Witam wszystkich mam kilka pytań co do esphome.
Jak zrobić przyciski coś jak w tasmota by na stronie urządzenia były widoczne. Czyli załączam przycisk 1 i zalacza np wyjście jeden oczywiści by było zapisywane do eprom i po ponownym załączeniu zasilani by było aktywne.
Czy można wysyłać z esphome do drugiego esphome by np zalaczyl wyjscie 2.
Czy da się aby esp jak będzie brak sieci wifi ustawiło się jako router i wszystkie zapytania przechodziły przez niego do innych urządzeń wifi.
Jak łatwo napisał program w esphome np. Naciskając przycisk 1 zalacza wyjście 1
Proszę o jakieś przykłady.
Na stronie są przykład aktywacji i dodawania przycisków nie widzialem programów które sterują urządzeniami bez home assistant.
nie kojarzę takiej opcji. W sumie nie do końca rozumiem koncepcję routingu między urządzaniami.
Nie ma, nie kojarzę takiego generatora.
Przykładów w sieci jednak znajdziesz wiele w sieci w zależności od potrzeb.
Patrz pkt. 2 - da się sterować ESPHome poprzez HTTP, poza tym możesz też sterować po MQTT, web UI lub napisać reguły wewnątrz ESPHome i urządzenie będzie działać bez ingerencji z HA, itp.
@pasta - szkoda, że nie zrobiłeś paru słów wstępu… ciężko doradzać gdy nie wiemy co budujesz i co chcesz osiągnąć? Jeszcze trudniej o przykłady. Dlaczego ESPHome? Dlaczego takie, a nie inne wymagania? Od jakich założeń wychodzisz, że rodzą się takie pytania? Nie zakładasz, że może Twoje wybory i wnioski są błędne? Nie chcesz ich zweryfikować? Poznać inny punkt widzenia i może zmienić rozwiązania? Z Twoich pytań, domyślam się, że chciałbyś osiągnąć jakiś rodzaj pracy urządzeń w systemie rozproszonym, czyli najlepiej bez punktu centralnego typu HA czy NR. Myślę, że takie możliwości daje KNX w oparciu o Tasmota. Czy sama Tasmota z regułami. Ale nie doradzę nie znając szczegółów. Z ESPHome będzie (moim zdaniem) trudniej.
Ok.
Mam dwa moduły pcf na i2c jeden ma sterować 8 żarówkami a drugi odczytem włączników plus sterowaniem 2 roletami.
Chciałbym by było niezależne sterowanie tylko po to gdy jak padnie home assistant lub openhab to system będzie dalej działać. Tak chce by był wgląd w serwer czyli automatycznie załączać i wyłączać część instalacji.
Dla czego nie tasmota bo po kapiliacji kodu pokazuje mi tylko jeden moduł pdc mimo że skaner pokazuje dwa układy. Tasmota ma łatwe sterowanie i wmiare prosto sie ustawia.
Szukam też alternatywy i widzę że esphome ma duże możliwości. Chce też aby była możliwość sterowania wysjciami tak jak jest to w tasmota z przeglądarki.
Szukam również opcji sterowania gdy jak padnie wifi to chciał bym by jeden esp zadziałał jako serwer i każde esp się podłączy do niego i będą działać dalej w sieci aż ponownie uruchomi się wifi. Mam sterowanie na tasmota włącznik do rolety i przekaźniki sterujące roleta czasami router się przywiesza i jest problem z działaniem wifi. Więc chciałbym tego uniknąć. Reset routera naprawia wszystko.
To raczej problemem jest Twoje Wi-Fi skoro po wyłaczeniu Wi-Fi i ponownym włączeniu wszystko działa poprawnie. Jeżeli sterowanie chcesz oprzeć “po Wi-Fi” to musi być ono niezawodne.