Hej @macek - wiem, że jeszcze nie zamknąłeś etapu planowania i chciałem Ci trochę namieszać. Szedłem podobną drogą przemyśleń co Twoja na etapie budowy domu (2016r).
Postanowiłem podzielić się swym doświadczeniem z perspektywy czasu. Pewnie i komuś innemu poszerzy to perspektywę o ten Polski produkt - Exta Life.
W tamtym czasie poszedłem trochę na żywioł montując coś zupełnie nowego na rynku i na dodatek działającego na RF 868MHz. Po pierwszym roku użytkowania nie byłem zachwycony pracą kontrolera i aplikacji od Zamel’a. Ale wszystko się zmieniło za sprawą jednego człowieka - @dgtal1 (dzięki jeszcze raz i przy każdej okazji)
Jeśli nie straszna Ci radiówka to przemyśl rozwiązanie jakie ja mam u siebie z Exta Life Zamela.
Jest to typowa instalacja elektryczna z N w głębokich oraz kieszeniowych puszkach. Może działać bez HA i co ważniejsze bez radiówki ExtaLIfe czyli jak typowa instalacja domowa. Odbiorniki i nadajniki można parować wzajemnie wraz z przypisanymi sobie funkcjami (np. czasowe). Odbiorniki pracują ze zwykłymi łącznikami bistabilnymi oraz przyciskami. Nie ma znaczenia, bo jest to konfigurowalne i działa. Do spięcia tej radiówki jest kontroler podłączany do LAN ale nie konieczny jako tako. Lecz gdy się go już zakupi to dzięki koledze @dgtal1, który napisał pełną integrację z HA, na dodatek tak dobrą, że jego FORUM prawie zamarło . Zespół AIS dodał integrację do listy dostępnych w Asystencie Domowym. Tym samym przeniosłem równolegle całe sterowanie do HA. Wszystko działa niezależnie od siebie. Jeśli nie działa HA, sterowanie może przejąć kontroler EFC-01 i zawsze możesz sterować z aplikacji Zamela, jeśli i on zawiedzie pozostają fizyczne łączniki, które działają niezależnie. Sparowane, zgrupowane urządzenia pozwalają sterować zgodnie z zapisami w swojej nieulotnej pamięci. Uniknąłem i tak skomplikowanego kablowania w mojej parterówce i mnóstwa przekaźników w rozdzielni, która musi je pomieścić i zasilić. System nawet po latach jest wciąż w pełni elastyczny. Mogę dokładać i zmieniać konfigurację.
Sprzęt pod kątem wykonania elektroniki, bez zarzutu. Od długiego czasu działa wyśmienicie z HA. Z zasięgiem nie ma problemów. Pomimo, że urządzenia nie przedłużają sygnału. Paleta rządzeń obecnie prawie kompletna i dochodzą kolejne. Jest parę naprawdę ciekawych rozwiązań, np unikalny nadajnik bateryjny do puszkowy RNP-22, niespotykane CZUJNIKI. Zasilanie bateryjne czasem pracy nie odstaje od konkurencji (2 lata spokojnie osiągalne). Cena może i trochę przestaje być konkurencyjna w starciu z chińskimi produktami pod Zigbee ale pozostaje rynkowa. Jak czytam o problemach użytkowników Z2M na CC2531, to cieszę się ze stabilnej prazy Exty.
Wada - jest praktycznie jedna i dość upierdliwa w implementacji automatyzacji z HA.
Mianowicie fakt przyciśnięcia klawisza nadajnika nie jest publikowany w API kontrolera/bramki Zamel’a. Innymi słowy, fakt wysłania sygnału radiowego z nadajnika nie jest widoczny w HA. Nie możemy nakłonić producenta do zmiany tego i pomimo zapewnień, że zależy im na integrowaniu z innymi systemami, fakty temu zaprzeczają. Co jeszcze bardziej niezrozumiałe, taka możliwość działania nadajników była na początku wprowadzenia systemu do sprzedaży.
Masz rację, też już to zauważam planując wszystko. Przyjrze się rozwiazaniu a planowałem, że jeżeli mi nie wyjdzie to pójdę w Zigbee i w przypadku awarii, sterowanie będzie tylko z przycisków dzwonkowych.
Zamiast prowadzić przewody do przekaźnika, który i tak musisz kupić, możesz jego funkcję spokojnie zastąpi ROP-22 w puszce. Wejścia IN mogą sterować nie tylko tym odbiornikiem w którym się znajdują ale np grupą przypisanych odbiorników, a raczej poszczególnym kanałem dowolnego odbiornika. Integracja ma ustawiany czas odpytywania kontrolera EFC-01o stan odbiorników ExtyLife.
Są urządzenia na szynę TH do rozdzielnicy.
Odbiornik ROM-24 - czterokanałowy może zastąpić Ci cztery przekaźniki. Do dyspozycji 6 trybów pracy, w tym bistabilny. Konfigurowalne zachowanie po zaniku napięcia, współpraca z dowolnym typem łącznika.
Przy każdym z produktów masz link do instrukcji. W nich są zawsze tabele ze specyfikacją. Znajduje się tam informacja o poborze energii w standby i pracy. Dla ROM-24 jest to odpowiednio 0,65W i 2,2W max.
W sterownikach rolet SRP-22 konfigurujesz czasy dla otwarcia i zamknięcia rolety, dzięki temu można otwierać je np. do połowy czy celowo nie domykać/uchylać.
Gdyby kogoś naszła ochota na dobroczynność to informuję, że założyłem konto na buycoffee.to
A co do samej integracji to mam pomysł na mały, ale pewnie przydatny dla niektórych feature (szczególnie odkąd Zamel odpalił powiadomeinia push i cloud, które zjadają pulę dostępnych połączeń do kontrolera i redukują ją do 1 połączenia, tego które zajmuje integracja z HA).
Nowy feature to 2 usługi integracji Exta Life: extalife.stop oraz extalife.start . Pierwsza rozłączy HA z kontrolerem i encje ExtaLife staną się wtedy niedostępne, a druga wznowi połączenie.
Dzięki nim awaryjne połączenie do kontrolera z aplikacji Exta Life będzie można zrobić bez konieczności zatrzymywania całego HA. Będzie to także przydatne podczas aktualizowania kontrolera, który jest wrażliwy na połączenia w trakcie aktualizacji. Postaram się to dodać w ciągu 1-2 miesięcy.
Integracja obsługuje wszystko co ExtaLife ma w ofercie.
ALE:
Sysyem ma wadę - “dwukierunkowość” systemu tylko z nazwy. Kolega musi mieć świadomość, że stan urządzeń po zadziałaniu np. nadajnika ExtaLife nie jest raportowana w systemie przez kontroler od razu. Wszystko to opisane jest na forum kolegi @dgtal1.
Obsługuje chyba wszystko co kontroler EFC-01 wystawia na świat. A przynajmniej nie wiem o żadnych nowych urządzeniach, których nie ma na obsługiwanej liście. Wiele z nich zintegrowałem trochę w ciemno, nie posiadając ich i działają dzięki ludziom podającym fragmenty komunikacji kontrolera z aplikacją. Lista obsługiwanych urządzeń dostępna jest na github integracji: https://github.com/dgtal1/extalife_custom_component
A co do dwukierunkowości - to faktycznie jest tak jak kolega @Cezary.K pisze. Jest ona dość specyficzna. Dla kogoś nieogarniętego i niezaznajomionego z technologią może na początku nie być to jakaś specjalna wada, ale tą wadę widać zdecydowanie wyraźniej po zintegrowaniu z HA, gdzie widzimy jak inne urządzenia raportują natychmiastowo same zmianę stanu, a urządzenia Exta Life nie. Generalnie kontroler sam nie informuje użytkownika o zmianie stanu urządzeń. To użytkownik sygnalizuje w jakimś momencie, że chce zobaczyć aktualne stany. Integracja umożliwia obejście tego problemu poprzez autmatyczne, cykliczne odpytywanie kontrolera o aktualne stany co kilka minut. Domyślnie co 5 minut co znaczy że zmianę stanu zauważymy w HA z opóźnieniem 0-5 minut. Jest to opcja konfigurowalna i można to sobie ustawić na mniejszą wartość (minimalnie minuta), ale nie zalecam tego, bo przy dużej instalacji możne to powodować problemy z zasięgiem gdyż kontroler przy odpytywaniu zajmuje kanał radiowy i np sygnały z czujników Exta Life nadających w tym samym czasie nie dotrą do kontrolera (nie musi tak być, ale prawdopodobieństwo wzrasta gdy odpytujemy urzadzenia często). Tutaj kilka słów o tym: Brak aktualizacji stanu.
Akurat ostatnio ktoś o to pytał.
Ja bym domu na Exta Life nie robił (u siebie mam salon, który był poligonem doświadczalnym i uświadomił mi, że tyle ile mam wystarczy i kolejne klocki to mieszanka Z-Wave oraz różnych WiFi typu Sonoff i Shelly). Ewentualnie domek letniskowy, chyba że komuś nie zależy na sterowaniu przez aplikację albo działaniu automatyki w czasie rzeczywistym. Elektrycznie to dość dobry system, ale software’owo kicha. Zastanowiłbym się zamiast tego nad suplą działającą na WiFi, do której Zamel ma też całkiem sporo urządzeń w ofercie.
Tak, widziałem. Dzięki wielkie kolego! Ty też masz swój wkład w rozwój tej integracji. Trzeba przyznać, że takie małe rzeczy jednak motywują do działania Zdrówko!
@jolka@Celina czy wy jako wydawca Asystenta w AIS także prowadzicie statystyki użycia poszczególnych integracji w bramkach AIS? Chodzi mi o coś takiego, co jest w HA: Home Assistant Analytics
Fajnie byłoby wiedzieć ile osób używa integracji Exta Life i jak bardzo to jest popularny system. Wiadomo, że prawdziwy aktor zagra nawet dla 1 widza ale jestem ciekawy jak Exta Life wypada w liczbach i ilu nas użytkowników tego systemu jest w kontekście HA / AIS. W doku HA niby jest wzmianka, że customowe integracje są także liczone, ale nie widzę jednak tam integracji Exta Life.
EDIT (nie mogłem wyslać kolejnego posta bez odpowiedzi - ograniczenie forum):
Na discord HA zapytałem o tą kwestię, ponieważ na tej oficjalnej stronie HA nie widać integracji Exta Life. Doku HA jest mylące, bo można pomyśleć że skoro customowe integracje także są brane pod uwagę w statystykach, to powinny także być na liście. Ale jak się okazuje - nie są wyświetlane mimo, że są w statystykach.