🎉 Home Assistant Supervised na DEV3 i PRO1

Moja DEV3 również z pierwszej partii (opisana w wątku z obudową) - dokładnie ten sam efekt, czyli problem z kartą eth0.

@jolka czekamy na poprawioną wersję dla naszych bramek.

1 polubienie

Podobnie u mnie. Dev3 z tym wolniejszym interfejsem sieciowym. Proszę o sugestie.

Dziękuję i pozdrawiam

Wszystko poszło sprawnie.

System uruchamia się z karty SD jako Home assistant Supervised
A bez karty bramka AIS (wersja Maja u mnie bez Termux)

Też miałem komunikat że brak miejsca ale
w konsoli

pomogło :slight_smile:

Potem zabrałem się za zigbee2mqtt
I jako że mam conbee musiałem w konfiguracji wpisać też

port: /dev/ttyACM0
adapter: deconz

Działa i HA i zigbee2mqtt - w wolnym czasie będę się bawić i przenosić ręcznie konfigurację a w 99% czasu będzie działać bramka AIS DEV3 Maja :slight_smile:

Dużo możliwości, sporo zabawy czeka z przenoszeniem ale skoro ciągle wszytko działa na AIS Maja to jestem spokojny :slight_smile:

Dzięki wszytkim za komentarze we wpisach które bardzo pomogły
@krzychorna we wpisie zigbee2mqtt
Oraz @qumi i @jolka za wpisy odnośnie braku miejsca :slight_smile:

1 polubienie

A ja mam takie pytanie. Czy jest tutaj taka opcja aby dzialal podlaczony glosnik do bramki oraz czy jest opcja podlaczenia kamery ps3 aby jakos wydawać polecenia glosowe jak w Ais? Jezeli tak to jak to ustawić. Ktore pliki w /storage odpowiadaja tylko za dodane integracje?

1 polubienie

@jolka pomocy. Co zrobic aby zewnetrzy glosnik dzialal podlaczony przez wyjscie A/V ?

1 polubienie

Mam pytanie, na Waszym mega upload pojawił się wczoraj nowy plik o nazwie “ais_dev3_100_bookworm_6.1.55_server_2023.10.03.img.gz” który waży ponad dwa razy tyle co poprzedni img. Czy to nowa wersja pod dev3? Pytam ponieważ podczas bootowania z karty od razu na starcie sypie błędami. Na forum nie znalazłem żadnych informacji odnośnie pojawienia się tej wersji.

Dodam że wersja “ais_dev3_lunar_6.1.46_server_2023.08.25.img” bootuje prawidłowo.

mam to samo ale o dziwo z pena poszło lcd nie działa ale zainstalowalo system

To obraz dla DEV3 z kartą 100M (pierwsze egzemplarze). Jest o tym w innym wątku.

Poszukaj dobrze. Wątek z wczoraj (3 X)

W pierwszej kolejności wchodzę w tematy dotyczące sprzętu który posiadam, czyli DEV3 późniejsza generacja dlatego mogłem przeoczyć, chociaż przyznam że zanim napisałem skorzystałem z lupy na forum wpisując frazy np: 6.1.55 albo 2023.10.03 i nie wyszukało nic, dlatego pozwoliłem sobie zapytać.
Korzystając z okazji mam jeszcze jedno pytanie.
Czy wersja zainstalowanego systemu AIS ma znaczenie jeśli chodzi o działanie HA? Moim skromnym zdaniem nie ale wolę dopytać ponieważ moja skrzyneczka przeleżała dosyć długi okres w szufladzie i nie była aktualizowana.

1 polubienie

Żeby zwiększyć pamięć loguję się do konsoli ssh wpisuje wpisuję armbian-tf 2 i wyskakuje ,że
nie znaleziono polecenia ? ktoś coś.

Ok pomyłka we wpisie ,uciekło mi m

@jolka Pomożesz?
U mnie na PRO1 to wygląda tak:

Obraz pobrany stąd i uruchomiony za pomocą spinacza:

1 polubienie

Hej @Stravi :slight_smile:
to znany problem w HA:

obejście jest takie:

1. zaloguj się do bramki na root po ssh
    np. z dodatku Terminal
ssh root@172.17.0.1

hasło: 1234

1. Zrestartuj supervisor
ha supervisor restart

image

i już powinno być OK :slight_smile:

Ok, faktycznie pomogło. Dzięki za wskazówkę!

Problem pojawia się po podłączeniu ethernetu:

Dest entry in /run/log/journal/38ca838f9fa30d12bb4a012064e875ad/system.journal is older than configured file retention duration (1month), suggesting rotation.
Journal header limits reached or header out-of-date, rotating.

1 polubienie