Czolem wszystkim, probowalem wlasnie dodac history graph do mojego interfejsu. Niestety, historie jakiej encji chce sledzic, zawsze mam komunikat No history state found.
Mam blizniacza konfiguracje na HA i tam karta z historia sie ladnie wyswietla. Ktos jeszcze ma takie problemy?
Potwierdzam, potrzebny wpis w pliku konfiguracji.
Recorder również jest domyślnie wyłączony.
Dzieki, pomoglo
Hej, ma ktoś pomysł dlaczego pomimo malejącej temperatury wykres rysuje się do góry?
Podobnie jest z innymi sensorami (np. bateria telefonu, wilgotność itp.)
Co przez to rozumiesz? Wykres wygląda OK (czytany od lewej do prawej - temperatura maleje, wykres opada).
Na widoku karty jest błędnie, po kliknięciu widać jaka jest historia i prawidłowy kierunek wykresu.
Pokaż yaml do tego elementu wykresu, bo jak się domyślam to jest wykres custom-mini-graph?
jeszcze pytanie - czy to prawidłowe działanie, że historia jest widoczna tylko od restartu bramki? Musiałem dziś rano uruchomić ponownie i już nie mam wglądu we wczorajszą historię
cards:
- cards:
- entity: sensor.dark_sky_temperature
graph: line
name: Na zewnątrz
type: sensor
- entity: sensor.dark_sky_apparent_temperature
name: Odczuwalna
type: horizontal-stack
- cards:
- entity: sensor.airly_temperature
name: Na zewnątrz
- entity: sensor.airly_pressure
name: Ciśnienie
- entity: sensor.airly_humidity
name: Wilgotność
type: horizontal-stack
type: vertical-stack
YAML jest oczywiście ok.
Wykresy wg mnie wyglądają inaczej ponieważ wykres sensora, czyli ten po kliknięciu pokazuje dane które ma, a ma ich niewiele(kilkanaście minut?), natomiast ten wykres nazwijmy go “ładny” rysuje dane dla 24h, ta długa kreska to pewnie jakiś stary odczyt z pamięci lub wartość domyślna tego sensora, potem dopiero wyświetlają się dane faktyczne.
Zajrzyj do Narzędzia deweloperskie > LOGI. Pewnie jest tam jakiś błąd związany z SQL i to jest przyczyna braku historii po resecie co też skutkuje takimi a nie innymi wykresami.
Jest pewnie jak piszesz. Od restartu minęła ponad 1h i wykres zaczyna rysować się poprawnie.
Zastanawia mnie jeszcze ten brak dłuższej historii, np. z wczorajszego dnia. Poobserwuje to jeszcze jak to działa w ciągu najbliższych dni. W kwestii logów to mam tylko poniższy błąd, ale to chyba nie ma z tym związku (swoją drogą nie wiem skąd pojawiają mi się jakiekolwiek błędy)
Też mam tego typu błędy przy każdym resecie bramki - występuje to od początku posiadania bramki, więc wątpię żeby to była jakakolwiek nasza wina w konfiguracji.
Problem był już poruszany na forum:
Nie pozwalamy już na zapis bazy na dysku wewnętrznym urządzenia - trzymamy bazę tylko w pamięci.
Jak dopracujemy temat dysków zewnętrznych (dołączanych i zdalnych) to pozwolimy na zapis bazy na dyskach zewnętrznych.
@jolka odkopie troszkę temat
Czy będzie opcja uruchomienia historii bez grzebania w plikach ? (Choćby ostatnie 48h)
Wiem że niedługo pojawi się wersja pro ale pytam również w imieniu tych którzy mają dev1 i Dev2 ?