ok, dzięki za odpowiedź. Okazuje się, że Home Assistant zbiera dane również z forków czyli również z Asystenta AIS, pod warunkiem, że użytkownik zezwolił na zbieranie tych danych i że fork nie ma zmian w tej integracj co do URLi.
Patrzyłem na kod integracji analytics
w repo AIS i wygląda na to, że URLe do serwerów HA są takie jak w “normalnym” HA: AIS-home-assistant/const.py at 1166b2e2a9a0f24ad7c167f6ded74541a372aa6c · sviete/AIS-home-assistant · GitHub Stąd mój wniosek, że zbierane są dane z wszelakich forków. W takim razie jeśli wszyscy użytkownicy integracji mają włączone raportowanie analytics, to jest nas 8-10 osób
Te statystki są coś nie halo, od paru dni mam wersję 2.1.3 a w analytics brak aktualizacji, więc nie do końca bym im wierzył.
A masz wersję 2.1.3a jako custom component czy wrzuciłeś “do środka” HA do folderu components? Bo jeśli nie masz odpalonej jako custom component to nie będzie jej w statystykach, przynajmniej nie tych z linku, który wrzuciłem. Ale tak myślę, że to oznaczałoby, że osoby z AIS na pokładzie mogę nie być ujęte ani w statystykach dla custom components ani w tych Home Assistant Analytics. A to oznacza, że przebijamy barierę 10 osób razem z ludzmi AIS!
Mam w custom_components ver 2.1.3a0
U zachodnich sąsiadów już jest, miernik 3-fazowy systemu Zamel Exta Life MEM-21. Po sukcesie MEW-01 ciekawi kiedy bedzie w sprzedaży u nas.
Ale u nas chyba jest już od jakiegoś czasu, bo na forum ktoś wspominał, że integracja z nim działała, ale przestałą po którejś wersji HA: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.1
Przy okazji - pracuję nad zmianami, aby dostosować integrację do najnowszych wersji HA i przywrócić kompatybilność.
A swoją drogą to może MEM-21 jest dokłądniejszy niż MEW. Ja mam MEW i ma dokładność odczytów zabawki. Różnice w pomiarach energii pobranej i oddanej dochodzą do 15-20% w stosunku do miernika Taurona. Gruby błąd odczytu.
W oficjalnym cenniku Zamel nie ma MEM-21. Na polskiej stronie również żadnej wzmianki. Ale może ktoś z Zamel’a wypowie się ne ten temat. Trwają targi więc może po nich coś więcej ujawnią. A może jak u większości producentów, premiera odwleczona w Polsce z uwagi na problemy z dostępnością komponentów.
No faktycznie nie ma. Być może dotknął ich także problem z dostępnością komponentów, ale z drugiej strony Zamel nigdy się nie spieszył z wypuszczaniem elementów ExtaLife na rynek, nawet przed kryzysem chipowym.
Na ich miejscu wszedłbym w branżę produkcji komponentów opartych o GaN. To ponoć lekarstwo na kryzys chipowy i realna alternatywa dla krzemu pozwalająca na łatwiejszą i szybszą produkcję bez zaawansowanych fabów z Azji.
UWAGA, UWAGA - wydałem kolejną wersję, która miejmy nadzieję przywróci kompatybilność z najnowszym HA.
Szczegóły tutaj: Natywna integracja z Home Assistant (komponent) 2.2
@SebiCo - jestem obecnie na wersji AIS HA 2022.8.6b2 i przymierzam się do podniesienia wersji integracji Exta Life do 2.2 z obsługą przycisków w połączeniu ze scenami. Co muszę zrobić aby na bramce DEV3 wykonać aktualizację integracji? Z tego co śledzę, oba fora, nie było chyba aktualizacji tej integracji ze strony @jolka.
admin jeszcze nie zdążył wszystkiego zebrać “do kupy” i nie wydał wersji stabilnej stąd też nie pojawiła się w ais, ale jakby co TUTAJ masz integrację działającą i ze wszystkimi poprawkami, wypakuj do custom_components i powinno działać. Tylko nie wiem czy nie będziesz musiał podnieść wersji HA do co najmniej 2022.9.x bo z niższymi z tego co kojarzę nie współpracuje.
Domyślam się, że muszę odinstalować/usunąć obecną integrację. Co z konfiguracją, automatyzacjami dla urządzeń Exta Life? Nie rozjedzie się wszystko?
Nie, nie musisz deinstalować obecnej integracji, HA uruchomi tą z custom_components, wiec w razie “W” usuwasz i uruchamia się ze starej. Konfiguracja jest “wspólna”, nic nie musisz robić, ale dojdą dodatkowe encje baterii i jak masz głowice RGT będzie też czas synchronizacji i % otwarcia zaworu.
Mnie udało się bramkę podnieść do 2022.10.0 i termuksa. Pliki integracji nadgrałem w lokalizacji oryginalnej, nie wrzucałem do custom components i też działa.
Tak oczywiście tez zadziała, z custom components jest taki plus, że w razie czego usuwasz katalog extalife i działa starsza wersja. Co do wersji HA, to na pewno działa na 2022.9.6 i wyższej.
Poszła aktualizacja integracji oraz po długim, długim czasie aktualizacja oprogramowania kontrolera i aplikacji ExtaLife. Przy okazji odświeżenie karty SD, na której parę błędnych plików i odtworzenie jednego urządzenia. Ale do tego niestety Zamel nas przyzwyczaił.
Na początek, za wzór posłużył kawałek kodu automatyzacji w YAML kolegi @Fantomas z forum kolegi @dgtal1 (TU link)
alias: Extalife przycisk - zgaś wszytkie światła
description: ""
trigger:
- platform: event
event_type: extalife_scene
event_data:
start: true
id: 0
id: "on"
condition: []
action:
- delay:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 2
milliseconds: 0
- wait_for_trigger:
- platform: event
event_type: extalife_scene
event_data:
start: true
id: 1
id: "off"
timeout:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 5
milliseconds: 0
continue_on_timeout: false
- service: extalife.refresh_state
data:
entity_id: extalife.efc_01
- service: light.turn_off
data: {}
target:
area_id:
- gabinet
- garderoba
- kuchnia
- przedpokoj
- salon
- sypialnia
- wc
- lazienka
mode: single
Na tej podstawie można zrozumieć co tu się dzieje. Kluczowym jest fakt odczytu zdarzenia (event
)w HA o nazwie extalife_scene
.
Ale zacznę od początku… Kontroler Exsta Life nie raportuje faktu naciśnięcia przycisku nadajnika w aplikacji Exta Life, która jest źródłem dla integracji z HA, a dokładnie połączenie kontrolera po TCP. Ale w tej samej aplikacji możemy wywoływać sceny tworzone w systemie Exta Life poprzez przypisane przyciski danego nadajnika. A fakt wywołania danej sceny jest już widoczny jako event extalife_scene
. Czyli pośrednio wywołana przyciskiem fizycznym nadajnika scena, staje się jego reprezentantem w HA i może już nam służyć w tworzeniu automatyzacji.
Sprawdzam w narzędziach nasłuch zdarzenia dla stworzonych w aplikacji (pustych) scen.
Dla danej sceny przypisałem konkretny przycisk fizyczny nadajnika, którego chcę użyć w automatyzacji z innymi urządzeniami w HA.
Od teraz naciśnięcie przycisku jest widoczne w HA.
Wielkie dzięki @Fantomas za ten świetny pomysł. W końcu mogę przyciski Zamela używać do różnych kombinacji z innymi brandami w HA. Nie miałem potrzeby tworzenia dwukliku tak jak Ty to zrobiłeś ale super, że i taką możliwość przedstawiłeś. Może w wolnej chwili pokażę jej tworzenie. Jeszcze raz koledzy @dgtal1 @Fantomas @SebiCo - bardzo dziękuję za rozwój tej integracji. Super kreatywny team
WAŻNA INFORMACJA DOT INTEGRACJI!!!
Występuje problem z kompaybilnością obecnej wersji integracji z HA 2023.9. Sposób naprawy tutaj: Problem z kompatybilnością HA 2023.09: czytaj tutaj
Strona https://www.forumextalife.pl/ zniknęła - gdzie teraz szukać ew. pomocy?
Coś się musiało stać, bo autor nie odpowiada na próby kontaktu. Pozostaje chyba GitHub:
Ale ostatnie zmiany integracji nanosił kolega gadulowaty w porozumieniu z @dgtal1 na swoim forks tego projektu:
EDIT:
Strona działa ponownie.