Podpowiedzcie proszę jak się dodaje taką niestandardową integrację do AiS?
Jak wolisz bez konsoli to zrób dostęp przez ftp i utwórz w ścieżce: /data/data/pl.sviete.dom/files/home/AIS folder custom_components,
następnie w niego wrzuć folder zadnego_ale z tego linku co podałeś.
Restart bramki i gotowe.
Z bramką łączę się przez Winscp. To co pisałeś już zrobiłem wcześniej.
Po twoim poście i przeczytaniu dokumentacji Bramka: Własny komponent w Asystencie domowym
Dodałem jeszcze wpis do configurations.yaml “zadnego_ale:”
Ale po restarcie bramki nadal nie widzę integracji.
Widzę jedną różnicę względem dokumentacji dodawania integracji.
Jest tam opisane żeby dodać w custom_components/zadnego_ale plik init.py. W integracji Bienia jest już podobny “init.py” i teraz nie wiem czy dodać taki ale bez podkreślników, zmienić mu nazwę edytować o wpisy z instrukcji? Poradźcie jak żyć
Chyba bez instalacji HACS nie pójdzie, jest tam jako niestandardowe repozytorium.
To nie jest już potrzebne bo teraz w HA dodatki z custom_components dodaje się z GUI (takie da wymagania) po skopiowaniu katalogu zadnego_ale do custom_components należy wykonać restart HA, potem zgodnie z dokumentacją dodatku:
To add this to the Home Assistant go to Configuration >> Integrations >> Add integration >> Żadnego Ale
Sprawdzone przed chwilą, działa na HA.
Dzięki wszystkim za pomoc. Tak sobie to też wyobrażałem. Z nieznanych mi powodów po pierwszym restarcie bramki nie było widać integracji. macek upewniłeś mnie że dobrze kombinuję więc zrestartowałem ponownie bramkę i jest już dostępna.
Uściślając dla chętnych:
- kopiojemy katalog
zadnego_ale
do katalogucustom_components
- w konsoli bramki komenda
pm2 restart ais
- dodajemy integrację przez GUI wybierając z listy i gotowe
No i dopadł mnie kolejny problem.
Robię wszystko zgodnie z Waszymi instrukcjami i do momentu gdy chcę dodać ww integracje przez GUI jest ok, jednak podczas jej instalowania dostaję komunikat: Błąd: nie można wczytać interfejsu konfiguracji.
Ktoś podpowie, co tym razem robię źle?
- Katalog skopiowany?
- Restart AIS wykonany?
Tak, integracja pojawia się w GUI więc wydaje się ok. Błąd pojawia się podczas jej instalowania. Może brakuje mi jakiegoś pliku?
Ja ma taki komunikat przy próbie ręcznej instalacji integracji z Opensprinkler. Najpierw długo “proszę czekać trwa instalowanie integracji…” a następnie “Błąd: nie można wczytać interfejsu konfiguracji.”
Kolega instalował tą integrację na czystym HA i nie miał żadnych problemów więc może to jakiś problem z AiS? Niestety w logach nic nie widać.
DEV 1
AIS HA 2021.4.7
Android 2.8.6
Linux 21.04.08
U mnie dokładnie to samo.
Bramką dev3, wersja Franek, najbardziej aktualna.
Sprawdźcie proszę czy instaluję Wam się integracja Kalendarz od Google. U mnie na Franku bez powodzenia, na Ewie bez problemu. Może jakieś chwilowe problemy.
Powodzenia
Dzisiaj instalowałem kalendarz. Działa bez zarzutu.
Niestety nadal problem. Przy instalacji brakujących pakietów otrzymuję następujący błąd:
A instalacją integracji nadal trwa bez końca.