Mam problem z integracją bramki z oczyszczaczem powietrza xiaomi air purifier 2s. Problem dotyczy wyświetlania np. temperatury, wilgotności czy jakości powietrza na kartach. W każdym z tych przypadków na karcie mam taki widok:
Tak z ciekawosci - skad wziales token, oczyszczasz masz podpiety pod region Europa czy Chiny? Widzialem tutoriale jak zintegrowac urzadzenia Xiaomi z HA, ale w przypadku wiekszosci urzadzen Xiaomi (odkurzacz jest jednym z niewielu wyjatkow) aby uzyskac token, nalezy miec prehistoryczna wersje aplikacji Xiaomi Home. Masz jakis inny sposob?
Wyciągałem do Humidifiera dedykowaną zhakowaną aplikacją która wystawia token - wydaje mi się że gdzieś wystawiają coraz to nowsze shakowane appki.
Odkurzacz jeszcze nie zintegrowany - brak czasu.
niestety, apka podlinkowana do tej strony nie dzialala na moim tablecie. Tzn apka sie odpalala ale wykrywane bylo tylko jedno urzadzenie (akurat oczyszczacz, nic wiecej), klikniecie na urzadzenie generowalo blad “unable to load extensions”
Czy może ktoś wstawić przykład całościowego wpisu do configuration.yaml najlepiej z wcięciami bo to co powyżej przedstawił lukasz w sensorach pokazuje błędy natomiast fragment Sebastiana
jest poprawnie zapisywany.
Fajnie wyglada ale jak ze stabilnoscia niestandardowych komponentow? Uzywam ich na czystym HA i jest OK. Probowalem uzywac na AIS i niestety, bramka byla mega niestabilna, skonczylo sie przywroceniem do ustawien fabrycznych. Kolejny raz juz HACSa nie integrowalem i od tego czasu AIS dziala stabilnie.
@ badzio
Bardzo dziękuję za kompletny yaml. Dopiero dziś zrobiłem testy i jako optymista powiem, że są częściowo udane. Gdy wpisuję jednostki zaznaczone niżej na screenie dostaję taki komunikat:
Hmmm, dziwne. U mnie te wpisy w konfigu dzialaja. Pamietam, jak probowalem z " zamiast ', to mialem bledy parsowania.
Wyglada na problemy z kodowaniem znakow. W jaki sposob edytujesz konfigi - uzywasz konsoli wbudowanej w portal AIS, logujesz sie przez klienta ssh czy moze masz podpiete VS?
Ja uzywam VS do edytowania.
Ogólnie używam EmEditora z WinSCP .
Jak wpisałem :
unit_of_measurement: ‘ug/m3’
icon_template: ‘mdi:weather-fog’
to przeszło bez błędów. W pierwszym wierszu zatąpiłem micro literką u a w drugim ikonka pokazała się po zmianie cudzysłowu na apostrof tak, że obaj macie rację.