Integracja z ESPHome

Czyli moja konfiguracja jest ok i tak to powinno wyglądać?

Wi-Fi masz niezbędne dla komunikowania ESP ze światem (chyba, że masz płytkę z Ethernetem po kablu). Konfiguracja MQTT w ESPHome jest jako dodatkowa opcja. Dane w protokole MQTT płyną przez sieć Wi-Fi, równolegle mogą być wysyłane dane po API dla HA i taki rodzaj komunikacji jest standardem w ESPHome. Wszystko jest opisane w dokumentacji:

1 polubienie

Dzięki już wszystko rozumiem :saluting_face:

Witam
Głowię się z jednym tematem.

Mam sonoff 4CH pro r2 z ESPHome, na qnap mam doker i esphome z dashboard aby kompilować pliki BIN i ładować je do urządzeń. Następnie w AIS takie urządzenie mi wykrywa i dodaje.

Chciałbym dodać DS18B20 i podłaczyłem go pod GPIO1 (czyli TX) a pod GPIO3 mam inny sensor (czyli RX).

Żeby dodać

sensor:
  - platform: dallas
    address: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    name: "Irrigation Temperature"

muszę wejść w logi tego urządzenia i sprawdzić jego address.

Czy jest jakiś sposób, aby zobaczyć logi po wifi danego urządzenia z ESPHome ?

Tak, dołóż webserwer urządzenia

1 polubienie

Witam.
Potrzebuje zainstalować pipsolar czyli dodatek esphome.
Próbuje go zainstalować ale kompletnie nie wiem jak przejść ten etap.
Adres bramki nie pasuje.
Na żadnym poradniku nie ma takiego ekranu…
Co robić ?

Nie wiem co to ten pipsolar ale te okno znan. Podaje się w nim adres IP urządzenia z wgranym ESPHome.

A skąd pobrać plik bin ?

Pip solar służy do obsługi falowników po rs485.

A daj jakieś linki do projektu, to pewnie będzie wszystko opisane.

Tu jest opis. Ale nie ma pliku bin.
Jest tylko opis konfiguracji.

Plik bin w ESPHome kompilujesz sam. Piszesz konfigurację w YAML i kompilujesz plik. Nie ma gotowych do pobrania. Konfiguracja YAML podzielona jest na części, każda odpowiada za jakąś funkcjonalność. Połączenie z Twoją siecią Wi-Fi czy obsługę danego urządzenia podłączonego do GPIO konfigurujesz samodzielnie, wiedząć co z czym łączysz i czego potrzebujesz. Wszystko w tym pliku YAML. Również to jak encje, które powsraną w ten sposób w HA czy automatyzacje, mogące działać wewnątrz ESP.

A jest strona na której mogę to zrobić a potem wgrać to do esp8266 tak aby wykrylo to ais ?

Jest kilka możliwości zainstalowania platformy ESPHome. Najpopularniejsza to użycie dodatku Addon do HA z Supervisor, czyli tak naprawdę zainstalowanie kontenera docker. Platforma kompilacji ESPHome dostępne jest również jako obraz kontenera docker jak i program wykonawczy python instalowany z pip (opisywane już na tym forum).
Samo wgranie pliku bin można wykonać z różnych narzędzi, w tym webowych. Te informacje są ogólnodostępne w dokumentacji ESPHome.

Nie widzę możliwości instalacji tego dodatku na bramce.
Rozumiem że muszę go mieć by wygenerować plik bin.
Ok czyli szukam po dokumentacji i zaczynam się uczyć :slightly_smiling_face:

Zainstaluj sobie na dowolnym komputerze (Win/Lin/Mac) wg: Installing ESPHome Manually — ESPHome
Potem tworzysz konfigurację w YAML i kompilujesz pod siebie bin.

Nie musisz, Addn to tylko jedna z możliwości. Możesz to zrobić na dowolnym komputerze. Ja obecnie używam jako kontener dockera na Synology NAS. Sam zaczynałem z Windows i wiersza poleceń w nim.

Jak zawsze pod górkę.
I teraz szukanie co nie pasuje…

Urządzenie już mam.
Tylko teraz chciałbym zrobić edycję w yaml aby wprowadzić pipsolar.
Nawet w ais je widać i jest dodane.

Jest webowy instalator ale teraz potrzebuje narzędzi do edycji.

Nie ma takiej możliwości skoro nie kompilowałeś sam wsadu do ESP. Nie słyszałem przynajmniej o takiej.

To nie jest instalator, tylko web serwer. Z niego nie wykonasz zmian konfiguracji, a tym bardziej nowej kompilacji pliku bin. Co najwyżej wgrasz już go posiadając po OTA.

P.S.
Kolejny raz zaczynamy od końca, nie opisując jakie masz urządzenie, jaki stan swojej wiedzy o nim i nie określając co chcesz osiągnąć, szarpiemy się kręcąc wokół dokumentacji ESPHome. Nie wiem dlaczego ktoś oczekuje czegoś od innych dając od siebie prawie nic.

Napisałem że szukam w dokumentacji. :slightly_smiling_face:
Na bramce nie instaluje dodatku bo widziałem wcześniejsze wpisy że nie wspiera tego ais.
Mam esp8266 i komputer z Windows.
Przeglądając dokumentację znalazłem ten instalator do esphome.

Użyłem go zgodnie z instrukcją i wykryło mi urządzenie w Ais.
Teraz potrzebuje narzędzia którym wgram konfigurację.
Zmodyfikowany plik yaml nie wchodzi gdy dodam go w ota update.
Korzystałem z tego poradnika ale on mówi o esphome dashbord którego nie mogę zainstalować przes błąd w phyton który nie wiem jak usunąć.

Poradnik pipsolar