Zapewne chodzi o moment gdzie trzeba uruchomić MCU odpowiedzialne za zigbee we flash mode. W zakładce System and Tools jest gdzieś przycisk do tego i chyba restart układu zigbee też był potrzebny aby komunikacja UART między ESP32 a EFR32MG21 ruszyła.
Wprowadzam zigbee w flash mode. Komunikacja rusza. W poziomu ubuntu widać tranfer. Niby dochodzi do końca, ale jest komunikat “transfer incomplete” Bramke mam od AIS, tym masz od chinczyka. Może są jakieś różnice. Chociaż procedura jest podana prze @araczkowski
Mogę wieczorem pomóc, teraz nie mam jak zagłębić się w temat. Może masz coś z plikiem docelowym. Może nie jest kompatybilny? Robisz wszystko zgodnie z instrukcją, te drugie połączenie telnet równolegle?
Całość wykonywałem na uprawnieniach root.
Plik brałem ten:
Może problemem jest użycie MV… ja bym spróbował z uruchomionym Linyx Live na żywym kompie.
Plik dokładnie ten sam. Może problem robi wirtualka. Pozostaje spróbować z live linux
Edit.
Z linux live taka sama sytuacja. Zostało spróbować przejścia na Esphome
Edit2.
Dla potomnych. Kilka dni walki. Co bym nie robił to nie działało “sx -vv -X -b --tcp-client”. Różne dystrybucje, wirtualki, wsl, komputery to zawsze na koniec transferu był błąd. Aktualizacja firmware zigbee udała się bezpośrednio przez odpowiednia wersje tasmoty.
Link: ZB-GW03_firmware/tasmota/v14.2.0/firmware/tasmota32-ZB-GW03-PL.factory.bin at master · xsp1989/ZB-GW03_firmware · GitHub
Nie wiem czy to komuś pomoże, ale w trakcie flashowania żadne inne oprogramowanie nie może korzystać z koordynatora Zigbee.
Dlatego w ESPHome są ręcznie zabijane procesy udostępniające koordynator na zewnątrz po sieci (dlatego trzeba czytać instrukcję, bo przed flaszowaniem jest do wykonania sekwencja innych czynności), nie wiem jak to wygląda w sofcie SMLight (zrebrandowanym na AIS).
Słuszna uwaga, ale w moim przypadku koordynator był “dziewiczy”. Z niczym nie sparowany, z niczym się nie komunikował. Identycznie zachowywał się na firmware AIS i Esphome.
Teraz pytanie @Cezary.K czy jest sens przechodzić produkcyjnie na AIS-Adapter? Aktualnie korzystam z CONBEE, brak jakichkolwiek problemów, ale robię reorganizacje IT w domu i musze przejść na koordynator TCP/IP. AIS-Adapter jest na stanie, ale zastanawiam się czy nie kupić czegoś z SMLIGHT (POE mi nie potrzebne)
Jestem przed tym samym dylematem. Mam Conbee II produkcyjnie od lat. Niedługo też będą przenosił się z HA na inny sprzęt i rozdzielał zigbee od AIS. Myślałem jeszcze o udostępnieniu Conbee po TCP, ale brak wolnego czasu na testy.
Zachęciły mnie testy z innymi koordynatorami na forum artura:
Nie mam jednoznacznych odpowiedzi…
Nie wiem czy ułatwię Wam decyzję, ale Conbee2 jest technicznie przestarzałe
- sprzętowo Microchip (d. Atmel) ATSAMR21B18 od dawna ma status NRND, nie wiem czy w tej chwili już nie EOL (ale chyba tak, tylko szkoda mi czasu na drążenie tematu)
- programowo to Zigbee ZHA 1.2
- jest to autorska konstrukcja Dresden Elektronik na MCU, którego chyba żaden inny producent nie wykorzystuje do uruchamiania koordynatora Zigbee (a nawet jeśli to robi/a raczej robił, to takie rozwiązanie nie jest nigdzie dostępne), a zatem gdy DE zaprzestanie wsparcia to nie ma alternatywnych dróg
- do dziś nie zaimplementowano w nim niektórych funkcji określonych standardem Zigbee (a zaczynają one być wykorzystywane przez niektórych producentów) i nie wygląda na rozwijane od 2 lat Index of /deconz-firmware/ (sugeruję pobrać i przechowywać lokalnie wszystkie pliki, również dla pozostałych rozwiązań DE, historia rozwoju elektroniki po prostu nauczyła mnie takiego chomikowania, bo każde wsparcie kiedyś się kończy)
- z drugiej strony DE i użytkownicy rozwijają też inne oprogramowanie (też dla Conbee2) z czego chyba najciekawsze to zshark (uwaga on zmienia firmware na sticku) i openthread
Index of /downloads/
dresden elektronik ingenieurtechnik gmbh · GitHub
deCONZ community repositories. · GitHub - z tego co wiem nie da się jak dotąd przenieść sieci z Conbee (lub Raspbee) w dowolnej wersji sprzętowej na jakikolwiek inny koordynator pracujący na firmware innym niż
deconz
więc ponowne parowanie przy migracji będzie raczej koniecznością
Co do conbee to masz racje, co nie zmienia faktu, że zwyczajnie działa i nie sprawia na ten moment żadnych kłopotów. Jeśli chodzi o AIS ADAPTER to już wiem, że u mnie na “produkcje” nie wejdzie. Po pierwsze czułość. Wg testów w porównaniu do conbee jest dużo gorzej. 2 testowe smartplugi, trzy sciany, kilka metrów. Conbee - LQI 80-90. AIS-ADAPTER brak komunikacji. Do tego w moim przypadku nie działa jednocześnie ZHA i Z2M. Z2M zaczyna sypać błędami i sie wyłącza, ale to temat mało istotny. Zigbee jest zbyt “kruche” na takie zabawy na produkcji. Jestem zdecydowany na coś z SMLIGHT. Tylko co brać? SLZB-06?