Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie możliwości integracji odkurzacza VIOMI SE i systemu ogrzewania podłogowego, którym steruje WiFi controler OWD5-1999-EAP1. Czy można te uządzenia połączyć naszą Jolą ?
Widziałeś to?
Witaj @sdsi
Dzięki za podpowiedź. Ale nie chcę instalować na swojej bramce HACS ponieważ już miałem kiedyś zainstalowane i było bardzo dużo problemów. Może kiedyś @jolka doda taką integrację. A jeśli chodzi o ten sterownik WiFi controler OWD5-1999-EAP1, to jest jakaś szansa ?
Nie musisz instalować HACS żeby dodać custom integracje.
Tak jak pisze @Stravi - nie trzeba instalować HACS żeby korzystać z custom integration, każdy dodatek można zainstalowac przez HACS (Using HACS (recommended)) jak i manualnie (Manual), wszystko jest zawsze opisane w dokumentacji dodatku, np.
Witaj kolego,
Dzisiaj się tą integracją pobawiłem (z tego linku >>>) i nie widzę żadnych problemów. Możesz śmiało instalować manualnie.
Dodatkowo - tutaj masz przepis na odkurzanie wybranych stref - dodajesz do scripts.yaml (można to zrobić także poprzez interfejs webowy w AIS) coś takiego:
viomise_zone_strefa1:
alias: ViomiSE Zone Strefa1
sequence:
- service: vacuum.send_command
target:
entity_id: vacuum.viomi_se
data:
command: set_mode_withroom
params:
- 0
- 1
- 1
- 10
mode: single
Ta 10 przy końcu to nr strefy (musisz sprawdzić eksperymentalnie jaki to numer). Jeżeli chcesz kilka stref (np 10 i 14) to dajesz tak:
params:
- 0
- 1
- 2
- 10
- 14
Strefa1 możesz zamienić na swoją nazwę (np. Kuchnia)
Powodzenia.
A przy okazji mam pytenie do @3.14 - Piotrze, czy można jakoś wydobyć numery czy identyfikatory tych stref? Gdzie i w jakiej postaci Viomi to przechowuje?
Dzięki i pozdrowienia
Numery się ponoć da w ten sposób:
miiocli vacuum --ip <ip odkurzacza> --token <token> get_room_mapping
Nie próbowałem, bo nie miałem potrzeby
Dla innych odkurzaczy Xiaomi (Roborocki) można numery wyciągnąć moim extractorem do mapy, ale Viomi jest z czarnej listy
Bardzo dziękuję za odpowiedź oraz informacje.
Komenda zwraca mi coś takiego (ip i token prawidłowy)
Traceback (most recent call last):
File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/bin/miiocli", line 8, in <module>
sys.exit(create_cli())
File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/miio/cli.py", line 45, in
create_cli
return cli(auto_envvar_prefix="MIIO")
File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/miio/click_common.py", line
59, in __call__
return self.main(*args, **kwargs)
File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/click/core.py", line 782, in
main
rv = self.invoke(ctx)
File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/click/core.py", line 1259, in
invoke
return _process_result(sub_ctx.command.invoke(sub_ctx))
File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/click/core.py", line 1256, in
invoke
Command.invoke(self, ctx)
File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/click/core.py", line 1066, in
invoke
return ctx.invoke(self.callback, **ctx.params)
File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/click/core.py", line 610, in
invoke
return callback(*args, **kwargs)
File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/click/decorators.py", line 21,
in new_func
return f(get_current_context(), *args, **kwargs)
File "/data/data/pl.sviete.dom/files/usr/lib/python3.9/site-packages/miio/vacuum.py", line 757, in
callback
with open(id_file, "r") as f, contextlib.suppress(
FileNotFoundError: [Errno 2] No such file or directory:
'/data/data/pl.sviete.dom/files/home/.cache/python-miio/python-mirobo.seq'
W ogóle nie ma katalogu .cache katalogu python-miio a chyba powinen być, skoro odkurzacz działa Można temu zaradzić?
Na bramce nie próbowałem, może potem mi się uda spróbować. Możesz to też zrobić z dowolnego innego urządzenia w sieci.
Poprawiłem teraz komendę, bo zobaczyłem, że się źle wyświetlała
Dzięki za sugestię. Zapuściłem komendę na RPi (na AIS nie działa) - po doinstalowaniu pip3 install --user python-miio
Efekt taki:
info:
Model: viomi.vacuum.v19
Hardware version: Linux
Firmware version: 4.0.9_0012
get_room_mapping
Running command get_room_mapping
Error: {'code': -9999, 'message': 'user ack timeout'}
No i nie wiem… mirobo discover --handshake 1 wykryło co trzeba.
Może ten model nie wspiera tej komendy… Tu masz rozpiskę komend, możesz się pobawić: GitHub - marcelrv/XiaomiRobotVacuumProtocol: Attempt to describe the Xiaomi Robot Vacuum Protocol
No pewnie tak właśnie jest.
Raz jeszcze dziękuję za pomoc oraz materiały.
Pozdrowienia
Minął ponad miesiąc od momentu dołączenia Piotra Machowskiego do zespołu AIS w związku z tym pytanie, kiedy mogą pojawić się istniejące jego integracje HA adaptowane pod bramkę AIS wraz z GUI. Konkretnie chodzi mi o Looko2 , Hydro-IMGW i Antistorm. Była nawet ankieta w tej sprawie. Wiem, że można je pobrać z github-a ale jako wget z czym był mały kłopot.