Integracje Exta Life

Hej @macek - wiem, że jeszcze nie zamknąłeś etapu planowania i chciałem Ci trochę namieszać. Szedłem podobną drogą przemyśleń co Twoja na etapie budowy domu (2016r).
Postanowiłem podzielić się swym doświadczeniem z perspektywy czasu. Pewnie i komuś innemu poszerzy to perspektywę o ten Polski produkt - Exta Life.
W tamtym czasie poszedłem trochę na żywioł montując coś zupełnie nowego na rynku i na dodatek działającego na RF 868MHz. Po pierwszym roku użytkowania nie byłem zachwycony pracą kontrolera i aplikacji od Zamel’a. Ale wszystko się zmieniło za sprawą jednego człowieka - @dgtal1 (dzięki jeszcze raz :wave: i przy każdej okazji)

Jeśli nie straszna Ci radiówka to przemyśl rozwiązanie jakie ja mam u siebie z Exta Life Zamela.
Jest to typowa instalacja elektryczna z N w głębokich oraz kieszeniowych puszkach. Może działać bez HA i co ważniejsze bez radiówki ExtaLIfe czyli jak typowa instalacja domowa. Odbiorniki i nadajniki można parować wzajemnie wraz z przypisanymi sobie funkcjami (np. czasowe). Odbiorniki pracują ze zwykłymi łącznikami bistabilnymi oraz przyciskami. Nie ma znaczenia, bo jest to konfigurowalne i działa. Do spięcia tej radiówki jest kontroler podłączany do LAN ale nie konieczny jako tako. Lecz gdy się go już zakupi to dzięki koledze @dgtal1, który napisał pełną integrację z HA, na dodatek tak dobrą, że jego FORUM prawie zamarło :disappointed_relieved:. Zespół AIS dodał integrację do listy dostępnych w Asystencie Domowym. Tym samym przeniosłem równolegle całe sterowanie do HA. Wszystko działa niezależnie od siebie. Jeśli nie działa HA, sterowanie może przejąć kontroler EFC-01 i zawsze możesz sterować z aplikacji Zamela, jeśli i on zawiedzie pozostają fizyczne łączniki, które działają niezależnie. Sparowane, zgrupowane urządzenia pozwalają sterować zgodnie z zapisami w swojej nieulotnej pamięci. Uniknąłem i tak skomplikowanego kablowania w mojej parterówce i mnóstwa przekaźników w rozdzielni, która musi je pomieścić i zasilić. System nawet po latach jest wciąż w pełni elastyczny. Mogę dokładać i zmieniać konfigurację.
Sprzęt pod kątem wykonania elektroniki, bez zarzutu. Od długiego czasu działa wyśmienicie z HA. Z zasięgiem nie ma problemów. Pomimo, że urządzenia nie przedłużają sygnału. Paleta rządzeń obecnie prawie kompletna i dochodzą kolejne. Jest parę naprawdę ciekawych rozwiązań, np unikalny nadajnik bateryjny do puszkowy RNP-22, niespotykane CZUJNIKI. Zasilanie bateryjne czasem pracy nie odstaje od konkurencji (2 lata spokojnie osiągalne). Cena może i trochę przestaje być konkurencyjna w starciu z chińskimi produktami pod Zigbee ale pozostaje rynkowa. Jak czytam o problemach użytkowników Z2M na CC2531, to cieszę się ze stabilnej prazy Exty.

Wada - jest praktycznie jedna i dość upierdliwa w implementacji automatyzacji z HA.
Mianowicie fakt przyciśnięcia klawisza nadajnika nie jest publikowany w API kontrolera/bramki Zamel’a. Innymi słowy, fakt wysłania sygnału radiowego z nadajnika nie jest widoczny w HA. Nie możemy nakłonić producenta do zmiany tego i pomimo zapewnień, że zależy im na integrowaniu z innymi systemami, fakty temu zaprzeczają. Co jeszcze bardziej niezrozumiałe, taka możliwość działania nadajników była na początku wprowadzenia systemu do sprzedaży.

1 polubienie

Mam, używam, nie mam problemów, trochę dziwne :grinning:.

Masz rację, też już to zauważam planując wszystko. Przyjrze się rozwiazaniu a planowałem, że jeżeli mi nie wyjdzie to pójdę w Zigbee i w przypadku awarii, sterowanie będzie tylko z przycisków dzwonkowych.

Większość moich urządzeń to odbiornik ROP22 oraz roletowe SRP-22

Zamiast prowadzić przewody do przekaźnika, który i tak musisz kupić, możesz jego funkcję spokojnie zastąpi ROP-22 w puszce. Wejścia IN mogą sterować nie tylko tym odbiornikiem w którym się znajdują ale np grupą przypisanych odbiorników, a raczej poszczególnym kanałem dowolnego odbiornika. Integracja ma ustawiany czas odpytywania kontrolera EFC-01o stan odbiorników ExtyLife.
Są urządzenia na szynę TH do rozdzielnicy.
Odbiornik ROM-24 - czterokanałowy może zastąpić Ci cztery przekaźniki. Do dyspozycji 6 trybów pracy, w tym bistabilny. Konfigurowalne zachowanie po zaniku napięcia, współpraca z dowolnym typem łącznika.

1 polubienie

Czy coś podobnego jak w Tasmota, można sterować drugim modułem.
Nie znalazłem żadnej informacji ile taki moduł pobiera mocy w stanie czuwania i pracy.

Przy każdym z produktów masz link do instrukcji. W nich są zawsze tabele ze specyfikacją. Znajduje się tam informacja o poborze energii w standby i pracy. Dla ROM-24 jest to odpowiednio 0,65W i 2,2W max.

rom-24-instrukcja.pdf (1,4 MB)

W sterownikach rolet SRP-22 konfigurujesz czasy dla otwarcia i zamknięcia rolety, dzięki temu można otwierać je np. do połowy czy celowo nie domykać/uchylać.

Widziałem instrukcje ale nie zajrzałem np. do rop-22-instrukcja2.pdf i tam są już te dane, widać poranna kawa nie pobudziła mnie wtedy :grinning:.

Gdyby kogoś naszła ochota na dobroczynność :wink: to informuję, że założyłem konto na buycoffee.to

A co do samej integracji to mam pomysł na mały, ale pewnie przydatny dla niektórych feature (szczególnie odkąd Zamel odpalił powiadomeinia push i cloud, które zjadają pulę dostępnych połączeń do kontrolera i redukują ją do 1 połączenia, tego które zajmuje integracja z HA).

Nowy feature to 2 usługi integracji Exta Life: extalife.stop oraz extalife.start . Pierwsza rozłączy HA z kontrolerem i encje ExtaLife staną się wtedy niedostępne, a druga wznowi połączenie.

Dzięki nim awaryjne połączenie do kontrolera z aplikacji Exta Life będzie można zrobić bez konieczności zatrzymywania całego HA. Będzie to także przydatne podczas aktualizowania kontrolera, który jest wrażliwy na połączenia w trakcie aktualizacji. Postaram się to dodać w ciągu 1-2 miesięcy.

2 polubienia

Znajomy właśnie się będzie budował i chce postawić cały dom na extalife i do tego bramkę AiS jako automatyzację i sterowanie :slightly_smiling_face:

Czy jest coś co jest w systemie extalife czego integracja nie obsługuje?

Integracja obsługuje wszystko co ExtaLife ma w ofercie.
ALE:
Sysyem ma wadę - “dwukierunkowość” systemu tylko z nazwy. Kolega musi mieć świadomość, że stan urządzeń po zadziałaniu np. nadajnika ExtaLife nie jest raportowana w systemie przez kontroler od razu. Wszystko to opisane jest na forum kolegi @dgtal1.

@dgtal1 - poszły ode mnie :coffee: z :cupcake:, jeszcze raz dzięki za Twoją integrację :+1:.

1 polubienie

Obsługuje chyba wszystko co kontroler EFC-01 wystawia na świat. A przynajmniej nie wiem o żadnych nowych urządzeniach, których nie ma na obsługiwanej liście. Wiele z nich zintegrowałem trochę w ciemno, nie posiadając ich i działają dzięki ludziom podającym fragmenty komunikacji kontrolera z aplikacją. Lista obsługiwanych urządzeń dostępna jest na github integracji: https://github.com/dgtal1/extalife_custom_component

A co do dwukierunkowości - to faktycznie jest tak jak kolega @Cezary.K pisze. Jest ona dość specyficzna. Dla kogoś nieogarniętego i niezaznajomionego z technologią może na początku nie być to jakaś specjalna wada, ale tą wadę widać zdecydowanie wyraźniej po zintegrowaniu z HA, gdzie widzimy jak inne urządzenia raportują natychmiastowo same zmianę stanu, a urządzenia Exta Life nie. Generalnie kontroler sam nie informuje użytkownika o zmianie stanu urządzeń. To użytkownik sygnalizuje w jakimś momencie, że chce zobaczyć aktualne stany. Integracja umożliwia obejście tego problemu poprzez autmatyczne, cykliczne odpytywanie kontrolera o aktualne stany co kilka minut. Domyślnie co 5 minut co znaczy że zmianę stanu zauważymy w HA z opóźnieniem 0-5 minut. Jest to opcja konfigurowalna i można to sobie ustawić na mniejszą wartość (minimalnie minuta), ale nie zalecam tego, bo przy dużej instalacji możne to powodować problemy z zasięgiem gdyż kontroler przy odpytywaniu zajmuje kanał radiowy i np sygnały z czujników Exta Life nadających w tym samym czasie nie dotrą do kontrolera (nie musi tak być, ale prawdopodobieństwo wzrasta gdy odpytujemy urzadzenia często). Tutaj kilka słów o tym: Brak aktualizacji stanu.
Akurat ostatnio ktoś o to pytał.

Ja bym domu na Exta Life nie robił (u siebie mam salon, który był poligonem doświadczalnym i uświadomił mi, że tyle ile mam wystarczy i kolejne klocki to mieszanka Z-Wave oraz różnych WiFi typu Sonoff i Shelly). Ewentualnie domek letniskowy, chyba że komuś nie zależy na sterowaniu przez aplikację albo działaniu automatyki w czasie rzeczywistym. Elektrycznie to dość dobry system, ale software’owo kicha. Zastanowiłbym się zamiast tego nad suplą działającą na WiFi, do której Zamel ma też całkiem sporo urządzeń w ofercie.

2 polubienia

Tak, widziałem. Dzięki wielkie kolego!:+1: Ty też masz swój wkład w rozwój tej integracji. Trzeba przyznać, że takie małe rzeczy jednak motywują do działania :slight_smile: Zdrówko!:coffee:

3 polubienia

@jolka @Celina czy wy jako wydawca Asystenta w AIS także prowadzicie statystyki użycia poszczególnych integracji w bramkach AIS? Chodzi mi o coś takiego, co jest w HA: Home Assistant Analytics

Fajnie byłoby wiedzieć ile osób używa integracji Exta Life i jak bardzo to jest popularny system. Wiadomo, że prawdziwy aktor zagra nawet dla 1 widza :wink: ale jestem ciekawy jak Exta Life wypada w liczbach i ilu nas użytkowników tego systemu jest w kontekście HA / AIS. W doku HA niby jest wzmianka, że customowe integracje są także liczone, ale nie widzę jednak tam integracji Exta Life.

EDIT (nie mogłem wyslać kolejnego posta bez odpowiedzi - ograniczenie forum):
Na discord HA zapytałem o tą kwestię, ponieważ na tej oficjalnej stronie HA nie widać integracji Exta Life. Doku HA jest mylące, bo można pomyśleć że skoro customowe integracje także są brane pod uwagę w statystykach, to powinny także być na liście. Ale jak się okazuje - nie są wyświetlane mimo, że są w statystykach.

Jednakże HA oferuje dostęp do tych informacji w nieco bardziej techniczny sposób: https://analytics.home-assistant.io/custom_integrations.json

Z tego wynika, że w “oficjalnej” instalacji HA z integracji korzysta - uwaga liczba może porazić :zap: : 8 osób :smiley: z czego 1 osoba ma nieaktualną wersję 2.1.1.

Ciekawe ile osób korzysta na AIS? :slight_smile:

Tak czy owak Panowie i Panewki - witajcie w super eksluzywnym gronie Exta Life :wink:

4 polubienia

Mnie możesz dodać śmiało do tej listy :wave:

2 polubienia

O kurka, to oznacza, że zaraz może dobijemy do równej dziesiątki :wink:

1 polubienie

Ja też korzystam na AIS.

• :coffee:
1 polubienie

Dzięki, zdrówko :slight_smile: :coffee:

Nowa wersja testowa.

No niestety, nie posiadamy nic takiego…
Może ktoś się jeszcze zgłosi tu na forum, bo z tego co pamiętam to na początku było kilku zainteresowanych.

Trzymamy kciuki :crossed_fingers: :slight_smile: