (ODROID - Home Assistant ) zadziała na DEV3?
1 polubienie
Jest wersja HA z Supervisor pod Armbianem i tylko taka będzie zbliżona do tego co chcesz osiągnąć.
Home Assistant Supervised na DEV3 i PRO1
[image]
Jak wielu z Was się domyśliło, po wpisie z zapowiedzią o rewolucji
przechodzimy z naszej wersji Home Assistant Core na oficjalną wersje Home Assistant Supervised.
Nie będę się w tym wpisie rozpisywać o motywach tego działania i o tym co się stanie z Androidem na bramkach, bo to temat na osobny wpis - który też powstanie.
Ważne jest to, że dostarczamy obrazy systemu z zainstalowanym Home Assistant Supervised i że będziemy taką …
Metoda, która ma pewne wymagania. Jednym z nich jest Debian 12 i tu jest zastąpiony Armbianem.
Zspól AIS dostarczył gotowy obraz ISO systemu dla DEV3.
# 0014. Installation method: Home Assistant Supervised
Date: 2020-06-03
## Status
Accepted
## Context
Define a supported installation method as per [ADR-0012](https://github.com/home-assistant/architecture/blob/master/adr/0012-define-supported-installation-method.md).
## Decision
This installation method provides the full Home Assistant experience on a regular operating system. This means, all components from the Home Assistant method are used, except for the Home Assistant Operating System. This system will run the Home Assistant Supervisor. The Supervisor is not just an application, it is a full appliance that manages the whole system. It will clean up, repair or reset settings to default if they no longer match expected values.
By not using the Home Assistant Operating System, the user is responsible for making sure that all required components are installed and maintained. Required components and their versions will change over time. Home Assistant Supervised is provided as-is as a foundation for community supported do-it-yourself solutions. We only accept bug reports for issues that have been reproduced on a freshly installed, fully updated Debian with no additional packages.
This method is considered advanced and should only be used if one is an expert in managing a Linux operating system, Docker and networking.
This file has been truncated. show original
1 polubienie
Pirog
26 Listopad 2023 12:36
3
Super, o to mi chodziło. Najwidoczniej słabo szukałem bo wcześniej nie znalazłem tego na forum. Dziękuję za szybką odpowiedź.
A pod tą wersją będzie jeszcze działała Jolka jako asystent głosowy? Bo jeśli tak to znaczy że pod instalacje typu generic też powinno się to udać
Nie zgłębiałem tematu ale raczej nie będzie działać. Masz opis i odpowiedzi na pytania użytkoników w ogłoszeniu od @jolka (linkowany temat wyżej). Nie będzie również stosunkowo łatwo przenieść konfigurację. Jest z tym mniej lub więcej pracy, zależnie od indywidualnego przypadku. Niech się może wypowiedzą osoby, które się przesiadały. Ja nadal jestem na wersji Paweł i nie ruszam, bo jak się przesiądę to już na wersję Core jako kontener Docker’a. Bez Supervisor, Addon tylko z własnymi kontenerami. Natomiast bramka zostanie pewnie pod Androidem z Termux od AIS, zobaczę co się zadzieje w tej kwestii.
Są też osoby, które już przeniosły główną instancję na HA ale nadal używają bramki w połączeniu z nim.
To muszę poruszyć temat bo mam propozycję dla załogi