Masz możliwość zainwestowania w Prywatnego Asystenta poprzez kampanię crowdfundingową.
Taką wiadomość dostał dzisiaj każdy, kto jest członkiem społeczności Mycroft AI
Mycroft to AI-Speaker w Anglii, który szanuje prywatność i udostępnia kody.
W kampanii wyjaśniają, że chodzi im o wartości i że liczą na świadomych problemu z utratą prywatności i brakiem kontroli użytkowników. Ludzie tak naprawdę nie kontrolują swoich danych, więc nie mogą mieć prywatności.
Sztuczna inteligencja, która jest „systemem operacyjnym” przyszłości – pracuje nie dla użytkownika, ale dla korporacji IT, które budują imperia szpiegując klientów.
Rynek głośników smart rośnie i Mycroft widzi szansę na dotarcie do użytkowników świadomych problemu związanego z prywatnością.
Kampania się rozkręca:
Mamy nadzieję, że im się uda, trzymamy gorąco kciuki
W świecie, w którym Mycroft będzie rozwijany, prywatność ocaleje… ale ludzkie języki już niekoniecznie.
Wsparcie dla języków w popularnych asystentach jest ograniczone do najpopularniejszych. Język angielski będzie prawdopodobnie w przyszłości uniwersalnym językiem komunikacji głosowej z urządzeniami i maszynami. Wg lingwistów może to przyśpieszyć wymieranie mniej popularnych języków. Z [raportu] (http://www.meta-net.eu/) przygotowanego przez Multilingual Europe Technology Alliance wynika, że wskutek rosnącej popularności interfejsów głosowych najbardziej zagrożone są między innymi języki: islandzki, irlandzki, łotewski, maltański… litewski.
Władze Islandii oceniły, że potrzeba co najmniej 9 mln dolarów na stworzenie opensource’owej bazy języka, która pozwoliłaby na zachowanie islandzkiego w erze cyfrowych asystentów. Bez takiej inwestycji język ten przestanie być używany.
Wracając do Polski
Nie wiem, czy Mycroft nazbiera kasę od inwestorów, myślę że tak. Ciężko też powiedzieć czy kilkaset tysięcy ludzi mówiących po islandzku ocali ten język, ale szansą dla nich jest Opensource, bo żadnej firmie nie opłaca się dawać im asystenta, który będzie ich profilował i te profile sprzedawał reklamodawcom.
Wiem jedno, w Polsce nie mieliby najmniejszych szans
Nasi politycy nie mają pojęcia, o co chodzi, z wysysaniem danych z domów i zagrożeniem pod postacią ciągle włączonego mikrofonu (mikrofonu firmy, która robi profile klientów i je sprzedaje temu, kto zapłaci więcej za to, żeby ich zmanipulować).
Polski przeciętny konsument nie dba o prywatność, dba o to, żeby było najtaniej
Skąd to wiem? Bo czytam wiadomości wysyłane do nas oraz to forum - dam Wam kilka cytatów, znajdziecie je też zresztą na forum bez problemu:
Kupie, ale bez pilota.
Kupię, ale czy dacie mi gwarancję, że będzie działać na tym wszystko, co mam w domu???
Kupię, ale tylko te części głośnika, których nie ma na Aliexpress!
Nie chcecie sprzedać części! OK skazujecie mnie na Ali… a mogliście coś zarobić, nie to nie.
Przeszukam cały internet i znajdę podobną specyfikację taniej i pokaże wszystkim, ile to powinno kosztować.
Będę komentował każdy post przez rok, ale nie mam waszej bramki i nie kupie. Bo jak każdy doskonale wie - OpenSource to powinien być za darmo!
To oczywiście po części komentarz do tego, co się stało po publikacji AIS PRO1, gdy okazało się, że “mamy czelność zostawić sobie jakiś margines marży”, żeby mieć sprzęt na wymianę w razie problemu. Nawet było podejrzenie, że AIS może coś na tym zarobić, niedoczekanie wasze… burżuje!!!
Rozumiem, że nasz krok w stronę komercjalizacji mógł zaboleć. Przepraszamy, pewnie nie zostało to odpowiednio wyjaśnione… ale co tu wyjaśniać, modelu biznesowego się nie zmienia, jeżeli poprzedni działa.
Szanujmy się i zanim kogoś ocenimy, postarajmy się popatrzeć na to, co wnosi ten projekt szerzej. Brak kasy na sprzęt jest całkowicie OK (my to rozumiemy i nikomu nie wciskamy żadnego sprzętu, na którego go nie stać)… gorzej, jak komuś brakuje nie kasy ale klasy… i pisze komentarze oceniające innych.
Mam nadzieję, że może to wyjaśnienie spowoduje jakąś mini refleksję… i że nikt się nie obrazi - my się nie obrażamy - my nie z tych
Pracujemy nad wieloma rzeczami, za jakiś czas będziecie z nich korzystać i zrozumiecie, że to, co zrobiliśmy jest też dla Was najlepszą szansą na lepszy system do automatyki domowej.