Posiadam czujnik temperatury i wilgotności tuya zigbee i wystawiłem go na zewnątrz. Czy jest możliwość ustawić tak jak mówienie poprzez @jolke godziny,. Chcialbym aby Jolka także mówiła mi temperature i wilgotność co pół godziny?
Pomoze ktoś?
Posiadam czujnik temperatury i wilgotności tuya zigbee i wystawiłem go na zewnątrz. Czy jest możliwość ustawić tak jak mówienie poprzez @jolke godziny,. Chcialbym aby Jolka także mówiła mi temperature i wilgotność co pół godziny?
Pomoze ktoś?
@Stravi godzinę miałem już ustawioną ale w podobny sposób ustawiłem mówienie temperatury to jolka mowi mi co pół godziny " jaka jest temperatura na zewnątrz włączone " nie wiem jak ustawic template. Jeszcze się uczę
wpisalem cos takiego w automatyzacji i bramka co pół godziny mowi mi “przepraszam ale nie rozumiem” po czym mowi poprawna temperature na zewnątrz. Jak pozbyc sie tego poczatkowego zdania “przepraszam ale nie rozumiem”
- id: '1611170937486'
alias: 'Temperatura na zewnątrz '
description: ''
trigger:
- platform: time_pattern
minutes: '30'
condition:
- condition: time
after: 08:00
before: '23:30'
action:
- service: ais_ai_service.process
data:
data_template:
service: ais_ai_service.say_it
text: Na zewnątrz jest {{ states("sensor.czujnik_temperatury_na_zewnatrz_temperature")
}} [stopni] [Celsjusza]
mode: single
jest jakas opcja aby ten czujnik jakos slalibrowac,poniewaz zawyża temperature o jakies 2 stopnie
zamień na:
i skasuj z data:
no jak zawsze mozna liczyc na twoja pomoc.
Piekne dzieki.
Mam jeszcze pytanie.Jak zrobic to samo aby bramka mowila tez wilgotnosc powietrza.
text: Na zewnątrz jest {{ states("sensor.czujnik_temperatury_na_zewnatrz_temperature")
}} stopni Celsjusza oraz {{ states("sensor.czujnik_temperatury_na_zewnatrz_humidity") procent wilgotności
}}
po malej poprawce z klamrami dziala ok.
Zostalo mi jeszcze poszukac czy jest mozliwosc kalibracji temperatury tego czujnika
DZIĘKUJĘ JESZCZE RAZ
Super, pisane na szybko ręcznie bez testowania.
Jeśli to termometr po zigbee to możesz parametrem w konfiguracji do kalibrować.
Tak na zigbee. Poszukam teraz tego parametru do konfiguracji
Nie wiem czemu ale ostatnia aktualizacja byla 9 godzin temu.
Podepnę się pod temat, czy wiecie co może być powodem że u mnie nie czyta wartości czujnika tylko czyta tekst “state sensor itd.”?
“Pokaż mi swój kod a powiem Ci kim jesteś”
A tak na poważnie pokaż kod, a poszukamy błędu.
Albo sam sprawdź w Narzędzia deweloperskie > Szablon
Kod jest raczej poprawny bo w zasadzie jak w postach powyrzej.
text: W kuchni jest {{ states("sensor.kuchnia_temperature") }} stopni Celsjusza oraz {{ states("sensor.kuchnia_humidity") }} procent wilgotności
W Narzedzia deweloperskie->Szablon po wklejeniu wyświetla poprawnie wartości encji.
Jednak nie wiem czemu po wykonaniu usługi ais_ai_service.say_it
Zamiast mówić wartości encji to czyta tekst jak jest czyli nazwy encji
ja mam dokladnie tak w automations.yaml
- id: '1611170937486'
alias: 'Temperatura i wilgotność na zewnątrz '
description: ''
trigger:
- platform: time_pattern
minutes: /10
condition:
- condition: time
after: 08:00
before: '23:30'
action:
- service: ais_ai_service.say_it
data:
data_template:
}} stopni Celsjusza oraz {{ states("sensor.czujnik_temperatury_na_zewnatrz_humidity")
}} procent wilgotności
mode: single
Coś masz pewnie źle sformatowane - traktuje to jako tekst a nie szablon dlatego czyta “states sensor kuchnia temperature…”
Najlepiej przepisz ręcznie treść, bo czasami przy kopiowaniu rozwala się kodowanie znaków.
zrobiłem błąd jak u nowicjusza
wyciąłem wpis: data_template:
Dla tego w szablonach pokazywało ok, a nie chciało gadać
Nie było tematu w takim razie
Podaj poprawną frazę chetni dodam do swoich porannych automatyzacji aby czytało temperaturę