OK - dodałem *.json to autoryzowanych plików, chyba można już dołączać te pliki do postów
test w załączeniu:
test.json (15 bajtów)
OK - dodałem *.json to autoryzowanych plików, chyba można już dołączać te pliki do postów
test w załączeniu:
test.json (15 bajtów)
No to przyszedł czas na termostat na Node Red.
Do budowy termostatu wykorzystałem istniejące już termostaty, które opisywałem tu termostat
czyli generic thermostat
oraz całe sterowanie z Node-Reda.
Każdy pokój ma swój harmonogram grzania, gdzie dodatkowo sprawdzane jest czy to dzień roboczy, czy nie. Jeżeli święto w tygodniu to grzej jak w weekend. Dodatkowo co 5 min jest sprawdzane, czy nie jest otwarte jakieś okno. Jeżeli tak to wyłącz termostat w tym pokoju.
Ze ogrzewam piecem na ekogroszkiem to dodatkowo mam czujnik odległości, który wskazuje aktualny poziom ekogroszku w podajniku i jak jest poniżej 20cm to dostaję powiadomienie i załącza się buzzer.
Dodatkowo mam sterowanie pompą CO. Gdy przynajmniej jeden zawór na grzejniku jest otwarty to włącz pompę i jeżeli wszystkie zawory są zamknięte to wyłącz pompę.
Muszę jeszcze dodać, że gdy zostaję w domu to zmienia mi harmonogram na inny, ale to już w wolnym czasie.ogrzewanie (2).json (35,2 KB)
Dobra, przyszedł czas na noder-reda. Grzebanie w automatyzacjach HA doprowadza mnie do furii.
Będę miał kilka pytań do doświadczonych użytkowników node-reda, na początek jak zrobić warunek, który będzie działa 1 godzinę przez zachodem słońca, na razie mam tak jak na screenie, czyli zaraz po zachodzie słońca
Nie korzystam, ale kojarzę że BigTimer ma taką opcję, ewentualnie możesz z encji sun.sun wyciągnąć godzinę nadchodzącego interesującego Ciebie zdarzenia i od niego odjąć godzinę.
no faktycznie ten ma pełno opcji, na razie za dużo w nim nie rozumiem, myślałem że ktoś mam gotowca
a taki przypadek:
zapalam światło włącznikiem na ścianie, ale chce żeby samo zgasło po 1 minucie jeżeli czujka nie wykryje ruchu a jak wykryje to żeby tą minutę liczyła od nowa ?
Na razie mam tak:
Screen + załącznik (wciągasz przez Menu > import)
Moi użytkownicy czasami chcą wyłączyć automatyzację stąd node sprawdzający czy automatyzacja powinna zostać wykonana.
Reszta wg mnie intuicyjna, ale jakby coś to pytaj
@stravi dzięki, myślałem że będzie prościej
Podmieniłem na swoje encje ale nie działa, nie wyłącza światła po określonym czasie.
Dodaj sobie node DEBUG na wyjściu z node sprawdzającego czy automatyzacja jest włączona, w ten sposób zdebugujesz gdzie leży problem.
Chyba problem jest tutaj
Musisz tam wybrać atrybut lub po prostu stan encji sensora - robiłem to dość dawno i mój sensor był w fazie wdrażania do zigbee2mqtt stąd o ile dobrze pamiętam stan zmieniał się z jakimś opóźnieniem, a ten atrybut “działał lepiej/szybciej”.
Czyli prawdopodobnie zadziała ci:
wait until: [state] [is] off
Zrobiłem jak niżej i osiągnąłem zamierzony cel, czyli
zapalam światło włącznikiem na ścianie i gaśnie po 1 minucie ale od ostatniego wykrycia ruchu przez czujkę.
Kurcze jeśli to działa to chyba będę musiał wymienić moje czujniki Konke, najgorszy zakup z Smart Home…
Zastanawia mnie taki scenariusz:
Włączasz świetlo
Wchodzisz do pomieszczenia
Kręcisz się w środku przez ponad minutę
Czujka wyśle w międzyczasie stan off i potem on? Czy świetlo zgaśnie mimo iż cały czas sensor ruchu jest na on?
Co to za czujka?
Ja mam czujki z integracji alarmu Satel Integra, kiedy wykrywają ruch są on, jak tylko nie ma ruchu przechodzą w off. Testowałem dzisiaj kila godzin i wydaje się jest ok, czas do wyłączenia światła zaczyna biegnąć od zera od każdego wykrycia ruchu. Chyba wiele czujek ma podobnie jak Twoje aby to obejść trzeba skorzystać z noda API. Czytałem ostatnio o tym ale nie mogę teraz tego znaleźć.
Ok, teraz rozumiem. Nie wiem czemu, ale założyłem, że używasz czujek po zigbee
Satel’owe faktycznie natychmiast zmieniają stan i to chyba nierealny case żeby przez ponad minutę utrzymywać w tych czujkach stan “on”, ale jakby kiedyś zgasiło światło mimo obecności to pewnie będzie ten przypadek.
Co do node’a API to nie wiem, nie czytałem, nie bawiłem się nim.
Powodzenia w dalszych zabawach z NodeRed.
Jak macie zainstalowanego Node-REDa na bramce czy na innym urządzeniu? jeśli na innym to na jakim?
Dowolne urządzenie pewnie da radę. Mam NUCa ale robię na nim jeszcze kilka innych rzeczy.
Na bramce. Dla mnie bez sensu jest instalowanie na innej maszynie. O 50% zwiększa ryzyko awarii.
No właśnie też wolałbym na bramce żeby nie było sytuacji że serwer Node-REDa nie działa i automatyzacje tez. Mam co prawda w sieci NAS-a Synology ale on jest wykorzystywany do innych zadań. dla takiej małej energooszczędnej bramki łatwiej mi tez zapewnić ciągłość zasilania w przypadku dłuższej awarii sieci energetycznej.
Nie nasz problemów ze stabilnością bramki po zainstalowaniu na niej Node-REDa? aktualizacje przechodzą bez problemów?
Jak masz Synology to w nim pewnie dockera, a bez prądu i tak ci nici po SmartHome
No niby racja ale boję się mnożenia ilości urządzeń. Ostatnio wysypał mi się media konwerter diody świeciły jakby pracował prawidłowo posprawdzałem AP i switch, przewody, poodłączałem wszystkie możliwe urządzenia po wifi. A okazało się że zasilacz nie wyrabia. Czasami zaczyna mnie to przerastać.