Poznaj AIS-ADAPTER-1, naszą najnowszą propozycje w dziedzinie adapterów Zigbee, bramkę która działa w sieci Ethernet! Oto, dlaczego to Twoje nowe must-have:
Szybkość i Niezawodność: Dzięki połączeniu Zigbee 3.0 z szybką i niezawodną siecią Ethernet, AIS-ADAPTER-1 zapewnia błyskawiczne przekazywanie danych pomiędzy Twoimi urządzeniami Zigbee a Twoim systemem zarządzania inteligentnym domem.
Łatwa Konfiguracja: Zapomnij o skomplikowanych ustawieniach. AIS-ADAPTER-1 został zaprojektowany z myślą o prostocie. Intuicyjne narzędzia konfiguracyjne pozwalają na szybkie uruchomienie i bezproblemową integrację z Twoim ulubionym systemem do automatyki domowej.
Zgodność z Ekosystemem: AIS-ADAPTER-1 został zaprojektowany z myślą o współpracy z popularnymi systemami zarządzania inteligentnym domem, zapewniając płynną integrację i zgodność z różnymi urządzeniami.
Aktualizacje OTA: Otrzymuj najnowsze funkcje i poprawki oprogramowania bez konieczności fizycznego dostępu do urządzenia, dzięki funkcji aktualizacji OTA.
Oprogramowanie Open Source: AIS-ADAPTER-1 jest oparty na oprogramowaniu Open Source, co oznacza, że masz pełną kontrolę nad kodem źródłowym. Dostęp do zródeł oprogramowania i możliwość dostosowania bramki do własnych potrzeb.
Rozpocznij podróż ku inteligentnemu domowi już teraz! Z AIS-ADAPTER-1 zyskasz pewność, że Twój dom będzie działał sprawnie, a Ty będziesz cieszyć się pełną kontrolą nad wszystkimi urządzeniami Zigbee. Zainwestuj w przyszłość inteligentnego domu już dzisiaj!
Myślę, że przydałoby się jednoznaczne potwierdzenie, że jest używane FW Zigbee z tamtego repo (co by umożliwiło użytkownikom aktualizację z ezsp do ember)
Już nie pamiętam gdzie to dokładnie było na gicie, ale pobrałem plik bin, rozebrałem urządzenie i wgrałem przez UART usb. Podłączyłem do sieci, dodałem config do add on Zigbee 2 Mqtt i bangla do dziś. Z tym ze jak piszecie wyżej “adapter: ezsp” już nie wspierany ze względu na zmiany co rzeczywiscie mam w logach
[2024-11-27 21:13:35] warning: zh:ezsp: 'ezsp' driver is deprecated and will only remain to provide support for older firmware (pre 7.4.x). Migration to 'ember' is recommended. If using Zigbee2MQTT see https://github.com/Koenkk/zigbee2mqtt/discussions/21462.
Otwórz obudowę, daty wersji wskazują na chipset TI.
(ale nie wiem czy to błąd w oprogramowaniu czy losowo montowane płytki Zigbee), ale skoro używasz, to chyba wiesz czy masz TI czy SiLabs.
Edit - już wiem - jest jak niżej (stwierdziłem to po wersji FW koordynatora widzianej przez moduł OTA w tym sofcie @araczkowski no nieładnie, nieładnie… logo podmienione, a kluczowe fragmenty oprogramowania nie…)
Aaa i jeszcze jedno mi przemknęło przez myśl, to oprogramowanie bramki może być klonem Zigstar edit, to jest soft od SMLight SLZB-06 (a konstruktor tamtych wypustów swego czasu TYLKO używał chipsety TI, nie wiem jak teraz, ale ten soft dla ESP to chyba nie za świeży) i… nie został dostosowany moduł odpowiedzialny za OTA dla MCU Zigbee.
Zobacz instrukcję - powinno być możliwe przeflaszowanie po sieci.
chociaż w sumie najzdrowiej zmienić wsad na ESPHome
jak by nie było JTAG nie jest konieczny, a serial jest podobno spięty z UART1 w ESP
Tak, tylko ja też mam wypust tego sprzętu z Ali. Przejście na ESPHome nie będzie raczej problemem ale nie mam pewności jaki plik mam wgrać dla obsługi ember do chipa zigbee?
To nieco zmienia postać rzeczy, znaczenie ma jakie firmware masz dotychczas (od wersji jego bootloadera).
Ja bym się głęboko nie zastanawiał @baumgarb ma 2 egzemplarze niech ćwiczy, co najwyżej można to uwalić, wciąż uważam, że firmware które 2x linkowałem podpasuje, ZYZBP00C to jest SM-011 w wykonaniu dla Tuya.
Gdybym wiedział, że wasze bramki nie są od AIS powstrzymałbym się od komentarza o niesportowym zachowaniu.
A co ma znaczyć ten znak zapytania to nie wiem, tam jest tylko jedno firmware dostatecznie nowe do użytku ze sterownikiem ember - 7.4.3.x
Czy mógłbyś dokładniej opisać procedure? Próbuje przez ubuntu na wirtualce. Transfer firmware idzie, ale zawsze dostaje komunikat “transfer incomplete”