Mój inteligentny dom opiera się w głównej mierze na systemie hapcan.com, jest to polski system działający na magistrali can - trochę jak w samochodzie
System hapcan nie ma zarządzania centralnego, natomiast aby wykorzystywać system i integrować go z innymi jest połączony z node-red. Od dawna do wizualizacji używałem dołączonego domoticza, od niedawna HA.
Po natknięciu się na Ai-speaker postanowiłem się przesiąść, moja konfiguracja to przede wszystkim:
Hapcan - node-red - AI, dodatkowo czujniki xiaomi po zigbee2mqtt oraz bluetoth (podłączone przez ESP Home), stacja meteo netatmo, żarówki philips hue i jakaś mała dronica.
Teraz kilka pytań:
Wszystkie światła z hapcan podpinam przez node-red i dalej jako input_boolean w AI, natomiast nie mam żadnej historii , jak również w czujnikach temperatury, wilgotności, w HA miałem wszystko bez dodatkowej konfiguracji, czy w AI coś trzeba dodatkowo ustawić?
Czy istnieje opcja połączenia zdalnego z bramką jak w HA, przez zewnętrzny adres ip, zauważyłem że łączenie przez tunel https://dom…paczka.pro odbywa się stosunkowo wolno, dużo szybciej mogę się połączyć z HA.
Czy istnieje sposób na dodanie wirtualnych urządzeń zamiast korzystanie z input_boolean, po dodanie encji korzystając z pomocników nie mogę ich przypisać do konkretnych pomieszczeń.
Myślę że wirtualne przełączniki czy też pomocnicy to zły kierunek w tym przypadku. Proponuję zrobić to za pomocą mqtt, jeśli nie ma gotowego rozwiązania to do ogarnięcia w nodered.
Jeśli urządzenia hapcan nie mają możliwości wpięcia do mqtt to tak to jest wg mnie najlepsza droga, wtedy nawet AIS możesz zmienić na co chcesz domoticz, czyste HA, itp.