🆕 NEW AIS, ZAPOWIEDŹ REWOLUCJI KTÓRA NADCHODZI

Podziwiam Ciebie za wiedzę mnie niestety ostatnio tak pochłania praca że ciężko znaleźć czas na cokolwiek innego.
Jak UI działa to jest już cos.
Zamowilem 4 karty jak dojadą muszę spróbować :smiley::smiley:

@Akszyn - Pi-hole na liście dodatków instalowanych w CoreElec, jako kontener Docker’a z dodatkowego repozytorium LinuxServer.io. oraz wiele, wiele innych usług.

@sp5mbx - AdGuard też na liście jest, instalowany jednym klikiem z UI, oczywiście jako kontener:

EDIT
Polećmy dla przykładu z ESPHome, którego nie ma w gotowych dodatkach. Użyję dokumentacji ESPHome i Portainer:
Odnajduję plik dla narzędzia docker-compose:

Zmieniam wiersze gdzie poprawiam ścieżkę dla wolumenu wskazując gdzie w CoreElec będzie przechowywana cała konfiguracja dla ESPHome:

version: '3'
services:
  esphome:
    container_name: esphome
    image: ghcr.io/esphome/esphome
    volumes:
      - /storage/docker/esphome/config:/config
      - /etc/localtime:/etc/localtime:ro
    restart: always
    privileged: true
    network_mode: host

W zakładce Sack dodaję nowy, nadaję mu nazwę, wklejam kod dla pliku docker-compose

Naciskam przycisk “Deploy the stacks” i czekam chwilę.

Po chwili pojawia się na liście działający kontener esphome

Możemy zobaczyć jego ustawienia oraz logi z działania:

4 polubienia

Zmierzyłem Speed Testem PenDrive i MicroSD, które zakupiłem i o ile PenDrive spoko oferuje 150 MB/s o tyle MicroSD maksymalnie 91 MB/s z reklamowanych 140 MB/s :frowning:
Aczkolwiek oba testy puszczałem przez Hub USB Unitek H1108A (3x USB 3.1, CZYTNIK KART microSD i SD) i może tu były jakieś straty.

2 polubienia

Taka mała uwaga HA będzie z Supervisorem a ten nie bardzo się lubi z Portainerem.

1 polubienie

Byłeś beta-testerem?
EDIT:
Już widzę te skrypty…

1 polubienie

No i AIS trafia na oddział opieki paliatywnej :frowning: Wracamy do korzeni HA…

2 polubienia

Kurcze, a ja nie bardzo lubię się z Supervisorem. Czekam na wskazanie rozwiązania migracji konfiguracji. To będzie najciekawsze w tej rewolucji.

To nie tak, po prostu dajemy wybór, pod Armbian można zrobić bardzo dużo fajnych rzeczy - będziemy o tym pisali. Spodoba Wam się :slight_smile:
Na funkcjonalności w Android też mamy kilka fajnych pomysłów i przyjdzie na to czas.
Za jakiś czas opiszemy/wyjaśnimy dlaczego tak zrobiliśmy i mamy nadzieję, że ta zmiana się przyjmie i spodoba.

spoko - będzie niebawem :slight_smile:

3 polubienia

No OK. Sam jestem ciekaw, bo mi się bramka DEV1 kurzy i chętnie pogonię ją do roboty.
DEV3 też mogę pogonić na Ambiana. Nawet pozbywając się Androida z tych bramek, żeby zwiększyć ich wydajność i nie startować ich z karty/pendrive. tylko z eMMC.
Ale na bramce PRO1 musi jeszcze pracować AIS czkający ciągle od nadmiaru encji dopóki AIS New Generation nie osiągnie funkcjonalności obecnego AIS.

Jak wygląda całkowita procentowa zajetość pamięci po instalacji któregoś z blokera reklam (Pi-hole lub AdGuard ) oraz czy działają wszystkie elementy bramki (czy np jak w armbian nie działa WiFi na dev1 ?) w tym systemie i czy da się zainstalować najnowsza wersję z najnowsza wersja kodi a pozatym która wersja kodi jest tam zainstalowana lub czy można ją zaktualizować aby mieć dostęp do wszystkich sktualnych wtyczek?

Nie wiem, sprawdzić sam.