YAML’a się nie wgrywa w nim jest konfiguracja binarki która jest przeznaczona dla urządzenia.
Polecenie: ‘pip3 install wheel’ i dalsze wykonuj w konsoli systemu operacyjnego nie w konsoli Pythona (>>>).
@Kraszewsky
Niestety nie zrozumiałeś idei.
Ten “webinstalator” służy do wgrania już skompilowanego obrazu firmware, ale dodatkowo ma możliwość zainicjalizowania płytki ESP “pustym” firmware ESPHome (to takie ułatwienie dla posiadaczy IDE ESPHome w postaci np. Dodatku do HA, bo umożliwia tworzenie firmware od tyłka strony - w procesie Adopcji importujesz bazowego YAMLa z tego prekompilowanego “pustego” firmware do Dashboardu ESPHome = IDE ESPHome), ale musisz mieć IDE ESPHome, by gdzieś kompilować własne firmware.
Najprostsza droga (jeśli nie ogarniasz instalacji ręcznej) to… instalacja HA jako HAOS-generic (możesz do tego użyć jakiegoś szrotowego i starego ale nie antycznego komputera x64) i tam instalacja IDE w postaci Dodatku.
Czyli jedyne wyjście to zainstalowanie na osobnym sprzęcie HA OS gdzie zainstaluje esphome dashbord i tam skompiluje plik a potem wgram go do modułu ?
A gdy będzie gotowy to Ais go zobaczy i wtedy można go dodać.
Nie jedyne, ale skoro inne metody Ci nie odpowiadają…
Z tego co widziałem na tutejszym forum, chyba nie jest możliwa instalacja IDE na centralce AIS.
Tak, sam kiedyś dla kogoś (ówczesnego użytkownika AIS) kompilowałem jakiś dość nietypowy wsad na bazie ESPHome i oczywiście działał, bo AIS ma Integrację z ESPHome (w końcu AIS jest na bazie zwykłego HA core).
Dużo lektury i mam pipsolar.
Problem w tym że nie widzi danych z falownika.
Dane są pobierane przez konwerter rs485 na ttl.
Spięte zgodnie z poradnikami które wrzuciłem wcześniej.
Logi z pipsolar
Wygląda jakby nie mógł się połączyć.
Dobrze to rozumiem.
[20:57:37][W][component:204]: Component esphome.coroutine took a long time for an operation (0.06 s).
[20:57:38][W][component:205]: Components should block for at most 20-30ms.
[20:57:42][D][pipsolar:755]: timeout command to poll: QPIGS
[20:57:42][D][pipsolar:836]: Sending polling command : QMOD with length 4
[20:57:42][W][component:204]: Component esphome.coroutine took a long time for an operation (0.06 s).
[20:57:43][W][component:205]: Components should block for at most 20-30ms.
[20:57:47][D][pipsolar:755]: timeout command to poll: QMOD
[20:57:47][D][pipsolar:836]: Sending polling command : QPIGS with length 5
[20:57:47][W][component:204]: Component esphome.coroutine took a long time for an operation (0.07 s).
[20:57:48][W][component:205]: Components should block for at most 20-30ms.