HA Supervised DEV3 - 'journal header limits reached or header out-of-date rotating'

Cześć,

Próbuję bootować HA Supervised z karty SD 128Gb (DEV3). Karta z’flashowana bez problemu. Wykałaczka w audio, póżniej podpinam net i zatrzymuje się na linii:

Update:

Problem pojawia się po podłączeniu ethernetu:

Dest entry in /run/log/journal/38ca838f9fa30d12bb4a012064e875ad/system.journal is older than configured file retention duration (1month), suggesting rotation.
Journal header limits reached or header out-of-date, rotating.

Możliwe, że masz niewłaściwy obraz systemu. Dla DEV3 są na MEGA AIS dwa obrazy dla DEV3 (jeden znacząco większy) wiec prawdopodobnie są różne wersje bramek DEV3. Nie chce mi się czytać wszystkiego od początku ale w tym temacie były opisywane różne przypadki.

Podsumowując, proponuję eksperymenty z:

1. niewłaściwy obraz - próba z innym obrazem Armbiana od AIS
  2. metoda na wykałaczkę nie działa - alternatywa poniżej:
  3. spróbować z inną kartą SD
  4. spróbować z pendrive na różnych portach USB

Bez przeczytania całego tematu z opisem przejścia na Supervisor i wszystkimi w nim postami się nie obędzie.

1. niewłaściwy obraz - próba z innym obrazem Armbiana od AIS
    Dlaczego mam próbować z obrazem niezgodnym z moją wersją bramki?..mimo wszystko spróbowałem i wywala się na samym początku.

2. metoda na wykałaczkę nie działa - alternatywa poniżej:
    Działa bo bootuje z karty SD.

3. spróbować z inną kartą SD
    Dlaczego mam próbować z inną kartą lub pendrive skoro ta działa?

“Bez przeczytania całego tematu z opisem przejścia na Supervisor i wszystkimi w nim postami się nie obędzie.” - nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie

Mimo wszystko sprawdź inną kartę…

Problemy po podłączeniu Ethernetu pośrednio sugerują, że masz obraz niedopasowany do sprzętu.
(jeśli jesteś pewien, że obraz który używasz pasuje, to OK, ale skoro ja jako “nie-posiadacz” bramki AIS wiem o tym, że AIS powstawał na bazie różnych sprzętowo modeli tv-boxów, to Ty to też chyba powinieneś wiedzieć)

Sam powyższy komunikat błędu wiele nie mówi, ale może świadczyć o tym, że jest generowana nieprzeciętnie duża ilość logów.

Co w ogóle pokazuje dmesg? (w odniesieniu do okresu bootowania systemu)

Uruchamiałeś system offline = bez podłączonego Ethernetu? (z dostępem do Internetu)
To by wiele tłumaczyło. Sprzęt bez (podtrzymywanego bateryjnie) RTC wtedy zwykle bootuje 1 stycznia 1970 roku, więc gdy tylko czas zostaje zaktualizowany masz logi starsze niż miesiąc… (jakieś 54 lata :upside_down_face:)

1 polubienie

Przepraszam za milczenie - byłem na urlopie.

Tak, uruchamiałem system offline - podłącznie ethernetu jest w pkt 3. instrukcji.

Twoja diagnoza okazała się słuszna - skasowanie logów pomogło:
journalctl --vacuum-time=TIME