Integracja z ESPHome

To trzeba wklepać do covers.yaml. Oczywiście w configuration.yaml musi być wpis:

cover: !include covers.yaml

Po restarcie Ais będziesz mia nową encję:

obraz

Moim zdaniem skąd pochodzą encje switch i sensor nie ma znaczenia może być Satel, ESPHome czy jakiś moduł co ma wej. i wyj.

Dobra Panowie, UDAŁO SIĘ!!
A to dla tych co by chcieli tak jak ja, czyli sterowanie bramą za pomocą Sonoff SV i HA! W skrócie należy napisać, że były próby ogarnięcia tematu na Tasmot’a ale niestety spaliły na panewce ponieważ najnowsze oprogramowanie tasmot’a ma niestety jeden BUG? (po restarcie urządzenia przekaźnik zostawał “zasterowany” i otwierała się brama) - tak myślę ale może mi się tylko wydaje. W każdym razie z ESP od samego początku nie było problemu.
A więc tak, instalujemy dodatek ESPHome, uruchamiamy, otwieramy interfejs WEB UI → klikamy na + na zielonym tle (na screenie zaznaczony w prawym dolnym rogu czerwonym prostokątem)

W name wklepujemy co nam się podoba, ja chciałem sterować bramą garażową więc wklepałem brama-garazowa, poniżej nazwa naszej sieci WiFi z którą ma się łączyć tak jak na załączonym obrazku:

i klikamy NEXT. Następny panel wybieramy ESP8266 i znów NEXT, dodaje screnna:

Wyskoczy okienko w którym klikamy CLOSE. Pojawi się box nazwany brama-garazowa, klikamy EDIT i wrzucamy KOD konfiguracyjny:

esphome:
  name: brama-garazowa
  platform: ESP8266
  board: esp01_1m

# Enable logging
logger:

# Enable Home Assistant API
api:

ota:
  password: "To hasło wygeneruje się samo"

wifi:
  ssid: "Nazwa SSID twoje sieci WiFi"
  password: "Twoje hasło wifi"

# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
  ap:
    ssid: "Brama-Garazowa Fallback Hotspot"
    password: "To hasło wygeneruje się samo przy tworzeniu"

captive_portal:
binary_sensor:
  - platform: gpio
    pin:
      number: GPIO14
      mode: INPUT_PULLUP
      inverted: True
    name: "Brama garazowa"
    device_class: garage_door

switch:
  - platform: gpio
    pin: GPIO12
    id: relay
  - platform: template
    icon: "mdi:arrow-up-down-bold-outline"
    name: "Sterowanie brama garazowa"
    turn_on_action:
    - switch.turn_on: relay
    - delay: 500ms
    - switch.turn_off: relay

sensor:
  - platform: wifi_signal
    name: "Sonoff brama garazowa sila sygnalu WiFi"
    update_interval: 60s

W okienku edycji po połączeniu ESP z komputerem na którym mamy zainstalowany AIS/HomeAssistant poprzez przejściówkę USB → UART klikamy Install - Ten wątek w EXTRA skrócie. Jeżeli będą chętni opiszę ten krok bardzo szczegółowo.
A oto zawartość jaką trzeba wklepać do pliku covers.yaml:

- platform: template
  covers:
     brama_garaz:
      friendly_name: "Brama garaż"
      device_class: garage
      open_cover:
        service: switch.turn_on
        entity_id: switch.sterowanie_brama_garazowa
      close_cover:
      stop_cover:
      value_template: "{{is_state('binary_sensor.brama_garazowa', 'on')}}"       
      icon_template: >-
       {% if is_state('cover.brama_garaz', 'open') %}
         mdi:garage-open-variant
       {% else %}
         mdi:garage-variant
       {% endif %}

Wszystko ślicznie działa, na HA mam odpalony integracje HomeKit i utworzony mostek oraz sparowany z aplikacją Dom na swoim iPhonie, gdy brama się otworzy dostaje powiadomienie o otwarciu bramy, gdy się zamknie, informacje o zamknięciu (oczywiście w aplikacji Dom)
Wielkie dzięki dla wszystkich zaangażowanych za pomoc
Pozdrawiam Wszystkich!

3 polubienia

Cezary jakie to komendy bo nie znalazłem info

# Install dashboard dependencies
pip install tornado esptool
esphome dashboard config/

Dobra panowie odgrzewam tego kotleta bo poległem. Wszystkie aktualne filmiki i opisy o zainstalowaniu dodatku są “very easy” a widocznie jestem takim kretynem że męcze się z tym 3 godzinę i dalej nie mogę wystartować…
Możecie mi napisać jak największemu debilowi jak mam zainstalować ten dodatek? Mam wpis api w konfiguracji a pomimo tego cały czas się rzuca… krok po kroku - jak matołowi którym jestem :smile:

@boskikak
Podejrzewam, że próbujesz instalować na bramce AIS w taki sposób jakbyś to robił na natywnym HA z Supervisorem (no bo skąd byłoby tyle filmików które oglądałeś?).

Kluczowym słowem, które użyłeś jest “Dodatek”, a z tego co wiem w AIS nie ma Dodatków.
Więc nie możesz się podpierać prostymi tutorialami ukierunkowanymi na typowego Home Asistant’a.

Jeśli natomiast posiadasz urządzenia ESPHome, to Integracja jest wbudowana w AIS (przynajmniej w te dość współczesne wersje).
Więc sprzęt z firmware ESPHome pozyskany innymi metodami zintegruje się z AIS.

PS Nie mam AIS więc musisz liczyć na pomoc tutejszych bywalców.

No dokładnie. Próbowałem też instalować z konsoli ale chyba też coś nie poszło

Kompilator i częściowo środowisko można zainstalować choćby na komputerze, którego używasz (nie musi być na centralce), natomiast jeśli chodzi o Dashboard, to na Windowsie mi się ten cud nie udał (ale, że jestem użytkownikiem “najzwyklejszych” HA, to IDE instaluję sobie na nich).

Jeśli dysponujesz starym pecetem, który możesz poświęcić na zabawę (ale nie totalnym zabytkiem) to możesz sobie odpalić zwykłego Home Asistant’a choćby przez instalację HAOS-generic [klik].

Na pewno nie ma prostszego sposobu? Jakoś mi się nie uśmiecha ta metoda

Nie wiem do czego się odnosisz, bez najzwyklejszego HA (moim zdaniem jest to absolutnie najprostsze rozwiązanie), możesz zainstalować na dowolnym systemie takiego “golasa” (ale wszyscy, którym to pokazałem i nie byli wyjadaczami IT czy programistami zwykli przeżegnać się nogą :open_mouth: )

Potwierdzam to co napisał @szopen.
Same urządzenia z wgranym ESPHome działają na bramce tak samo jak w zwykłym HomeAssistant.
Jeśli chcesz tworzyć oprogramowanie wsadowe dla modułów ESP, to zakładając, że nie jesteś linuxowo/androidowym guru, nie będzie łatwej możliwości zainstalowania ESPHome na bramce AIS. Metody z internetowych poradników dotyczą dodatków HA, które są pod spodem kontenerami dockera, a takowego nie ma pod Androidem/Termuxem.
Nawet jeśli uda Ci się zaistalować ESPHome jako pakiet Python, to pozostaje kwestia kompilacji i flashowania spod bramki AIS.

Polecam na początek wiersz poleceń w Windows i instrukcę z dokumentacji ESPHome. Sam używam skutecznie ESPHome jako kontener Dockera.

P.S.
Nigdy nie byłem zwolennikiem poradników typu “very easy” z YT. One mogą być tylko traktowane poglądowo. Poszukiwanie Informacji należy zaczynać od oficjalnych stron projektów.

Chciałem zacząć od najprostszej rzeczy czyli od esp8266 + DHT11 .
Czyli na poziomie windowsa muszę go zaprogramować i później próbować go zintegrować z AIS?

Metod jest kilka. Jedną z nich wsazał też
@szopen.
Nie wiemy czym dysponujesz i jakie masz umiejętności, więc ciężko wskazywać jedyną słuszną drogę. Lecz skoro bierzesz się za konsolę na bramce AIS, to wiesz co robisz.

Nie jesteś skazany na ESPHome, możesz użyć Tasmota.

Mam dev3. A z tym żeby poświęcić kompa o czym pisał @szopen? Mam lapka na windowsie na którym wszystko robię na bramce ale nie za bardzo rozumiem co miało by oznaczyć to poświęcenie sprzętu. A z Tasmota będzie łatwiej czy takie samo grzebanie? Chciałem sobie zrobić docelowo wagę do ważenia butli z gazem ale już zaczynam żałować że znowu wystartowałem z tematem nie mając zielonego pojęcia co z czym się je…

Jeśli z nie masz doświadczenia z plikami YAML, to na początek Tasmota będzie łatwiejsza pod względem tworzenia oprogramowania. W Tasmota masz gotowy plik dla wszystkiego, konfigurację, pod np czujnik, robisz już z web UI na działającym, zflaszowanym wcześniej, urządzeniu z modułem ESP. Samo flaszowanie możesz wykonać z przeglądarki (koniecznie na bazie Chromium) wybierając plik do wgrania z listy gotowych.

https://tasmota.github.io/install/

Dotychczas tworzę tylko yaml :slight_smile: wieczorem przyatakuje znowu temat ale nie mam zbyt dużo cierpliwości więc nie wiem czy czujniki nie pójdą na sprzedaż jak mi nie wyjdzie :sweat_smile:

Poświęcenie sprzętu = Poświęcenie sprzętu, czyli w całości przeznaczasz go na HA.
Laptopa, w którym oglądasz interfejs bramki AIS nie możesz na to poświęcić, bo nie możesz zostać bez laptopa, na którym zapewne robisz inne rzeczy.

To co miałem na myśli to instalacja tylko i wyłącznie HA na jakimś pececie (w postaci absolutnie najprostszego w instalacji HAOS-generic dlatego trzeba cały komputer na to poświęcić, wątek który podlinkowałem rozpatruje dziesiątki indywidualnych przypadków, wynikłych głównie z tego co robią użytkownicy - wybierają np. zabytki klasy zerowej lub nadmiernie kombinują z czymś spoza tutoriala, ale na standardowym pececie to kilka minut roboty + kilkanaście oczekiwania).
Jeśli nie dysponujesz sprzętem, to nie ma o czym mówić - moim zdaniem minimalny wydatek na sensowny sprzęt to 400-500zł.

A jakbym zainstalował na tym lapku Pythona 3 i dalej postępował z dokumentacją: Installing ESPHome Manually — ESPHome?

To tak zrób, przecież to działa, są tu nawet użytkownicy tego rozwiązania.

Chciałeś łatwo, prosto i przyjemnie, sam właśnie jestem zwolennikiem takich łatwych i przyjemnych rozwiązań :open_mouth: - stąd propozycja HAOS-generic.

Dziś większość uważa, że “2GB RAMu każdemu wystarczy” (parafraza z Billa G. tylko tam była mowa o 640kB :smiley: ), ale wszystko wskazuje, że tak wiecznie nie będzie, a prosty pecet (nawet jeśli to platforma mini-PC) daje się rozbudować przynajmniej w podstawowym stopniu - będziesz miał więc sprzęt na przesiadkę z AIS na HA.

1 polubienie

Jestem już kroczek do przodu ale chyba zrobiłem wtope z zakupem. Kupiłem ESP 8266 z nodeMCU V3 a nie ma tu takiej platformy… Na V2 będzie działać czy płytka do wymiany?