Formatowanie karty SD

Jaki Windows? Instalujesz co chcesz, jeśli chcesz mieć łatwe życie sugeruję HAOS-generic (będziesz miał takiego odpowiednika AIS = sprzęt dedykowany dla HA, wielu byłych użytkowników innych rozwiązań dziękowało mi za wskazanie takiego kierunku), jeśli kupisz coś niezgodnego (z HAOS-generic), to większość używa wirtualizacji HAOS-ova w proxmoxie, ale istnieją też inne rozwiązania (ale sugeruję co sugeruję, nie bez powodu).

Watchdoga? - Ty decydujesz o tym jak ma pracować oprogramowanie (HA i HAOS dają pewne możliwości, na cuda nie licz).

Sam preferuję pochodzenie z Tajwanu, Hong-Kongu czy Malezji od kontynentalnej ChRL, oczywiście za pochodzenie się płaci (więc by kupić coś “markowego” to trzeba szukać raczej starszych modeli z 2 ręki, ale jest to wykonalne by się zbliżyć do chińskiego pułapu cenowego).

Ja od 6 lat używam podobnych komputerków na celeronkach J3455 (konkretnie to NUCe pod marką intela produkowane przez… PEGATRON, czyli de facto oddział Asusa), i z całym stadem prądożernych akcesoriów USB mieszczę się w 10W
Ale najbardziej rozbudowaną instalację w najbliższych dniach przerzucam w końcu na model z i3-10110U (który pracuje w instalacji testowej już ponad rok, stąd wiem, że mimo deklarowanych parametrów TDP cały komputer średnio pobiera mniej niż sam procek mógłby przy maksymalnym obciążeniu, więc też wiem, że w konfiguracji z dwoma ssd to też okolica <10W).

Oba te moje modele (NUC6CAYx i NUC10I3FNxx) mają chłodzenie półpasywne, co w praktyce przy mocno rozbudowanej instalacji HA z wieloma Dodatkami i tak daje absolutną ciszę, bo wentylatory stoją…

Ale umówmy się czas nie stoi w miejscu, wydaje mi się, że sensownym kierunkiem jest sugerowany N5100 ewentualnie N100 (N150 nie jest wystarczająco lepszy by był realną konkurencją dla N100)
https://www.cpubenchmark.net/compare/6304vs5157vs4331vs3573vs2875

Dla mało rozbudowanej instalacji nawet te celeronki J3455 (lub coś do nich podobnego) są wystarczające, ale jak zapragniesz więcej i więcej, to ich wiek da znać o sobie…

A tak z innej beczki jeśli jesteś otwarty na trochę samodzielności - wady i zalety jak innych SBC, plus jest taki, że ten model ma 8GB RAM i istnieje dla niego gotowy obraz HAOS (w wydaniach dla SBC, tu konkretnie jest to haos_odroid-m1s-<ver.ver>.img.xz )

główny minus to konieczność sprowadzenia z Korei (bardzo droga przesyłka i obsługa celna), ale te SBC można kupić i w PL w znanych sklepach z elektroniką dla hobbystów (Botland, Kamami), w moim ulubionym czeskim sklepie
https://rpishop.cz/498837/odroid-m1s-s-8gb-ram-bez-io-headeru/
oraz tam

https://smartbob.pl/pl/serwery/11-home-assistant-orange-pi-4gb-ram-64-mmc.html
(komplet z obudową, tu edycja - podpytałem i ten sprzedawca ma obecnie tylko 2 sztuki w wersji 4GB, więc polecam się dobrze zastanowić czy to warte zachodu, bo RAM z gumy nie jest, a możliwości rozbudowy nie ma)

główna wada to cena
oraz dla niektórych dość skomplikowana metoda instalacji systemu na eMMC (który jest dość mało pojemny 64GB co na start wystarczy, ale gdyby kiedyś miało braknąć, a może przede wszystkim gdybyś chciał zadbać o jego długowieczność, sugeruję rozszerzenie konstrukcji o ssd m.2 nvme)

główny minus - egzotyka, ale ekipa HA/HAOS nie od dzisiaj współpracuje z Hardkernel (producentem Odroidów) - nawet pierwszy wypust Nabu Casa, czyli HA Blue, to był zrebrandowany Odroid N2+