Ostatni moduł z wersją 9.3 (ten z PIR), wcześniejsze chodzą na 8.5.
Zobacz na szablony, te moduły są w wielu wersjach. Ja do swoich RGBW musiałem testować sam ponieważ żaden szablon nie pasował do mojego modułu. Dla wersji z RF masz osobne szablony:
Coraz trudniej o partie z ESP. Przed świętami odesłałem dwa razy zakupione kontrolery MagicHome. Żaden nie miał ESP. Można je łatwo i bez śladu otworzyć i sprawdzić. Nie miałem jeszcze czasu na walkę ze swoim routerem aby sparować z domowym wifi i sprawdzić integrację w HA dla MagicHome.
Przyszedł sterownik Magic Home ZJ-MW-RGBW, bez problemu dodałem integracje Flux LED/MagicHome.
Działa lokalnie, bez potrzeby zakładania konta i chmury.
Aplikacje Magic Home instalujemy tylko do dodania sterownika do sieci Wifi.
EDIT:
Dzisiaj dodałem do integracji Flux LED/MagicHome kolejny sterownik Magic Home tym razem BWCE-RGBW-R24A1 (z pilotem RF), wszystko śmiga jak należy
Jak miło jak producent udostępnia taką możliwość.
Ja mam kupiony wcześniej moduł ale za Chiny Ludowe nie mogę go dodać do swojej sieci Wi-Fi.
Nie mam pomysłu gdzie szukać przyczyny.
Żeby go dodać do WiFi zainstalowałem aplikację Magic Home Pro, następnie aplikacja znajdzie urządzenie i je doda, oczywiście trzeba wpisać hasło i telefon z którego dodajesz musi być też w tej samej sieci WiFi… Warunek jest jeden musisz być połączony z siecią 2.4 bo na 5 GHz nie pójdzie.
Tak dokładnie robię. Ale za każdym razem po wybraniu sieci WiFi i hasła, pasek postępu nie dochodzi do końca i pojawia się komunikat o niepowodzeniu. Wyłączyłem na AP radio 5G, wyłączyłem firewalla na routerze. Mam wrażenie jakby moduł nie otrzymywał adresu IP z routera.
Spróbuję za radą @Stravi postawić AP bez hasła. Szkoda, że nie można ręcznie ustawić adresu IP i SSID w tym module.
@Stravi - dzięki Twojej podpowiedzi wiem, że problem jest po stronie routera. Z AP postawionym na telefonie moduł Magic Home połączył się bez problemu. Taki komunikat mam z kontrolera AP UniFi:
@Cezary.K wg mnie masz coś do zmiany w ustawieniach unifi AP, miałem podobne przypadki np. Lidlomix nie mógł się podpiąć do sieci, dopiero zmian kilku parametrów rozwiązała problem.
Dla urządzeń iot mam osobną sieć wifi, która ma ustawienia:
wyłączone 5Ghz, chodzi tylko na 2,4Ghz
Kontrola prędkości przesyłania danych 2G - wyłączona, z automatu była włączona i startowała od prędkości powyżej 6Mbps, czyli wszystko co wolniejesz się nie przyłączało