🛍 Nowy Produkt: AIS-ADAPTER-1 - Ethernetowa Bramka Zigbee 3.0

Zapewne chodzi o moment gdzie trzeba uruchomić MCU odpowiedzialne za zigbee we flash mode. W zakładce System and Tools jest gdzieś przycisk do tego i chyba restart układu zigbee też był potrzebny aby komunikacja UART między ESP32 a EFR32MG21 ruszyła.

Wprowadzam zigbee w flash mode. Komunikacja rusza. W poziomu ubuntu widać tranfer. Niby dochodzi do końca, ale jest komunikat “transfer incomplete” Bramke mam od AIS, tym masz od chinczyka. Może są jakieś różnice. Chociaż procedura jest podana prze @araczkowski

Mogę wieczorem pomóc, teraz nie mam jak zagłębić się w temat. Może masz coś z plikiem docelowym. Może nie jest kompatybilny? Robisz wszystko zgodnie z instrukcją, te drugie połączenie telnet równolegle?
Całość wykonywałem na uprawnieniach root.
Plik brałem ten:

Może problemem jest użycie MV… ja bym spróbował z uruchomionym Linyx Live na żywym kompie.

Plik dokładnie ten sam. Może problem robi wirtualka. Pozostaje spróbować z live linux

Edit.
Z linux live taka sama sytuacja. Zostało spróbować przejścia na Esphome

Edit2.
Dla potomnych. Kilka dni walki. Co bym nie robił to nie działało “sx -vv -X -b --tcp-client”. Różne dystrybucje, wirtualki, wsl, komputery to zawsze na koniec transferu był błąd. Aktualizacja firmware zigbee udała się bezpośrednio przez odpowiednia wersje tasmoty.
Link: ZB-GW03_firmware/tasmota/v14.2.0/firmware/tasmota32-ZB-GW03-PL.factory.bin at master · xsp1989/ZB-GW03_firmware · GitHub

Nie wiem czy to komuś pomoże, ale w trakcie flashowania żadne inne oprogramowanie nie może korzystać z koordynatora Zigbee.

Dlatego w ESPHome są ręcznie zabijane procesy udostępniające koordynator na zewnątrz po sieci (dlatego trzeba czytać instrukcję, bo przed flaszowaniem jest do wykonania sekwencja innych czynności), nie wiem jak to wygląda w sofcie SMLight (zrebrandowanym na AIS).

1 polubienie

Słuszna uwaga, ale w moim przypadku koordynator był “dziewiczy”. Z niczym nie sparowany, z niczym się nie komunikował. Identycznie zachowywał się na firmware AIS i Esphome.
Teraz pytanie @Cezary.K czy jest sens przechodzić produkcyjnie na AIS-Adapter? Aktualnie korzystam z CONBEE, brak jakichkolwiek problemów, ale robię reorganizacje IT w domu i musze przejść na koordynator TCP/IP. AIS-Adapter jest na stanie, ale zastanawiam się czy nie kupić czegoś z SMLIGHT (POE mi nie potrzebne)

Jestem przed tym samym dylematem. Mam Conbee II produkcyjnie od lat. Niedługo też będą przenosił się z HA na inny sprzęt i rozdzielał zigbee od AIS. Myślałem jeszcze o udostępnieniu Conbee po TCP, ale brak wolnego czasu na testy.
Zachęciły mnie testy z innymi koordynatorami na forum artura:

Nie mam jednoznacznych odpowiedzi…

1 polubienie

Nie wiem czy ułatwię Wam decyzję, ale Conbee2 jest technicznie przestarzałe

• sprzętowo Microchip (d. Atmel) ATSAMR21B18 od dawna ma status NRND, nie wiem czy w tej chwili już nie EOL (ale chyba tak, tylko szkoda mi czasu na drążenie tematu)
  • programowo to Zigbee ZHA 1.2
  • jest to autorska konstrukcja Dresden Elektronik na MCU, którego chyba żaden inny producent nie wykorzystuje do uruchamiania koordynatora Zigbee (a nawet jeśli to robi/a raczej robił, to takie rozwiązanie nie jest nigdzie dostępne), a zatem gdy DE zaprzestanie wsparcia to nie ma alternatywnych dróg
  • do dziś nie zaimplementowano w nim niektórych funkcji określonych standardem Zigbee (a zaczynają one być wykorzystywane przez niektórych producentów) i nie wygląda na rozwijane od 2 lat Index of /deconz-firmware/ (sugeruję pobrać i przechowywać lokalnie wszystkie pliki, również dla pozostałych rozwiązań DE, historia rozwoju elektroniki po prostu nauczyła mnie takiego chomikowania, bo każde wsparcie kiedyś się kończy)
  • z drugiej strony DE i użytkownicy rozwijają też inne oprogramowanie (też dla Conbee2) z czego chyba najciekawsze to zshark (uwaga on zmienia firmware na sticku) i openthread
    Index of /downloads/
    dresden elektronik ingenieurtechnik gmbh · GitHub
    deCONZ community repositories. · GitHub
  • z tego co wiem nie da się jak dotąd przenieść sieci z Conbee (lub Raspbee) w dowolnej wersji sprzętowej na jakikolwiek inny koordynator pracujący na firmware innym niż deconz więc ponowne parowanie przy migracji będzie raczej koniecznością
2 polubienia

Co do conbee to masz racje, co nie zmienia faktu, że zwyczajnie działa i nie sprawia na ten moment żadnych kłopotów. Jeśli chodzi o AIS ADAPTER to już wiem, że u mnie na “produkcje” nie wejdzie. Po pierwsze czułość. Wg testów w porównaniu do conbee jest dużo gorzej. 2 testowe smartplugi, trzy sciany, kilka metrów. Conbee - LQI 80-90. AIS-ADAPTER brak komunikacji. Do tego w moim przypadku nie działa jednocześnie ZHA i Z2M. Z2M zaczyna sypać błędami i sie wyłącza, ale to temat mało istotny. Zigbee jest zbyt “kruche” na takie zabawy na produkcji. Jestem zdecydowany na coś z SMLIGHT. Tylko co brać? SLZB-06?

2 polubienia